Μύθοι & Αλήθειες στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Μύθοι & Αλήθειες στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση

Από την πρώτη επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τη γέννηση του πρώτου υγιούς μωρού, της Luisa Brown, το 1978, η ιατρική έχει κάνει τεράστια βήματα για τη θεραπεία της ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας. Ποια είναι όμως τα νεότερα δεδομένα;

Νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει εξελιχθεί σημαντικά, με στόχο να γίνει πιο προσιτή και λιγότερο επεμβατική:

  • Μειωμένες ενέσεις: Πλέον, υπάρχει δυνατότητα να πραγματοποιηθεί εξωσωματική με μόλις τρεις υποδόριες ενέσεις. Από το 2013, η χρήση ανασυνδυασμένης γοναδοτροπίνης (κορριφολιτροφίνη-α) αντικαθιστά ολόκληρη εβδομάδα ενέσεων, χωρίς να υστερεί σε ποσοστά επιτυχίας.

Ασφάλεια των Φαρμάκων

Τα σύγχρονα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι ασφαλή:

  • Μελέτες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, με δεδομένα από εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς, απέδειξαν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου μαστού, ωοθηκών ή ενδομητρίου.
  • Αντίθετα, η ίδια η χρόνια υπογονιμότητα αυξάνει τον κίνδυνο, τον οποίο η θεραπεία περιορίζει.

Εμβρυομεταφορά και Μείωση Κινδύνων

  • Η μεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης (πέμπτη ή έκτη ημέρα ανάπτυξης) μειώνει τις πιθανότητες αποβολής και εξωμήτριας κύησης, σύμφωνα με αυστραλιανές μελέτες.
  • Προεμφυτευτική Διάγνωση
  • Με τη μέθοδο Array-CGH, υπάρχει δυνατότητα ελέγχου όλων των χρωμοσωμάτων του εμβρύου. Αυτό βοηθά:
    • Ζευγάρια με καθ’ έξιν αποβολές ή επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εμφύτευσης.
    • Στον αποκλεισμό σπάνιων γενετικών νοσημάτων, όπως η κυστική ίνωση και η νωτιαία μυϊκή ατροφία.

Στη δημιουργία “εμβρύων-σωτήρων” για θεραπεία αδελφών με σπάνια νοσήματα, όπως η β-μεσογειακή αναιμία.

Untitled-Session0541.jpg

Πρωτοποριακές Έρευνες

  • Έλληνες επιστήμονες, σε συνεργασία με το Γένεσις Άθηνών, μελετούν τη δυνατότητα ταυτοποίησης των γενετικών χαρακτηριστικών που βοηθούν στην επιτυχή εμφύτευση εμβρύων.
  • Γάλλοι επιστήμονες έχουν καταφέρει να παράγουν σπερματοζωάρια σε αζωοσπερμικά ποντίκια, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία γεννητικών κυττάρων στο μέλλον.

Ελπίδα για το Μέλλον

Όλες αυτές οι εξελίξεις φέρνουν νέες προοπτικές στην εξωσωματική γονιμοποίηση, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα όπως οι καθ’ έξιν αποβολές, η αζωοσπερμία και η ωοθηκική ανεπάρκεια. Δίνουν ελπίδα και κουράγιο σε ζευγάρια που αγωνίζονται να κατακτήσουν το όνειρο της απόκτησης ενός υγιούς παιδιού.

O Δρ Kωνσταντίνος Σφακιανούδης είναι μαιευτήρας γυναικολόγος με πολυετή εμπειρία, εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και πρωτοπόρος στον τομέα του με παγκόσμια αναγνώριση.

Είναι μέλος της ΕSHRE (Εuropean Society of Human Reproduction and Embryology) , του Γαλλικού Σωματείου Ανδρολόγων (SALF) καθώς και του Βελγικού Συνδέσμου Ιατρών εξειδικευμένων στην υπογονιμότητα (BSRM).

DPG Network