Αντιμετωπίστε τους κιρσούς μετά τον τοκετό και αγαπήστε ξανά τα πόδια σας

Αντιμετωπίστε τους κιρσούς μετά τον τοκετό και αγαπήστε ξανά τα πόδια σας

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους κιρσούς και τον τοκετό.

Η άφιξη του μωρού σας είναι μια περίοδος γεμάτη χαρά, αλλά και προκλήσεις. Ανάμεσα στις αλλαγές που βιώνει το σώμα σας μετά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι και η εμφάνιση κιρσών στα πόδια. Αυτές οι διογκωμένες, μπλε φλέβες με «οφιοειδή πορεία» μπορεί να σας προβληματίζουν και να έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με αυτές.

Είναι απόλυτα λογικό. Ως νέα μαμά, έχετε ήδη τόσα πολλά να σκεφτείτε και να φροντίσετε. Οι κιρσοί μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε άβολα ή ανασφαλείς, ειδικά σε μια περίοδο που προσπαθείτε να προσαρμοστείτε στη νέα σας ζωή, μαζί με το παιδί.

Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείτε! Οι κιρσοί μετά τον τοκετό είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι κιρσοί μπορεί να υποχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό από μόνοι τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η τελική εκτίμηση της κατάστασης γίνεται συνήθως 3 ή ακόμη και 6 μήνες μετά τον τοκετό, οπότε χρειάζεται λίγη υπομονή.

Στο άρθρο αυτό, θα απαντήσουμε κάθε απορία που μπορεί να έχετε σχετικά με τους κιρσούς που εμφανίζονται στην εγκυμοσύνη και πώς μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα μετά τον τοκετό, ώστε να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και να αγαπήσετε τα πόδια σας ξανά!

Γιατί εμφανίζονται κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται σε διάφορους παράγοντες.

Ας τους δούμε:

  • Κληρονομικότητα

H προδιάθεση και η κληρονομικότητα παίζουν σημαντικό ρόλο, εξηγώντας γιατί δεν εμφανίζουν όλες οι έγκυες γυναίκες κιρσούς ή ευρυαγγείες.

  • Αυξημένος όγκος αίματος

Η αύξηση του όγκου του αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα της εγκύου επηρεάζει τη λειτουργία των φλεβών.

  • Έκκριση ορμονών

Οι ορμόνες που εκκρίνονται κατά την εγκυμοσύνη προκαλούν χαλάρωση του φλεβικού τοιχώματος, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε διάταση.

  • Σύνδρομο Πυελικής Συμφόρησης

Το σύνδρομο πυελικής συμφόρησης, που οφείλεται σε ανεπάρκεια των φλεβών γύρω από τα γεννητικά όργανα στην πύελο, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κιρσών στην περιοχή του αιδοίου, στο περίνεο ή/και στα πόδια.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι ικανοί να συμβάλλουν στη διόγκωση και διάταση των φλεβών, δημιουργώντας τους γνωστούς κιρσούς κατά την εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα των κιρσών μετά τον τοκετό;

Οι κιρσοί μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από ενοχλητικά συμπτώματα, όπως:

Ορατά διογκωμένες φλέβες: Συνήθως εμφανίζονται στο εσωτερικό του μηρού και της γάμπας, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία των ποδιών.

Αίσθημα καύσου ή φαγούρας: Μπορεί να νιώθετε ένα ελαφρύ κάψιμο ή φαγούρα γύρω από την περιοχή των κιρσών.

Αίσθημα βάρους ή πόνου: Μπορεί να νιώθετε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα, ειδικά στο τέλος της ημέρας. Μπορεί επίσης, να νιώθετε έναν ήπιο πόνο ή ενόχληση, συνήθως μετά από ορθοστασία.

Πώς να αντιμετωπίσω τους κιρσούς μετά τον τοκετό;

image003.jpg

Δεν χρειάζεται να περιμένετε να ολοκληρωθεί η οικογένειά σας για να απαλλαγείτε από τους κιρσούς και να ανακτήσετε την χαμένη σας άνεση και αυτοπεποίθηση. Μόλις περάσει ένα διάστημα έξι (6) μηνών μετά τον τοκετό, επικοινωνήστε με έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό. Αυτός θα σας καθοδηγήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας, από την ακριβή διάγνωση μέχρι την εξατομικευμένη θεραπεία.

Με τη βοήθεια του τρίπλεξ φλεβών, ο γιατρός σας θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασής σας, ώστε να σχεδιάσει την ιδανική θεραπεία αποκλειστικά για εσάς. Έπειτα, θα πρέπει να σας εξηγήσει αναλυτικά τη διαδικασία, απαντώντας σε όλες σας τις ερωτήσεις, ώστε να νιώθετε άνετα και σίγουρες για την επιλογή σας.

Σήμερα, η ενδεδειγμένη μέθοδος η οποία συστήνεται από όλες τις αγγειοχειρουργικές κοινότητες παγκοσμίως, για την θεραπεία των κιρσών είναι το Laser, με το Laser 1940nm να ξεχωρίζει ως η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση των κιρσών.

Η εφαρμογή αυτής της μη επεμβατικής μεθόδου, δεν προκαλεί πόνο, γίνεται με ασφάλεια και παρέχει την απαραίτητη εξατομίκευση, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους κιρσούς και τον τοκετό

  • Επηρεάζουν οι κιρσοί την ανάπτυξη του εμβρύου;

Όχι, οι κιρσοί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού σας ούτε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα να έχω κιρσούς κατά την εγκυμοσύνη;

Ναι, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κιρσών, όπως το οικογενειακό ιστορικό, η ηλικία, η παχυσαρκία και οι προηγούμενες εγκυμοσύνες.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω έντονα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Αν παρατηρήσετε έντονο πόνο, ερυθρότητα, αίσθηση θερμότητας ή σκληρότητα στην περιοχή των κιρσών, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν θρόμβωση, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Είστε μια υπέροχη μαμά, αξίζετε να νιώθετε υπέροχα!

image005.jpg

Απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό και ανακαλύψτε πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους κιρσούς μετά τον τοκετό και να αγαπήσετε ξανά τα πόδια σας.

Το άρθρο γράφτηκε με την συνδρομή του αγγειοχειρουργού Αθανάσιου Σιαφάκα, πρωτοπόρου στην εφαρμογή του Laser 1940nm στην Ελλάδα.

DPG Network