Μέγαρο Μουσικής: Η πιο ανατρεπτική… Σταχτοπούτα από τα φημισμένα Μπαλέτα του Μονακό!

Μέγαρο Μουσικής: Η πιο ανατρεπτική… Σταχτοπούτα από τα φημισμένα Μπαλέτα του Μονακό!

Η Σταχτοπούτα, όπως μας τη διάβαζε η μαμά μας, ήταν εκείνη η κοπέλα που πήγε στο χορό του πρίγκιπα στο παλάτι χάρη στη βοήθεια της καλής της νεράιδας

Δύο πράγματα αγαπήσαμε όλες μας από όταν ήμασταν μικρές: Το χορό και τα παραμύθια. Είναι αλήθεια πως, αν ρίξεις μια ματιά στο μακρινό παρελθόν, παρακαλούσες τη μαμά να σου διαβάσει ακόμη ένα παραμύθι ή να σε αφήσει μία ώρα παραπάνω στο μπαλέτο, ακόμη κι αν δεν είχες μάθημα.

Το μπαλέτο… Ο μαγικός εκείνος χορός που δίνει στην μπαλαρίνα την κλάση και την παιδεία της πειθαρχίας. Μπορεί να «γεννήθηκε» στην Ιταλία του 15ου αιώνα, όμως αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως το Μόντε Κάρλο διαθέτει ένα από τα πιο φημισμένα Μπαλέτα στην ιστορία αυτής της υψηλόβαθμης τέχνης.

Η Σταχτοπούτα, όπως μας τη διάβαζε η μαμά μας, ήταν εκείνη η κοπέλα που πήγε στο χορό του πρίγκιπα στο παλάτι χάρη στη βοήθεια της καλής της νεράιδας. Μόνο που τα μεσάνυχτα, στην επιστροφή στην άμαξα, τα μάγια λύθηκαν και το γοβάκι της έμεινε ξεχασμένο στα σκαλιά του παλατιού…

Αυτά συμβαίνουν μόνο στα παραμύθια, θα μου πεις… Και έχεις δίκιο, όμως μην ξεχνάς πως τότε πίστευες στα παραμύθια. Τώρα έχεις μεγαλώσει και για αυτό και η Σταχτοπούτα μεταφέρεται στο πάλκο σε μία σύγχρονη απόδοση, ώστε να νιώσουμε όλες πως μας εκφράζει στο σήμερα.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο «ναός» των τεχνών και της κουλτούρας, υποδέχεται μία μοναδικά ανατρεπτική παράσταση, που υπόσχεται να μας καθηλώσει. Ο λόγος για την Σταχτοπούτα από την περίφημη χορευτική ομάδα του Πριγκιπάτου του Μονακό, μια από τις σημαντικότερες και πλέον καταξιωμένες ομάδες χορού παγκοσμίως, που έρχεται για να μας παρουσιάσει την πιο ονειρική εκδοχή του αγαπημένου παραμυθιού όλων των κοριτσιών!

koritsiwn

Η Σταχτοπούτα σε χορογραφία του Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, του καλλιτεχνικού διευθυντή των Μπαλέτων του Μόντε Κάρλο κι ενός από τους σημαντικότερους χορογράφους της γενιάς του, αποτελεί μια πρωτοποριακή παράσταση από έναν σύγχρονο δημιουργό, που επιχειρεί να απομυθοποιήσει την αγαπημένη ιστορία της χωριατοπούλας που παντρεύεται τον πρίγκιπα. Με λίγα λόγια είναι μία πρωτοποριακή «προσέγγιση» του παραμυθιού, η οποία δίνει ένα αποτέλεσμα σύγχρονο και ταυτόχρονα φαντασμαγορικό!

Το αποτέλεσμα είναι μια αφαιρετική και συμβολική προσέγγιση, που ανατρέπει το κλασικό παραμύθι, την ίδια στιγμή που η Σταχτοπούτα δεν είναι ένας ακόμη χαρακτήρας βγαλμένος από τα παραμύθια, αλλά ένας καθημερινός άνθρωπος, ένα κορίτσι από σάρκα και οστά, που αισθάνεται, ζει και ερωτεύεται όπως όλα τα άλλα. Όπως εσύ και εγώ!

Η εξαίσια μουσική του Σεργκέι Προκόφιεφ, τα μίνιμαλ σκηνικά του Ερνέστ Πινιόν-Ερνέστ και τα μοναδικά κουστούμια του Ζερόμ Καπλάν, συνθέτουν ένα φαντασμαγορικό θέαμα σπάνιας ομορφιάς, την ίδια στιγμή που ο Μαγιό αναβιώνει τον διάσημο μύθο μέσα από μια διαφορετική, πιο σύγχρονη, οπτική. Την οπτική του κοριτσιού που γίνεται γυναίκα, που επιβιώνει και μεταμορφώνεται σε σύμβολο δύναμης και χειραφέτησης. Ο Μαγιό, χωρίς να θυσιάζει την αισθητική, το ρομαντισμό και τη συναισθηματικότητα του μπαλέτου, διατηρεί στο ακέραιο τη μαγεία, τη ζωντάνια και τα στοιχεία παραμυθιού της Σταχτοπούτας, δημιουργώντας απόλυτα μαγευτικές στιγμές!

stigmes

Φυσικά η παράσταση που έχει συγκεντρώσει διθυραμβικές κριτικές, όπου και αν παρουσιάστηκε, δεν θα μπορούσε να μην παρουσιαστεί και στο ελληνικό κοινό και φυσικά στο Μέγαρο Μουσικής, στη «Μέκκα» των ποιοτικότερων παραστάσεων που λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα.

Εξάλλου, οι αναφορές στα διεθνή Μέσα είναι κάτι παραπάνω από δικαιολογημένες, καθώς τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο αποτελούν εξέλιξη της ομάδας Χορού που δημιουργήθηκε το 1909 από τον Σεργκέι Ντιαγκίλεφ που συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σολίστες της εποχής, όπως ο Νιζίνσκι και η Άννα Πάβλοβα. Η ομάδα με τη σημερινή της μορφή, δημιουργήθηκε το 1985 από την πριγκίπισα του Αννόβερο. Σήμερα, υπό την προεδρία της πριγκίπισσας Καρολίνα του Αννόβερου και την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ζαν-Κριστόφ Μαγιό, θεωρείται μια από τις κορυφαίες χορευτικές ομάδες στον κόσμο!

kosmo

Η παράσταση «Σταχτοπούτα» από τα διάσημα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο έρχεται στην αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από τις 21 έως τις 29 Δεκεμβρίου. Ετοιμάσου να απολαύσεις μία μαγική χορευτική πανδαισία που θα σε συνεπάρει στη μαγεία και τη λάμψη των παραμυθιών και των Χριστουγέννων!

Συντελεστές:

Χορογραφία: Ζαν-Κριστόφ Μαγιό

Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ

Σκηνικά: Ερνέστ Πινιόν-Ερνέστ

Κοστούμια: Ζερόμ Καπλάν

Φωτισμοί: Ντομινίκ Ντριγιό

Ημερομηνίες / Ώρες έναρξης:

21, 23, 25, 27 Δεκεμβρίου 2018 / 20:00

22, 26, 28, 29 Δεκεμβρίου 2018 / 17:00 & 21:00

Τιμές:

Φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, 65+: € 25

Ζώνη Ε: € 30 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 24)

Ζώνη Δ: € 40 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 32)

Ζώνη Γ: € 50 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 40)

Ζώνη Β: € 60 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 48)

Ζώνη Α: € 70 - (Παιδιά έως 12 ετών: € 56)

Διακεκριμένη Ζώνη: € 80 (Παιδιά έως 12 ετών: € 64)