Δοκιμάσαμε το coolcation και αυτοί οι προορισμοί θα σε κάνουν να πεις «ναι» στη νέα τάση

Δοκιμάσαμε το coolcation και αυτοί οι προορισμοί θα σε κάνουν να πεις «ναι» στη νέα τάση
Unsplash

6 μαγευτικοί προορισμοί για coolcation και ίσως έτσι αυτό το travel trend να γίνει το αγαπημένο σου - εμείς το έχουμε ήδη αγαπήσει.

Αν χάζεψες έστω και λίγο φέτος το καλοκαίρι στα social media, σίγουρα θα βρήκες όλο και έναν γνωστό που να προτίμησε να περάσει τις διακοπές του στο εξωτερικό και όχι στα ελληνικά νησιά. Οι εκτός Ελλάδας προορισμοί έχουν για ακόμα μία χρονιά την τιμητική τους με τη Βόρεια Ευρώπη να είναι όλο και πιο αγαπητή.

Την ώρα, λοιπόν, που πολλοί συνεχίζουν να επιλέγουν τους θερμότερους προορισμούς για το καλοκαίρι - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - εσύ έχεις την ευκαιρία να ταξιδέψεις σε ένα πιο δροσερό μέρος και να κάνεις πράξη αυτό που λέγεται coolcation. Αυτό που έμοιαζε σαν μια ακόμα ταξιδιωτική τάση, έχει εξελιχθεί στην πιο cool και out of the box επιλογή.

Τι είναι το coolcation; Πολύ απλά το να πηγαίνεις διακοπές εκεί που το κλίμα είναι πιο ψυχρό. Η λέξη προκύπτει από το cool, που σημαίνει δροσιά στα αγγλικά, και το vacation, δηλαδή διακοπές.

Γιατί να κάνεις coolcation;

Αν σου αρέσει το κρύο - ή έστω αν μισείς τη ζέστη, αν αγαπάς το σκι και τα χειμερινά αθλήματα και αν μισείς τον υπερτουρισμό, τότε αυτή η τάση είναι για σένα. Είτε το έχεις δοκιμάσει είτε όχι, σίγουρα ο Βορράς έχει κάτι το μαγευτικό και μερικές διανυκτερεύσεις εκεί μπορεί να σε κάνουν να δεις ακόμα και τη ζωή διαφορετικά.

Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης φημίζονται για την οργάνωση σε όλους τους τομείς της ζωής, το υψηλό βιοτικό επίπεδο και τη βοήθεια που προσφέρει το κράτος στους πολίτες.

Τι αγάπησα περισσότερο από το coolcation που έκανα στη βόρεια Ευρώπη; Τον καιρό - πολύ πιο κρύος από την Ελλάδα - και την ώρα δύσης του ήλιου, επίσης κάτι που στα μάτια μου φάνηκε εξωπραγματικό, σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα. Μια ματιά στις παρακάτω χώρες θα σε πείσει να τις επισκεφθείς.

Ένα λεπτό Ευτυχίας: Πώς θα κάνεις staycation στην πόλη πριν και μετά τις διακοπές

Οι must-visit προορισμοί για coolcation

Ισλανδία

Οι τουρίστες συχνά αποθαρρύνονται από την δυσπρόσιτη Ισλανδία, όμως αν επιλέξεις να πας μέχρι εκεί ο προορισμός θα σε ανταμείψει. Όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές με δροσερό καιρό στην Ευρώπη, η Ισλανδία είναι ένας από τους πιο αξιόλογους προορισμούς. Με υπέροχα φυσικά τοπία, όπως ηφαίστεια στην κορυφή παγετώνων, θερμές πηγές που αναβλύζουν και καταρράκτες, δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί θεωρείται από τους ωραιότερους cool προορισμούς.

Αυτό το μικρό νησιωτικό κράτος στον Βόρειο Ατλαντικό έχει μια τεράστια ιστορία να ανακαλύψεις, ήδη από τους Βίκινγκς. Επιπλέον, το Ρέικιαβικ είναι γεμάτο μουσεία παγκόσμιας κλάσης, ενώ διαθέτει και μια ακμάζουσα γαστρονομία.

Μην ξεχνάς ότι στην Ισλανδία μπορείς να βρεις και το μαγικό βόρειο σέλας.

islandia.jpg

Νορβηγία

Η ακτογραμμή της Νορβηγίας με τα φιόρδ εκτείνεται σε πάνω από 100.000 χιλιόμετρα. Επειδή η χώρα απλώνεται σε τόσα πολλά γεωγραφικά πλάτη, το κλίμα που θα γνωρίσεις εξαρτάται από το πού θα αποφασίσεις να πας. Για θερμότερες θερμοκρασίες και πιο σταθερό καιρό, επίλεξε τη νοτιοανατολική Νορβηγία. Εκεί θα βρεις και τη νορβηγική πρωτεύουσα, το Όσλο. Η πόλη φιλοξενεί πολλά αξιοθέατα, όπως το Βασιλικό Παλάτι του Όσλο και την Όπερα, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ενώ μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη ύπαιθρο και τα πάρκα, αν δεν βρέχει.

Ενώ η πρωτεύουσα είναι ένα πολύ καλό ξεκίνημα για τις διακοπές σου στη Νορβηγία, μην ξεχάσεις να ανακαλύψεις τη δυτική πλευρά με τα όμορφα φιόρδ. Μόνο έχε κατά νου ότι εκεί το κλίμα αλλάζει πολύ εύκολα. Το Bergen είναι ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις την ξενάγηση.

norvigia.jpg

Σκωτία

Η Σκωτία είναι μια χώρα με αρχαία κάστρα, λόφους και λίμνες και εκεί θα συναντήσεις παγκοσμίως γνωστές πόλεις όπως το Εδιμβούργο και η Γλασκώβη. Στη Σκωτία, το καλοκαίρι διαρκεί από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Αν και φημίζεται για τον ευμετάβλητο καιρό της, οι θερμοκρασίες είναι ακόμα καλές και ιδανικές για να ξεφύγεις από τη ζέστη. Και μπορεί οι ηλιόλουστες ημέρες εκεί να είναι υπέροχες, σίγουρα δε θα γλιτώσεις από τον συννεφιασμένο ουρανό.

Αν αναζητάς υπαίθριες δραστηριότητες ή άγρια τοπία, πήγαινε στα Highlands, ενώ το Isle of Skye είναι ένας επίσης must-visit προορισμός. Συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια γέφυρα, οπότε, αν και μπορείς να ταξιδέψεις με πλοίο, δεν χρειάζεται να το κάνεις για να φτάσεις στα εντυπωσιακά του τοπία.

skotia.jpg

Σουηδία

Όπως και η γειτονική Νορβηγία, η Σουηδία είναι υπέροχη για coolcation, καθώς εκτείνεται σε πολλά γεωγραφικά μήκη, πράγμα που σημαίνει ότι το κλίμα ποικίλλει ανάλογα με το πού πηγαίνεις. Ενώ οι βόρειες περιοχές - η Σουηδική Λαπωνία - είναι ιδανικές για χειμερινές αποδράσεις, οι νότιες είναι καλύτερες για καλοκαιρινές, άρα αναλόγως με την εποχή που ταξιδεύεις μπορείς να επιλέξεις και τον προορισμό.

Ακόμα και οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, όπως η Στοκχόλμη, διαθέτουν μέρη για κολύμπι, κάτι που μπορείς να δοκιμάσεις - αν αντέχεις. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτεύουσα θα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σου. Εξερευνώντας την πόλη, θα συναντήσεις την ιστορική Gamla Stan (Παλιά Πόλη) με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα πολύχρωμα κτίρια και το πολυτελές Βασιλικό Παλάτι.

souidia.jpg

Ιρλανδία

Η χώρα είναι γνωστή για πολλά, όπως τους φιλικούς κατοίκους της, την παραδοσιακή μουσική και την υπέροχη ύπαιθρο. Δεν είναι γνωστή για τον ζεστό καιρό, γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική επιλογή για τις δροσερές διακοπές σου. Τι καλύτερο για να αρχίσεις την ιρλανδική περιπέτειά σου από το Δουβλίνο; Επισκέψου τη συνοικία Temple Bar, μια αγαπημένη περιοχή των επισκεπτών γεμάτη με ζωντανές παμπ και εστιατόρια.

Από την πρωτεύουσα, ταξίδεψε δυτικά και θα φτάσεις στην ακτή του Ατλαντικού. Αναζήτησε κρυμμένους αμμώδεις όρμους και θαύμασε πανύψηλους βράχους, όπως οι Cliffs of Moher και Slieve League.

irlandia.jpg

Βόρεια Γερμανία

Αν ψάχνεις για κάτι πιο ψαγμένο που δε θα το βρεις σε άλλα sites, τότε η βόρεια Γερμανία είναι για σένα. Πήγαμε μέχρι εκεί και ζήσαμε την απόλυτη cool εμπειρία με το πουλόβερ να είναι το ρούχο που φοριέται ανεξαρτήτως εποχής - ναι, ακόμα και το καλοκαίρι - αλλά τα τοπία να μας ανταμείβουν.

Συνέχισε πιο πάνω από το Βερολίνο - που θεωρείται αρκετά ζεστό σε σχέση με τους άλλους προορισμούς που έχουμε αναφέρει. Κατευθύνσου στη βιομηχανική πόλη του Αμβούργου που έχει όμορφα πάρκα και έντονη ζωή, αλλά κατευθύνσου και σε άλλες, μικρότερες γερμανικές πόλεις. Ταξίδεψε μέχρι το γραφικό Λούμπεκ και πέρνα μια βόλτα από το επιβλητικό κάστρο του Σβέριν. Αν έχεις χρόνο, συνέχισε προς Φλένσμπουργκ και - γιατί όχι; - κάνε μια βόλτα και στη Δανία.

lubeck.jpg

Οι χώρες του Βορρά θα σε μαγέψουν και θα σου προσφέρουν τη δροσιά που θες να ζήσεις, την ώρα που οι νότιες χώρες είναι όλο και περισσότερο έρμαια της κλιματικής αλλαγής.