Χαμογέλα υπεύθυνα γιατί το να ξυπνάς κάθε μέρα στις 7 το πρωί είναι το «κλειδί» για υγιή δόντια

Pixabay

Ένας ειδικός μοιράστηκε την «ιδανική» ώρα να σηκωθείς από το κρεβάτι και να βουρτσίσεις τα δόντια σου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι βουρτσίζουν τα δόντια τους την ίδια ώρα κάθε μέρα -όταν ξυπνούν και πριν πάνε για ύπνο. Είναι κάτι που μας μαθαίνουν από μικρή ηλικία, για να διασφαλίσουμε ότι τα δόντια μας θα παραμείνουν υγιή όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, υπάρχει μια «τέλεια ώρα» που πρέπει να επιδιώκουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα δόντια μας θα διατηρηθούν για χρόνια χωρίς οδοντικά προβλήματα.

Δυστυχώς, αυτό σημαίνει πως για όσους τους αρέσει να κοιμούνται μέχρι αργά, αυτό απαιτεί να ξυπνούν και αρκετά νωρίς το πρωί.

Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι και ας πούμε ότι ο οδοντίατρος Dr Zaeem, από την Ordo, εξηγεί -όπως διαβάζουμε στο Mirror.com, πότε πρέπει να πηγαίνουμε στο μπάνιο κάθε πρωί και τί πρέπει να κάνουμε εκεί ώστε να αξιοποιήσουμε σωστά αυτά τα σημαντικά δύο λεπτά.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια από τις πιο μονότονες συνήθειες, η στοματική υγιεινή είναι μια από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες της ημέρας. Η αποτυχία να βουρτσίσεις τα δόντια σου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τερηδόνα, κάτι που σαφέστατα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια των δοντιών.

Επιπλέον, η ώρα της ημέρας που χρησιμοποιείς την οδοντόβουρτσά σου έχει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι φαντάζεσαι. Ο Dr Zaeem είπε:

«Το να βουρτσίσεις τα δόντια σου στις 7:15 το πρωί είναι η τέλεια στιγμή για να τα καθαρίσεις μετά το ξύπνημα. Ενώ κοιμάσαι, τα βακτήρια που προκαλούν πλάκα πολλαπλασιάζονται στο στόμα σου, και γι' αυτό μπορεί να ξυπνήσεις με άσχημη γεύση στο στόμα και κακοσμία. Αυτός είναι ο λόγος που δεν είναι πάντα καλή ιδέα να κοιμάσαι παραπάνω, καθώς όσο περισσότερο κοιμάσαι, τόσο περισσότερα βακτήρια προλαβαίνουν να πολλαπλασιαστούν. Το βούρτσισμα των δοντιών νωρίς το πρωί με φθοριούχο οδοντόκρεμα απομακρύνει την πλάκα και τα βακτήρια από τα δόντια».

Με το να βάλεις το ξυπνητήρι λίγο νωρίτερα και να ξεμπερδεύεις με αυτή τη διαδικασία, σημαίνει ότι τα δόντια σου θα καλυφθούν με μια προστατευτική ασπίδα κατά των οξέων από το φαγητό, εξασφαλίζοντας μια μέρα με υγιή δόντια.

Σε αυτό το context ο οδοντίατρος πρόσθεσε ότι το βούρτσισμα πριν από το πρωινό είναι επίσης καλή ιδέα.

«Ένα άλλο όφελος του βουρτσίσματος το πρωί, πριν το πρωινό, είναι ότι ενισχύεις την παραγωγή σάλιου. Το σάλιο βοηθά στη διάσπαση της τροφής και καταπολεμά φυσικά τα βλαβερά βακτήρια στο στόμα, βοηθώντας στη δημιουργία ενός υγιούς χαμόγελου για την ημέρα».

Αν και μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο για κάποιους, πρέπει να αποφεύγεις να βουρτσίζεις τα δόντια σου μετά το πρωινό. Το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό μπορεί στην πραγματικότητα να καλύψει τα δόντια με υπολείμματα όξινων τροφών, τα οποία αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο το σμάλτο, που έχει ήδη υποστεί φθορά από τα βακτήρια της νύχτας.

Ο Dr Zaeem προειδοποίησε ότι τα αγαπημένα φαγητά του πρωινού είναι «μερικά από τα χειρότερα για το σμάλτο των δοντιών». Σε αυτά περιλαμβάνονται δημοφιλή τρόφιμα όπως ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά.

Όσον αφορά το δεύτερο βούρτσισμα της ημέρας, ο Dr Zaeem το συνιστά να είναι το τελευταίο πράγμα που κάνεις και τόνισε ότι αυτό σημαίνει «κυριολεκτικά ελάχιστα λεπτά πριν ξαπλώσεις».

«Εκτός από το νερό, είναι πολύ σημαντικό να μην τρως ή να μην πίνεις τίποτα ανάμεσα στο βραδινό βούρτσισμα και τον ύπνο».


© 2014-2024 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης