Πώς η Μυρτώ Κάζη και ο Τάσος Μπίθας «σπάνε» τα ταμπού περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
«Μαμά, μπαμπά τι είναι το σεξ;», «Εγώ στην ηλικία τους τι σκεφτόμουν;», «Μήπως δεν έπρεπε να τους τα πω έτσι;», «Έβαλα τα γέλια».
«Μαμά, μπαμπά τι είναι το σεξ;», «Εγώ στην ηλικία τους τι σκεφτόμουν;», «Μήπως δεν έπρεπε να τους τα πω έτσι;», «Έβαλα τα γέλια». Αγαπητοί αναγνώστες και γονείς των υπέροχων ανοιχτόμυαλων παιδιών σας, αν έχετε έρθει τουλάχιστον μία φορά αντιμέτωποι με τις παραπάνω σκέψεις- καταστάσεις, τότε βρίσκεστε στο σωστό άρθρο. Και επειδή τείνουμε να πιστέψουμε ότι μπορεί να έχετε λίγο πιο κλειστές από όσο θα έπρεπε τις παρωπίδες σας ή νιώθετε άβολα, όταν συζητάτε θέματα περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης με τα παιδιά σας, είμαστε εδώ για να σπάσουμε τα ταμπού που στέκονται «εμπόδιο» στον ανοιχτό διάλογο μαζί τους.
Για την ακρίβεια, όμως, δεν είμαστε μόνοι μας αλλά με τη Μυρτώ Κάζη και τον Τάσο Μπίθα. Οι ίδιοι, λίγο πριν υποδεχτούν στον κόσμο το τρίτο τους παιδί, μιλάνε ανοιχτά στο πρώτο επεισόδιο του νέου vidcast «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex, σχετικά με ακριβώς αυτό το ζήτημα που σας (μας) απασχολεί. Δηλαδή, πώς αντιμετωπίζουν τα ταμπού γύρω από τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση από προσωπική εμπειρία. Και ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του vidcast με την καθοδήγηση της κλινικής ψυχολόγου Άννας Κανδαράκη «προετοιμάζει» κατάλληλα το έδαφος. Διότι πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα τίθενται στο επίκεντρο ζητήματα που αφορούν ταμπού και η Μυρτώ Κάζη και ο Τάσος Μπίθας δίνουν ώθηση σε κάθε νέο γονέα να γίνει λίγο πιο… Οpen-minded.
Οπότε, θα λέγαμε να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας με τις λεπτομέρειες που θα επιτρέψουν -σε εσάς και σε εμάς- να κάνουμε ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά μας γύρω από το σεξ (ίσως να έχουμε ξεκινήσει ήδη). Ωστόσο, μην ξεχνάτε ποτέ πως «Η αλήθεια από τον γονέα, σαν “κανόνας”, σε σώζει», όπως δηλώνει και η Μυρτώ Κάζη.
Μιλάμε ανοιχτά
Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν έχουμε κανένα σκοπό να σας «κουνήσουμε» το δάχτυλο σχετικά με τις σωστές και λάθος αποφάσεις που έχετε πάρει ως γονείς πάνω στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Ανήκουμε, άλλωστε, στο ίδιο κλαμπ.
Ας παραδεχτούμε, όμως, πως η σεξουαλικότητα είναι μέρος της ζωής μας, μέρος της συναισθηματικής και σωματικής μας ανάπτυξη. Οπότε, καμία συζήτηση γύρω από αυτήν δεν πρέπει να περιβάλλεται από το «πέπλο» της ντροπής. Δεν πρέπει να φοβόμαστε να απαντήσουμε με ευθύτητα στα παιδιά μας στο ερώτημα «Τι είναι το σεξ;» ή «Πώς γίνονται τα παιδιά;». Ίσως παλαιότερα να μαθαίναμε περισσότερα εκτός σπιτιού, παρά εντός και να νιώθαμε άβολα να το συζητήσουμε, όπως υποστηρίζει και ο Τάσος Μπίθας.
Ωστόσο, επειδή από τότε έχουν αλλάξει -ευτυχώς- πολλά πράγματα, έφτασε η στιγμή να ξεκινήσουμε να κάνουμε ανοιχτό διάλογο γύρω από τα θέματα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και έκφρασης. Και με το νέο vidcast «Για όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex μπορούμε να κάνουμε την αρχή.
Προώθηση ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς
Ενώ η Μυρτώ Κάζη και ο Τάσος Μπίθας δηλώνουν στο πρώτο επεισόδιο του vidcast «Για όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex ότι: «Η παγίδα που φοβάμαι μην πέσω είναι να μην γελάσω σε ερωτήσεις… Είναι τόσο αστείες αυτές οι στιγμές που εγώ δεν θέλω να τους δώσω αυτό το πρόσημο που γελάμε» και «Εγώ θυμάμαι, δηλαδή, αντιδράσεις, όταν προκύπτει κάτι τέτοιο που κοιταζόμαστε συνήθως και λέμε: “Τώρα τι θα πούμε;”» αντίστοιχα, θέλουν να είναι ανοιχτοί, να μην κρύβουν κάτι από τα παιδιά τους.
Συνήθως επιλέγουν να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις λίγο πριν τον ύπνο, που πέφτουν οι ρυθμοί και τα παιδιά αισθάνονται την ασφάλεια του σπιτιού τους ενώ επικροτούν την ειλικρίνεια σε κάθε ερώτηση που θα «πέσει» στο τραπέζι περί σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Αυτός είναι και ο κατάλληλος τρόπος για να εξερευνούν -αυτοί και εμείς- θέματα σεξουαλικής αγωγής, υγείας και έκφρασης.
Οπότε, κρατώντας ως βάση το νέο vidcast του «Για Όλα Υπάρχει Πρώτη Φορά» by Durex σχετικά με το πώς αντιμετωπίζουν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η Μυρτώ Κάζη και ο Τάσος Μπίθας -διαθέσιμο στο Youtube και στο Spotify- και έχοντας πάντα «σύμμαχό» μας την εταιρεία Durex, γνωστή για τη συμβολή της στην προώθηση της ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς και υγείας, μπορούμε να «σπάσουμε» τα ταμπού που περιόριζαν για καιρό τις συζητήσεις περί σεξ με τα παιδιά μας.