Μετά το «Γεια» της Βανδή, τα σκληρά τουρκικά δημοσιεύματα και η νέα ανάρτηση με φόντο το Αιγαίο
Το «λάθος» της Δέσποινας, η υποστήριξη από το κοινό και οι Έλληνες τραγουδιστές που έκαναν συναυλίες στην Τουρκία κατά το παρελθόν, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η απόφαση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει την εμφάνισή της σε συναυλία της στο Τσεσμέ της Τουρκίας, όταν οι διοργανωτές αρνήθηκαν να κατεβάσουν σημαία του Κεμάλ Ατατούρκ στο background της σκηνής, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στα social media αλλά και στον τουρκικό τύπο που ξεκίνησε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελληνίδα τραγουδίστρια. Η υπόθεση παίρνει και άλλες διαστάσεις με τη νέα δήλωση της τραγουδίστριας, αιτιολογώντας την πρόθεσή της να αποχωρήσει χωρίς να το διαπραγματευτεί από την εκδήλωση, την οποία διοργάνωνε Τουρκικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του Τσεσμέ.
Από τη Χάρις Αλεξίου, τη Γλυκερία και τον Μίκη Θεοδωράκη στη Δέσποινα Βανδή
Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια λόγω πολιτικών εντάσεων, αλλά κατά το παρελθόν αρκετοί Έλληνες τραγουδιστές έχουν κάνει συναυλίες στη γειτονική χώρα, χωρίς να προκύψει κάποιο ιδιαίτερο θέμα εθνικιστικών εντάσεων. Τουναντίνον, οι πρώτες συναυλίες της Χάρις Αλεξίου πριν από 20 χρόνια στην Κωνσταντινούπολη έτυχαν μεγάλης αποδοχής από το κοινό όπως και οι μεταγενέστερες, οι συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη έγιναν μείζον γεγονός, με πολιτικές διαστάσεις.
Ενώ υπάρχουν και άλλοι λαϊκοί τραγουδιστές όπως η Γλυκερία, ακόμη και η Άντζελα Δημητρίου που έχουν βρεθεί σε ανοιχτά στάδια και μεγάλες συναυλίες στην Τουρκία.
Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε τη συναυλία στην Τουρκία: Το πλάνο της εκδήλωσης και τα σχόλια μίσους
Η περίπτωση της συναυλίας στο Τσεσμέ της Δέσποινας Βανδή έχει μία ιδιατερότητα και μία εξέλιξη που κανείς δεν περίμενε, ούτε φυσικά και η ίδια όταν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τουρκικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της πόλης. Σε χθεσινή της δήλωση και μετά την επιστροφή της εσπευσμένα στην Αθήνα, η Πόντια στην καταγωγή Δέσποινα Βανδή ήταν αρκετά σκληρή λέγοντας: «Δεν θα τραγουδούσα ποτέ μπροστά από μία φωτογραφία του σφαγέα των Ελλήνων. Ζήτησα να φύγει η φωτογραφία του και στη θέση της, να μπει μία ελληνική σημαία πλάι στην τουρκική».
Σε νεότερη δήλωσή της ανέφερε πως «Θα αποτελούσε προσβολή της ιστορικής μνήμης η εμφάνιση οποιουδήποτε καλλιτέχνη σε εκδήλωση με φόντο γιγαντοαφίσας σημαίας του Κεμάλ Ατατούρκ».
Οι τουρκικές εφημερίδες. κυρίως εκείνες με τις πιο ακραίες πολιτικές τοποθετήσεις και εθνικιστικές τάσεις, χαρακτηρίζουν έως και «ξεδιάντροπη» την τραγουδίστρια, ενώ από χθες το πρωί έχει ξεκινήσει μία επίθεση στα προσωπικά της social media με υποτιμητικά σχόλια Τούρκων, βίντεο του Κεμάλ και απειλές. Σε αντιδιαστολή, οι Έλληνες χρήστες στο Χ έχουν εκφράσει την αγάπη και τη συμπαράστασή τους στη Δέσποινα, έχουν εκθειάσει την τόλμη της να αποχωρήσει και να μείνει αμετακίνητή στην ιδεολογική διάσταση του θέματος.
Υπάρχει όμως και μία υποσημείωση στα σχόλια που έχει ενδιαφέρον. Πώς δεν θα έπρεπε εξαρχής να έχει αποδεχθεί η Δέσποινα την πρόσκληση για συναυλία στο Τσεσμέ και από κρατικό φορέα μάλιστα, δύο μέρες πριν από την επέτειο του Αττίλα στην Κύπρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν τα πράγματα ειδικά σε μία επαρχιακή πόλη, εκτός Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.
Η κόρη της Μελίνα Νικολαΐδη μας έδειξε σήμερα με ένα μικρό βίντεο πως μαζί με την μητέρα της έχουν αναχωρήσει για κάποιο νησί του Αιγαίου, προφανώς για μίνι διακοπές. Η Δέσποινα ατενίζει το Αιγαίο και αυτό έχει συμβολικό χαρακτήρα. Η θάλασσα που θα έπρεπε να ενώνει δύο λαούς σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, τους χωρίζει κάθε μέρα και πιο πολύ.