6 tips για να σταματήσουν οι μέρες που έχεις περίοδο να είναι οι πιο «δύσκολες» του μήνα

Γεωργία Βλαχοπούλου
6 tips για να σταματήσουν οι μέρες που έχεις περίοδο να είναι οι πιο «δύσκολες» του μήνα

Άλλη μια φορά που μαζί με την περίοδό σου ήρθαν και το φούσκωμα στην κοιλιά αλλά και οι κράμπες. Ναι ειδικά μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο αλλά μην ανησυχείς, με αυτά τα tips θα δεις με άλλο μάτι την περίοδό σου.

Δεν ξέρω για σένα αλλά εγώ πάντα πίστευα πως οι μέρες που μεσολαβούν από τη μια μου περίοδο στην άλλη είναι μηδαμινές. Και αυτό ειδικά το καλοκαίρι μέσα στη ζέστη γίνεται ακόμα χειρότερο αν σκεφτείς ότι αφενώς η θερμοκρασία μας ανεβαίνει όταν έχουμε περίοδο ενώ τα πονάκια και η αιμορραγία δεν είναι ό,τι πιο «άνετο» για να κάνεις τις βόλτες σου.

Με αυτά όμως τα 6 tips θα μπορέσεις να βγεις αλώβητη από αυτές τις «δύσκολες» μέρες του μήνα.

1. Να καταγράφεις τον κύκλο σου

Πλέον υπάρχουν αρκετές εφαρμογές στα κινητά με τις οποίες μπορείς να καταγράφεις την περίοδό σου απλά σημειώνοντας ποια ημέρα σου έρχεται και πόσο περίπου έχεις παρατηρήσει ότι σου κρατάει. Και ύστερα αυτές οι εφαρμογές σε ενημερώνουν για το πότε θα έρθει η επόμενη περίοδός σου αλλά και για το πότε είναι οι γόνιμες μέρες σου. Αν δεν θες να κατεβάσεις μια τέτοια εφαρμογή μπορείς πατροπαράδοτα να καταγράφεις το κάθε πότε σου έρχεται στην ατζέντα σου. Έτσι, θα μπορείς να υπολογίσεις πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να κλείσεις τις διακοπές σου και γενικά θα είσαι «ετοιμοπόλεμη» έχοντας στο ντουλάπι του μπάνιου σου όλα τα απαραίτητα που θα χρειαστείς για εκείνες τις μέρες.

2. Ρύθμισε τις κράμπες σου

Αν και οι κράμπες εμφανίζονται συνήθως κατά την ωορρηξία αλλά μετά από 1 - 2 χρόνια απ' όταν μας έρχεται η πρώτη μας περίοδος, πολλά κορίτσια διαμαρτύρονται γι' αυτές. Υπάρχουν, ωστόσο φαρμακευτικά σκευάσματα που σε συνεννόηση με το γυναικολόγο σου μπορείς να πάρεις ώστε να ανακουφισθείς. Το καλό είναι πως μεγαλώνοντας οι κράμπες αρχίζουν και μειώνονται.

3. Φρόντισε πάντα να έχεις τα απαραίτητα στο ντουλάπι σου

Καλό θα είναι με το που σου τελειώνει η μία σου περίοδος να αναπληρώνεις ανάλογα και το τι σε βολεύει είτε τις σερβιέτες σου είτε τα ταμπόν αλλά και τα αντιφλεγμονώδη που ίσως χρειάζεσαι αν έχεις πολύ πόνο, έτσι ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως όταν σου ξανάρθει. Αν επίσης, δεν έχεις σταθερό κύκλο αυτό το tip θα σε βοηθήσει να είσαι πάντα ετοιμοπόλεμη. Παράλληλα, αν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου έχεις διαβαθμίσεις στη ροή της περιόδου σου καλό θα είναι να προμηθευτείς διαφορετικού μεγέθους είτε σερβιέτες είτε ταμπόν για να μπορείς να αισθάνεσαι πιο άνετα.

4. Μάθε τι είναι φυσιολογικό για εκείνες τις μέρες και τον οργανισμό σου

Οι κράμπες, η αιμορραγία και η κάπως διαφορετική οσμή της περιοχής τις μέρες που έχεις περίοδο είναι κάτι φυσιολογικό. Αν ωστόσο η μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής σου μυρίζει σαν «ψάρι» και συνδυάζεται με γκρι ή λευκές εκκρίσεις ή ερεθισμό της περιοχής θα πρέπει να απευθυνθείς στον γυναικολόγο σου γιατί ίσως υπάρχει καμιά μόλυνση. Παρ' όλα αυτά φρόντισε ιδιαίτερα τις μέρες της περιόδου σου την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής σου, άλλαζε συχνά ή τη σερβιέτα ή το ταμπόν σου, πίνε πολύ νερό και επίλεξε βαμβακερά ρούχα και εσώρουχα που να αναπνέουν.

5. Κάνε κάποιας μορφής άσκηση

Ναι όσο κι αν δεν το πιστεύεις η άσκηση τις μέρες της περιόδου βοηθούν στο να μην έχεις τόσες κράμπες. Έτσι, αντί να κάθεσαι κουλουριασμένη στον καναπέ μπορείς να πας για λίγη αερόβια άσκηση και θα δεις τι ωραία που θα αισθανθείς μετά.

6. Μην υποκύπτεις στις λιγούρες

Όλες όταν είναι να μας έρθει περίοδος ή κατά την διάρκειά της έχουμε φούσκωμα στην κοιλιά. Ωστόσο, αυτό μπορεί να βελτιωθεί με μια πιο προσεγμένη διατροφή. Δηλαδή, εκείνες τις μέρες μην υποκύψεις στις λιγούρες τρώγοντας πατατάκια ή σοκολάτες γιατί όλα αυτά ενισχύουν την κατακράτηση των υγρών που έχουμε.