Η τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα στην υγεία

Η τεράστια επίδραση που μπορεί να έχει η κατανάλωση δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα στην υγεία
Pexels

Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών του αγαπημένου πρωινού αναζωογονητικού ροφήματος -του καφέ- μπορεί να παρατείνει τη ζωή μας, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το ρόφημα που καταναλώνεται κάθε πρωί από εκατομμύρια ανθρώπους αναζωογονεί την καρδιά, ενισχύοντας έτσι τη μακροζωία. Στην πιο ολοκληρωμένη μελέτη του είδους της, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τα οφέλη του καφέ που συνδέονται με την υγεία σε περισσότερους από 400.000 Βρετανίας για τουλάχιστον 10 χρόνια. Τα οφέλη που αποκαλύφθηκαν αφορούσαν όχι μόνο όσους ήταν καλά στην υγεία τους, αλλά και άτομα που έπασχαν από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Peter Kistler του Ινστιτούτου Καρδιάς Baker στη Μελβούρνη της Αυστραλίας δήλωσε: «Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, ορισμένοι άνθρωποι ανησυχούν ότι η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει ορισμένα καρδιακά προβλήματα. Από εκεί μπορεί να προέρχεται η γενική ιατρική σύσταση να σταματήσουν να πίνουν καφέ.

Απώλεια βάρους και άλλα τεράστια οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του καφέ

Όμως τα δεδομένα μάς υποδεικνύουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά να περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής για άτομα με και χωρίς καρδιακές παθήσεις. Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε είτε ουδέτερη επίδραση -που σημαίνει ότι δεν έκανε κακό- είτε σχετιζόταν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς».

Οι άνθρωποι που έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα παρουσίασαν τα βέλτιστα οφέλη, έχοντας κατά 10 έως 15 τοις εκατό μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, προβλήματα καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με εκείνους που δεν συμπεριλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους το αγαπημένο αυτό ρόφημα.

Εξηγώντας την τόνωση της υγείας που επιφέρει ο καφές, ο καθηγητής Kistler επεσήμανε ότι οι κόκκοι του καφέ είναι φορτωμένοι με πάνω από 100 θρεπτικές φυτικές ενώσεις που διευκολύνουν το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, ενώ ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό, αναφέρει το Gloucestershire Live.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι οι βιολογικά ενεργές ενώσεις του καφέ όχι μόνο εμποδίζουν την απορρόφηση του λίπους στο έντερο αλλά εμποδίζουν και μόρια που συνδέονται με μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς. Αποδείχθηκε μάλιστα ότι όσοι έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια ή περισσότερα από τρία δεν τα πήγαιναν τόσο καλά όσο οι υπόλοιποι.

Το δημοφιλές υγιεινό ρόφημα «που μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα δόντια μας» σύμφωνα με ειδικό

Είναι ενδιαφέρον ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου που σχετίζεται με την καρδιά βρέθηκε μεταξύ των ατόμων που επιδίδονταν σε ένα μόνο φλιτζάνι καφέ καθημερινά. Επιπλέον, για όσους έχουν διαγνωστεί με αρρυθμία, όπως μια κατάσταση με γρήγορο καρδιακό παλμό, γνωστή ως AFib (κολπική μαρμαρυγή), η απόλαυση ενός μόνο φλιτζανιού θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχουν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους απέχουν από τον καφέ.

Ο καθηγητής Kistler επισήμανε: «Οι κλινικοί γιατροί γενικά έχουν κάποια ανησυχία σχετικά με τα άτομα με γνωστή καρδιαγγειακή νόσο ή αρρυθμίες που συνεχίζουν να πίνουν καφέ. Έτσι, συχνά σφάλλουν στην πλευρά της προσοχής και τους συμβουλεύουν να σταματήσουν εντελώς να τον πίνουν λόγω των φόβων ότι μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνους καρδιακούς ρυθμούς. Όμως η μελέτη μάς δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ είναι ασφαλής και θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τα άτομα με καρδιακές παθήσεις».

Ενώ η μελέτη δείχνει ότι ο καφές δεν σχετίζεται με νέα ή επιδεινούμενη καρδιακή νόσο και μπορεί ακόμη και να προσφέρει κάποια προστασία, εξακολουθεί να μην συνιστάται στους ανθρώπους να αυξάνουν την κατανάλωση καφέ, αν αυτό οδηγεί σε άγχος ή δυσφορία. Ο καθηγητής δήλωσε: «Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα μηχανισμών μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και να έχει αυτές τις ευνοϊκές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή νόσο. Οι καταναλωτές καφέ θα πρέπει να αισθάνονται καθησυχασμένοι ότι μπορούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καφέ ακόμη και αν έχουν καρδιακές παθήσεις.

Ο καφές είναι το πιο συνηθισμένο γνωστικό ενισχυτικό -σας ξυπνάει, σας κάνει νοητικά πιο οξυδερκείς και είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων».

Σύμφωνα με μια διεθνή ομάδα που χρησιμοποίησε δεδομένα της UK BioBank, η τακτική κατανάλωση -από ένα φλιτζάνι μέχρι περισσότερα από έξι φλιτζάνια ημερησίως- έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα κατανάλωσης καφέ με τις καρδιακές παθήσεις και τις θνησιμότητες.

Εκπληκτικά, η έρευνά τους έδειξε ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η έλλειψη άσκησης, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα, ο διαβήτης ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Οι επιστήμονες παρατήρησαν 382.535 συμμετέχοντες, ηλικίας κατά μέσο όρο 57 ετών, οι οποίοι δεν είχαν αρχικά γνωστές καρδιακές επιπλοκές. Παρακολούθησαν επίσης 34.279 άτομα που αντιμετώπιζαν ήδη κάποια μορφή καρδιαγγειακής νόσου κατά την έναρξη της μελέτης.

Διαπίστωσαν ότι στη δεύτερη ομάδα, η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών κάθε μέρα συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνους που απέφευγαν τον καφέ. Επιπλέον, οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης καφέ δεν αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων αρρυθμίας, συμπεριλαμβανομένης της AFib κάτι για το οποίο συχνά ανησυχούν οι κλινικοί γιατροί, δήλωσε ο καθηγητής Kistler.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 24.111 άτομα με αρρυθμία στην αρχή, διαπίστωσε ότι όσοι καταναλώνουν καφέ είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Για παράδειγμα, τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή που κατανάλωναν ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ. Μια ξεχωριστή ανάλυση του στιγμιαίου, αλεσμένου, καφεϊνούχου ή ντεκαφεϊνέ καφέ κατέληξε και πάλι στο συμπέρασμα ότι δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα ήταν το βέλτιστο. Παρατηρήθηκαν, λοιπόν, χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε όλους τους τύπους.

Ενώ ο ντεκαφεϊνέ δεν έδειξε ευνοϊκές επιδράσεις κατά των περιπτώσεων αρρυθμίας, μείωσε τις καρδιαγγειακές παθήσεις -εκτός από την καρδιακή ανεπάρκεια. Αυτό υποδηλώνει ότι ο καφεϊνούχος καφές είναι γενικά προτιμότερος -και δεν υπάρχουν οφέλη από την επιλογή του ντεκαφεϊνέ έναντι του καφεϊνούχου καφέ, σύμφωνα με τον καθηγητή Kistler. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως -αφαιρώντας περίπου 17,9 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Η κατανάλωση καφέ έχει επίσης συνδεθεί με την καταπολέμηση του καρκίνου, της άνοιας, του διαβήτη και της κατάθλιψης. Συνήθως συνιστάται στους ανθρώπους να μην υπερβαίνουν τα τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα -περίπου 400mg. Η καφεΐνη είναι διεγερτικό - και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ακόμη και μυϊκό τρόμο.

*Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στην Ουάσινγκτον.

IMG_8174.jpeg