Κεφάλαιο λέιζερ: Πώς σώζει το χαμόγελό μας
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το λέιζερ.
Tα τελευταία χρόνια τα λέιζερ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιατρική επιστήμη.
Στην οδοντιατρική, οι συσκευές αυτές βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή, αναβαθμίζοντας την παροχή υπηρεσιών που μέχρι τώρα προσέφεραν οι οδοντίατροι με τον τροχό και την ένεση.
Πρόκειται για καθαρό, μονοχρωματικό και ενισχυμένο φως, συγκεντρωμένο σε μία και μοναδική φωτεινή δέσμη, με τη δυνατότητα να καταστρέφει επιλεκτικά πλέον τη βλάβη- στόχο, χωρίς την προσβολή ιστών της στοματικής κοιλότητας.Ανάλογα με τη θεραπεία που απαιτείται, χρησιμοποιείται και το αντίστοιχο λέιζερ.
Προβλήματα που ζητούν λύση
Τα λέιζερ εφαρμόζονται σχεδόν σε όλους τους τομείς της οδοντιατρικής, αισθητικής, χειρουρ-
γικής και γναθοπροσωπικής χειρουργικής.Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως το KTP λέιζερ με το
οποίο κάνουμε τη λεύκανση δοντιών και έχει θεαματικά αποτελέσματα, σε ουλίτιδες και περιοδοντίτιδες ,το λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα με το οποίο πραγματοποιούμε επεμβάσεις στα ούλα, το Έρμπιουμ Γιάνγκ λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιούμε στις εμφράξεις «σφραγίσματα » ,το διαγνωστικό λέιζερ, με το οποίο κάνουμε διάγνωση της τερηδόνας, ή το διοδικό με το οποίο αποστειρώνουμε τους ριζικούς σωλήνες στις απονευρώσεις.
Προς αναζήτηση ενός αστραφτερού χαμόγελου.
Τα λέιζερ στον τομέα της αισθητικής οδοντιατρικής είναι το νέο όπλο που έχει στα χέρια του ο σύγχρονος οδοντίατρος γαι να ξαναχαρίσει το χαμένο λευκό χρώμα των δοντιών. Η λεύκανση με KTP λέιζερ διαρκεί μια επίσκεψη και γίνεται χωρίς αναισθησία. Η διαδικασία ελέγχεται από το γιατρό και όχι από τον ενδιαφερόμενο στο σπίτι του όπως γίνεται με άλλες μεθόδους. Τ' αποτελέσματα είναι άμεσα, με ελαχιστοποίηση των ευαισθησιών στα δόντια, και χωρίς καταστροφή της αδαμαντίνης που πιθανόν να επιφέρει η λεύκανση με νάρθηκες, λόγω της παρατεταμένης χρήσης φαρμάκων που ξεπερνούν πολλές φορές και τις δύο εβδομάδες.
Αντικατάσταση μαύρων εμφράξεων αμαγάλματος με λευκές εμφράξεις συνθετικής ρητίνης ή
πορσελάνης.
Με το Er Yag λέιζερ έχουμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε τόσο στο δόντι όσο και στο οστό. Ο ενδιαφερόμενος δεν είναι πια αναγκασμένος να υποστεί τον τροχό και την ένεση, αφού με το συγκεκριμένο λέιζερ ελαχιστοποιείται η χρήση τους.Έτσι τροχίζουμε πια με χειρουργική ακρίβεια κόβοντας μόνο παθολογική οδοντική ουσία, δεν υπάρχει τριβή, κραδασμοί, θόρυβος και θερμότητα κατά την παρασκευή, και ως εκ τούτου καμία ενόχληση κατά τη διάρκεια του σφραγίσματος. Η κοιλότητα που αφήνει το λέιζερ είναι πλήρως αποστειρωμένη και δεν υπάρχει μετεχγειρητικός πόνος. Η αποκατάσταση γίνεται είτε με συνθετική ρητίνη, είτε με πορσελάνη.
Το Er Yag laser μπορεί να επέμβει μόνο σε οστούν, δόντι ή λευκό σφράγισμα και όχι στο αμάλγαμα που είναι μέταλλο. Η αφαίρεση του αμαλγάματος γίνεται παραδοσιακά με τροχό , ή τερηδόνα, όμως κάτω από την έμφραξη, γίνεται με laser.
Ενδοδοντική θεραπεία ( απονεύρωση ).
Για ν' αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα πρέπει να εντοπίσουμε και την αιτία που το
προκαλεί. Στην περίπτωση των απονευρώσεων, η μοναδική αιτία που προκαλεί πόνο και οίδημα
μετά το τέλος της είναι κάποια μόλυνση που προέρχεται από εναπομείναντα μικρόβια στη ρίζα
λόγω της δύσκολης καταστροφής τους με την κλασική μέθοδο.
Με ειδικού τύπου λέιζερ, όπως το ΚΤΡ ή το διοδικό, οι ρίζες αποστειρώνονται πλήρως και έτσι έχουμε άμεση διακοπή του πόνου, και ελαχιστοποίηση της χρήσης αντιβιοτικών και αναλγητικών.
Η απονεύρωση περιορίζεται σε 1-2 επισκέψεις και υπάρχουν πολύ μεγάλα ποσοστά επιτυχίας διατήρησης του δοντιού.
Επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς (ούλα).
Τα χειρουργικά λέιζερ έχουν τη δυνατότητα να κόβουν σα νυστέρι χωρίς να προκαλούν αιμορραγία. Έτσι σε επεμβάσεις όπως η αποκάλυψη των εμφυτευμάτων,η χειρουργική θεραπεία της περιοδοντίτιδας
ή η ουλοπλαστική έχουμε ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής περιόδου, καθώς αποφεύγουμε το
οίδημα, ενώ σε μερικές περιπτώσεις δεν έχουμε καν ράμματα όπως στη χαλινεκτομή, και ο ασθε-
νής μπορεί να πάει άμεσα στη δουλειά του.
Τα ήδη υπάρχοντα χειρουργικά λέιζερ έχουν και μία ακόμη δυνατότητα. Εξαλείφουν τις
ενοχλητικές άφθες άμεσα, όπως και τα συμπτώματα του επιχειλίου έρπητα.
Διαγνωστικό λέιζερ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν,με τη βοήθεια του συγκεκριμένου λέιζερ με ασφάλεια, χωρίς πόνο, να
νιώθουν σιγουριά για το αν αυτές οι καφέ κηλίδες που βρίσκονται στη μασητική επιφάνεια των πίσω
δοντιών κυρίως, είναι τερηδόνα ή χρωστικές. Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: μία δίοδος λέιζερ
παρέχει παλμικό φως, το οποίο κατευθύνεται προς το δόντι. Όταν το φως συναντήσει τερηδόνα,
ακούγεται ένα ηχητικό σήμα και ακολούθως δίδονται κάποιες τιμές οι οποίες αξιολογούνται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα στη μονάδα του λέιζερ.
Τα πλεονεκτήματα διάγνωσης της τερηδόνας με αυτό το σύστημα σε σχέση με την κλινική
εξέταση του οδοντιάτρου, ή την ακτινογραφία, είναι ότι ακόμα και οι μικροσκοπικές αλλοι-
ώσεις ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο, διορθώνεται τοπικά το πρόβλημα και ο ασθενής δεν
ακτινοβολείται. Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι τα λέιζερ δεν είναι πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν την κλασική οδοντιατρική.
Τα λέιζερ είναι απλά ο νέος ασφαλείς τρόπος να κάνουμε μία οδοντιατρική πράξη με καλύτερα αποτελέσματα, πιο άνετα ,προσφέροντας υψηλότερης ποιότητας παροχές στους ενδιαφερόμενους.
Μπορούν τα λέιζερ να χρησιμοποιούνται στα παιδιά;
Στην παιδοδοντία τα λέιζερ βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή αφού δε θα γνωρίσουν ποτέ στη ζωή τους τα παιδιά τον τροχό. Δεν θ΄ακούν τον έντονο ήχο του τροχού στον οποίο όλοι έχουμε συνηθίσει .Το δόντι δεν δονείται, με αποτέλεσμα να μην πονάει. Επίσης σημαντικό πλεονέκτημα
των παιδιών είναι το ότι πλέον μπορούν να κάνουν σφραγίσματα χωρίς ένεση.
Μειονέκτημα των lasers
Ως μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τα λέιζερ δεν καλύπτουν όλες τις οδοντιατρικές θεραπείες.Το λέιζερ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των δοντιών
από την πέτρα, διότι είναι μια απίστευτα χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης δεν μπορούμε να τροχίσουμε τα δόντια για στεφάνες, καθώς και ν΄αφαιρέσουμε το μαύρο μεταλλικό σφράγισμα.
Επιπλέον απαιτείται ειδική εκπαίδευση από τον οδοντίατρο ώστε να μπορεί να χειρίζεται με ακρίβεια και επιτυχία τις συσκευές υψηλής τεχνολογίας, υπολογίζοντας πάντα και το πολύ
υψηλό κόστος αγοράς των μηχανημάτων αυτών.
Ποιοί ασθενείς πρέπει ν' αποφεύγουν τα lasers
Οι μόνοι ασθενείς που πρέπει ν'αποφεύγουν τα lasers είναι οι φωτοαλλεργικοί, αυτοί δηλαδή
που δεν μπορούν να εκτεθούν ούτε στο φως της ημέρας. Όλοι οι υπόλοιποι, φορώντας ειδικά γυαλιά
έχουν απόλυτη ασφάλεια.
Διαβάστε επίσης:
Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα