Το κλαμπ των 5 π.μ. που αποτελεί συνήθεια των influencers της Gen Z μπορεί να βλάψει την υγεία
Το κλαμπ των 5 π.μ. -μια δημοφιλής ρουτίνα ύπνου μεταξύ των influencers της γενιάς Ζ- μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νευροεπιστήμονα που μοιράστηκε την ιδανική ώρα για να ξυπνήσει κανείς.
Αίσθηση προκαλούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης οι γκουρού παραγωγικότητας που ξυπνούν την αυγή. Ίσως να ασχολούνται με λίγη γιόγκα ή να γράφουν στο ημερολόγιό τους πριν ξεκινήσουν ένα αναζωογονητικό τρέξιμο 5 χιλιομέτρων. Πάντως όλα αυτά πριν από την οκτάωρη εργασία.
Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται τώρα ότι το πολυδιαφημισμένο «κλαμπ των 5 π.μ.» δεν είναι αυτό που φαίνεται -και μπορεί ακόμη και να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου.
Η νευροεπιστήμονας Rachel Barr συμμετείχε στη συζήτηση, μιλώντας στο TikTok (@drrachelbarr) για τη μοντέρνα συνήθεια της Gen-Z. «Είναι αλήθεια ότι το να ξυπνάτε στις 5 το πρωί κάθε πρωί θα σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον εγκέφαλό σας;», ρωτάει στην αρχή του βίντεο και μετά προσθέτει, «... Μας λένε συχνά ότι το κλειδί για την παραγωγικότητα και την επιτυχία είναι το πρωινό ξύπνημα, αλλά δεν είναι μόνο το ξυπνητήρι σας που αποφασίζει πότε εσείς και ο εγκέφαλός σας ξυπνάτε σωστά, είναι και το σώμα σας».
Το είδος σαπουνιού που επιλέγουμε μπορεί να προσελκύει κουνούπια, λένε οι ειδικοί
Στο επίκεντρο του θέματος βρίσκεται το προσωπικό μας εσωτερικό ρολόι, ή «κιρκαδικός ρυθμός», που δείχνει το πότε αισθανόμαστε πεινασμένοι, νυσταγμένοι και πότε είμαστε πιο σε εγρήγορση ή παραγωγικοί. Ενώ το φως και το σκοτάδι έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή σε αυτό, ένα «μεγάλο μέρος» καθορίζεται επίσης από τη γενετική του κάθε ανθρώπου.
Η Barr συνέχισε: «Αν έχετε το γενετικό προφίλ μιας κουκουβάγιας, αυτό σημαίνει ότι κοιμάστε και ξυπνάτε λίγο αργότερα και το 5 το πρωί πιθανότατα δεν θα σας ταιριάζει. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι οι νυχτερινές κουκουβάγιες τείνουν να είναι πιο παραγωγικές αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά σημαίνει επίσης ότι αν σηκώνεστε στις 5 το πρωί, διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το μεγαλύτερο μέρος του ύπνου REM».
Το REM -ή ταχεία κίνηση των ματιών- είναι ένα από τα πέντε στάδια που βιώνουμε όταν πέφτουμε για ύπνο. Αυτή η φάση, ειδικότερα, τείνει να συμβαίνει αργότερα τη νύχτα, όταν ο εγκέφαλός μας γίνεται λίγο πιο δραστήριος, ενώ συμμετέχει στην εσωτερική επεξεργασία του σώματος.
Νέο κύμα καύσωνα και μάλιστα διαρκείας: Ο κίνδυνος για θερμική εξάντληση και πώς να προστατευτείς
Η Rosey Davidson, σύμβουλος ύπνου στο Just Chill Baby Sleep, δήλωσε επίσης στο The Mirror: «Η χρόνια στέρηση ύπνου επηρεάζει τη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και τη διάθεση. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, και μπορεί να προκαλέσει ασθένειες».
«Το να κοιμάστε αρκετά έχει εκπληκτικά οφέλη για τον εγκέφαλο. Ενισχύει τις αναμνήσεις, βελτιώνει τη ρύθμιση της διάθεσης και υποστηρίζει τη συνολική ψυχική υγεία. Ο ύπνος διευκολύνει επίσης τη διαδικασία καθαρισμού του εγκεφάλου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια των ωρών που είμαστε ξύπνιοι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο εγκέφαλος καθαρίζει το βήτα-αμυλοειδές, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ».
Κατά συνέπεια, η Rosey υποστηρίζει ότι η «καλύτερη ώρα της ημέρας» για να ξυπνήσει κάποιος πραγματικά ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Αν η ένταξη στο κλαμπ των 5 π.μ. σου φαίνεται ανέφικτη και εξαντλητική, τότε ίσως αξίζει να εξετάσεις μια διαφορετική ρουτίνα.
«Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται φυσικά πιο ενεργητικοί και σε εγρήγορση το πρωί, ενώ άλλοι φτάνουν στην κορυφή της παραγωγικότητάς τους αργότερα μέσα στην ημέρα. Για τις "νυχτερινές κουκουβάγιες", είναι πολύ κακή ιδέα να προσπαθήσουν να ενταχθούν στο "κλαμπ των 5 π.μ.
Τι θα συμβεί στο σώμα σου αν κάνεις 10.000 βήματα καθημερινά
Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να λειτουργήσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του αν εργάζεστε ενάντια στη βιολογία σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα συνεχίσετε να μένετε ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ και να συσσωρεύετε ένα χρέος ύπνου, αντί να δημιουργήσετε περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα για να είστε παραγωγικοί. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον εγκέφαλο.
Ενώ μπορούμε να είμαστε εξοπλισμένοι με τη γνώση για το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, είναι σημαντικό να μην αγχωνόμαστε γι' αυτό. Δεν θα είναι ποτέ "τέλειος" και πάντα θα υπάρχουν παράγοντες του τρόπου ζωής που θα τον επηρεάζουν, οι οποίοι μπορεί να είναι εκτός του ελέγχου μας.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να επιλέξουμε να δώσουμε προτεραιότητα στο παράθυρο ύπνου που έχουμε - να είμαστε προσεκτικοί στους χρόνους χαλάρωσης, να χαλαρώνουμε και να δημιουργούμε ένα περιβάλλον και μια ρουτίνα που υποστηρίζει τον ύπνο μας».