Πώς να λευκάνεις τα δόντια σου, σύμφωνα με την ειδικό

Πώς να λευκάνεις τα δόντια σου, σύμφωνα με την ειδικό
Pexels

Ο «κανόνας του λευκού υφάσματος» και όλα όσα θα αλλάξουν το χρώμα των δοντιών σου.

Ένα αστραφτερό, λευκό χαμόγελο δεν είναι απλώς θέμα εμφάνισης -είναι σύμβολο αυτοπεποίθησης και υγιεινής. Αν έχεις παρατηρήσει ότι τα δόντια σου δείχνουν πιο κιτρινωπά από το συνηθισμένο ή αν η καθημερινή σου συνήθεια να πίνεις καφέ ή κόκκινο κρασί έχει αφήσει τα σημάδια της, τότε σίγουρα αναρωτιέσαι: «Πώς μπορώ να λευκάνω τα δόντια μου αποτελεσματικά; Λειτουργούν πραγματικά τα προϊόντα του εμπορίου ή είναι απλώς μάρκετινγκ;».

Όπως ως διαβάζουμε στο GQ, η αισθητική οδοντίατρος Δρ. Joyce Kahng εξηγεί ότι η αγορά είναι γεμάτη από προϊόντα που υπόσχονται εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα λίγα από αυτά έχουν την ικανότητα να λευκάνουν πραγματικά τα δόντια. Αν θέλεις να καταλάβεις τι λειτουργεί και τι όχι, ποια είναι η επιστήμη πίσω από τη λεύκανση και ποιες μεθόδους αξίζει να ακολουθήσεις, τότε συνέχισε να διαβάζεις!

Γιατί τα δόντια σου χάνουν τη λευκότητά τους;

Ο «κανόνας του λευκού υφάσματος»

Η Δρ. Kahng χρησιμοποιεί μια απλή αναλογία για να εξηγήσει τι μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια:

«Αν ένα τρόφιμο ή ρόφημα μπορεί να λεκιάσει ένα λευκό ύφασμα, μπορεί επίσης να λεκιάσει και τα δόντια σου».

Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώνεις καφέ, τσάι, κόκκινο κρασί, αναψυκτικά, σάλτσες με έντονο χρώμα και μούρα, τότε τα δόντια σου είναι εκτεθειμένα σε χρωστικές που μπορούν να επηρεάσουν τη λευκότητά τους. Παρόμοιο αποτέλεσμα έχει και το κάπνισμα, αφού η νικοτίνη και η πίσσα δημιουργούν έντονους λεκέδες.

Όσο περισσότερο μένει ένας λεκές, τόσο δυσκολότερα φεύγει

Αν μετά από την κατανάλωση αυτών των ροφημάτων και τροφών δεν βουρτσίζεις άμεσα τα δόντια σου, οι χρωστικές αρχίζουν να απορροφώνται από την αδαμαντίνη. Όσο περισσότερο παραμένουν εκεί, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να απομακρυνθούν, αφού τελικά διεισδύουν στο εσωτερικό του δοντιού και δημιουργούν εγγενείς λεκέδες.

Η ηλικία κάνει τα δόντια πιο σκούρα

Η αδαμαντίνη (το εξωτερικό στρώμα του δοντιού) με τα χρόνια φθείρεται, αφήνοντας την οδοντίνη (το εσωτερικό στρώμα) πιο εκτεθειμένη. Η οδοντίνη έχει φυσικά κιτρινωπή απόχρωση, γεγονός που κάνει τα δόντια να φαίνονται λιγότερο λευκά με την πάροδο του χρόνου.

Όπως εξηγεί η Δρ. Kahng, όσο νωρίτερα ξεκινήσεις τη λεύκανση, τόσο πιο εύκολα θα δεις αποτελέσματα. Ένας έφηβος μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα από τις απλές ταινίες λεύκανσης, ενώ κάποιος μεγαλύτερης ηλικίας πιθανώς να χρειαστεί επαγγελματική θεραπεία.

Οι καλύτερες επιλογές για λεύκανση

1. Επαγγελματική λεύκανση στο ιατρείο

Αν θέλεις άμεσα και δραστικά αποτελέσματα, τότε μια επαγγελματική θεραπεία λεύκανσης από τον οδοντίατρό σου είναι η καλύτερη επιλογή.

Χρησιμοποιείται 35-40% υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε σύγκριση με το 6-15% που περιέχουν τα προϊόντα για οικιακή χρήση.

Η διαδικασία διαρκεί 60-90 λεπτάκαι εφαρμόζεται με ειδική προστασία για τα ούλα.

Τα αποτελέσματα είναι γρήγορα και ομοιόμορφα, καθιστώντας την ιδανική λύση αν έχεις μια σημαντική περίσταση, όπως γάμο ή επαγγελματική φωτογράφιση.

2. Λεύκανση στο σπίτι με ταινίες ή δίσκους

Αν προτιμάς κάτι πιο οικονομικό και ευέλικτο, οι ταινίες και οι δίσκοι λεύκανσης είναι μια εξαιρετική εναλλακτική.

Σύμφωνα με τη Δρ. Kahng, το κλειδί είναι η συνέπεια:

Χρησιμοποίησε τις κάθε μέρα για 1-2 εβδομάδες για καλύτερα αποτελέσματα.

Αν νιώσεις ευαισθησία, μπορείς να κάνεις ένα διάλειμμα για μία μέρα.

3. DIY μέθοδοι που δεν λειτουργούν (ή είναι αναποτελεσματικές)

Μαγειρική σόδα & ενεργός άνθρακας: Καθαρίζουν επιφανειακούς λεκέδες, αλλά δεν αλλάζουν το χρώμα των δοντιών σε βάθος.

Oil pulling (πλύσεις με έλαιο καρύδας): Δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι βοηθά στη λεύκανση.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου από το φαρμακείο: Πολύ αδύναμο για να έχει αποτέλεσμα, αλλά αρκετά ισχυρό για να προκαλέσει ερεθισμό στα ούλα.

Πώς να διατηρήσεις τα δόντια σου λευκά μακροπρόθεσμα

1. Η λεύκανση δεν είναι μόνιμη

Ακόμα κι αν πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα, αν συνεχίσεις να πίνεις καφέ, κρασί ή να καπνίζεις, οι λεκέδες θα επιστρέψουν.

2. Βρες το ρυθμό που σου ταιριάζει

Η Δρ. Kahng προτείνει:

Λεύκανση μία φορά τον μήνααν πίνεις συχνά καφέ ή κρασί.

Λευκαντική οδοντόκρεμα μόνο τη νύχταγια αποφυγή ευαισθησίας.

3. Αντιμετώπισε την ευαισθησία των δοντιών

Αν νιώσεις δυσφορία, δοκίμασε μια οδοντόκρεμα με νιτρικό κάλιο ή νανοϋδροξυαπατίτη για προστασία.

4. Δεν όλοι είναι κατάλληλοι για λεύκανση

Αν είσαι σε ενδιαφέρουσα, έχεις τερηδόνα, όψεις ή στεφάνες, η λεύκανση δεν θα έχει αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσει φθορές στις προσθετικές αποκαταστάσεις.

Να θυμάσαι: Η λεύκανση των δοντιών δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Είτε επιλέξεις μια επαγγελματική θεραπεία είτε τις ταινίες λεύκανσης στο σπίτι, το κλειδί είναι η συνέπεια.

Ένα λαμπερό χαμόγελο δεν εξαρτάται μόνο από το χρώμα των δοντιών, αλλά και από τη σωστή φροντίδα τους -γι’ αυτό φρόντισε να διατηρείς καλή στοματική υγιεινή και να ακολουθείς τις σωστές πρακτικές.

IMG_2983.jpg