Έχετε δουλειά αλλά ψάχνετε για καλύτερη;
Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω Do's and Don'ts
Οι καιροί δύσκολοι... Είστε μεν από τους τυχερούς που έχουν δουλειά σε μία εποχή που δεν υπάρχει ζήτηση, όμως παρόλα αυτά για κάποιο ή περισσότερους λόγους δεν είστε ικανοποιημένοι. Η πίεση, ένα αντικείμενο ή ένα περιβάλλον που δεν σας ταιριάζει σας κάνει να αναζητάτε ένα καλύτερο μέλλον. Δουλέυετε πολύ και δεν εκτιμάται; Καθυστερούν να σας πληρώσουν; Έχετε τελματώσει και θέλετε να κάνετε πάσει θυσία την αλλαγή στο σκηνικό της καθημερινότητάς σας; Να είστε έτοιμοι για απογοητεύσεις, δυσκολίες, αναμονή και ρίσκα. Εμείς πάντως σας προτείνουμε ακόμη και τώρα που η κατάσταση δεν ευνοεί τις αλλαγές να κάνετε ό, τι θεωρείτε απαραίτητο για να είστε καλά.
Ακριβώς όμως επειδή η προσφορά εργαζομένων είναι τεράστια, τα προσόντα πολλά ίσως και περισσότερα από αυτά που έχετε και δουλειές ΔΕΝ υπάρχουν, πρέπει να προσέξετε πώς θα διεκδικήσετε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς να διακινδυνέψετε να χάσετε την θέση σας. Αν είναι μία αξιοπρεπής εργασία που σας δίνει ένα εισόδημα και απλά έχει πάψει να σας ικανοποιεί, οφείλετε να είστε προσεκτικοί.
Μην παραβλέπετε τις ευκαιρίες μέσα στην ίδια την εταιρία. Αναλογιστείτε επαγγελματικές ευκαιρίες που μπορεί να βρίσκονται δίπλα σας. Πολλές εταιρίες προτιμούν να καλύπτουν νέες θέσεις με τους υπάρχοντες εργαζομένους τους και μάλιστα κάνουν προσπάθεια να ενθαρρύνουν τις εσωτερικές μετακινήσεις.
Να είστε διακριτικοί. Αν δεν θέλετε να διαρρεύσει ότι ψάχνετε δουλειά μην το συζητάτε. Αν το διαδώσετε στους συνεργάτες σας να είστε σίγουροι ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα το μάθει και ο εργοδότης σας. Αυτό δεν μπορεί να είναι καλό, εκτός κι αν σας θεωρούν απαραίτητο/η. Δυστυχώς οι εποχές που έλεγε κανείς παραιτούμαι και ο εργοδότης έδινε άυξηση για να μην χάσει τον πολύτιμο υπάλληλο έχουν περάσει. Πλέον "ουδείς αναντικατάστατος"!
Να θυμάστε, πως δεν ισχύει η ίδια ελαστικότητα με την αναζήτηση στέγης. Πολλοί από εμάς σίγουρα χρησιμοποίησαν το τηλέφωνο της δουλειάς για να βρουν σπίτι- παρότι ούτε αυτό είναι σωστό. Ό, τι κι αν κάνετε, μην ψάχνετε αγγελίες την ώρα της εργασίας μιας και εκτός του ό, τι το σύστημα ελέγχεται, δεν πληρώνεστε για να αναζητάτε άλλη δουλειά εν ώρα εργασίας. Οι διακανονισμοί θα πρέπει να γίνονται στον ελέυθερο χρόνο σας ή στην άδειά σας. Μπορείτε, να αφοσιωθείτε στην αναζήτηση εργασίας τα βράδια ή τα Σαββατοκύριακα, αλλά και να αναθεωρήσετε το βιογραφικό σε κάποιο διάλειμμα κερδίζοντας χρόνο χωρίς να είστε ασυνεπής.
Μη χρησιμοποιείτε πρώτη ύλη της εταιρίας. Όσο βολικό και αν είναι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αναλώσιμα, σφραγίδες, μηχανές φαξ ή φωτοτυπίες. Δεν είναι μόνο ακατάλληλη και ανήθικη χρήση των πρώτων υλών της εταιρίας, αλλά και ένας τρόπος να σας καταλάβουν οι συνεργάτες σας από τα σημάδια που θα αφήσετε πίσω σας.
Να προσέχετε πού στέλνετε το βιογραφικό σας. Η εταιρία για την οποία δουλεύετε δεν πρέπει να συναντήσει το βιογραφικό σας αν ψάχνει να προσλάβει νέα άτομα. Να στέλνετε το βιογραφικό σας σε sites που προστατεύουν τα προσωπικά σας στοιχεία. Υπάρχει επίσης πολιτική ανάμεσα και σε αντίπαλες φίρμες που μπορεί να αποβεί αρνητική τόσο για την θέση που επιθυμείτε, όσο και για την θέση που ήδη κατέχετε.
Μην επινοείτε δικαιολογίες όταν κανονίζετε συναντήσεις για συνέντευξη. Οι περισσότεροι διευθυντές πρόσληψης θα δείξουν κατανόηση και θα σας διευκολύνουν. Προσπαθήστε να κανονίσετε τη συνέντευξη ή το πρωί ή στο τέλος της ημέρας ή μετά από προγραμματισμένη άδεια. Ο κόσμος είναι μικρός και είναι άσχημο να εκτεθείτε.
Να προσέχετε το ντύσιμό σας. Αν στην καθημερινότητά σας φοράτε τζιν και αθλητικά τότε θα είναι ύποπτο να εμφανιστείτε ξαφνικά με κοστούμι.
Μην ξεχνάτε να κάνετε επαφές. Οι περισσότερες ευκαιρίες συνοδεύουν τη φήμη σας και τις κοινωνικές επαφές σας. Μία καλή εικόνα θα σας βοηθήσει ακόμη κι από εκεί που δεν το περιμένετε καμιά φορά. Μην υποτιμάτε τις γνωριμίες και κρατήστε ένα ευχάριστο μεν αλλά υπεύθυνο προφίλ ενώ φροντίζετε να γνωρίζετε κόσμο στην καθημερινότητά σας.
Εγγραφείτε σε εταιρία εύρεσης εργασίας. Εμπιστευτείτε μία εταιρία που μπορεί να σας βοηθήσει να διανείμετε το βιογραφικό σας και να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες. Μία τέτοια εταιρία μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το βιογραφικό σας, τις συνεντεύξεις που δίνετε ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να βρεθείτε σε μία νέα θέση. Είναι εύκολο, με μία απλή αναζήτηση στο internet χρησιμοποιώντας key words όπως "καριέρα" και "εργασία".
Μην υποτιμάτε τη δύναμη των groups και των ομάδων στο facebook. Παντού υπάρχουν ευκαιρίες απλώς με μεγαλύτερη επιφύλαξη.
Αν θέλετε να βρείτε δουλειά να επιμείνετε στο σχέδιό σας και κυρίως να σέβεστε τον τωρινό εργοδότη σας. Αν δεν είστε συνεπής και τυπικός/ή μία φορά, ίσως δεν είστε ποτέ. Εφοπλιστείτε με υπομονή κι επιμονή, οργανωθείτε και... καλή επιτυχία!