Πώς θα αποτοξινωθείς έστω και για λίγο από την τεχνολογία
Το mini detox που όλες έχουμε ανάγκη.
Είναι γεγονός πως η γενιά μας ζει στην εποχή της πληροφορίας. Καθημερινά δεχόμαστε καταιγισμό ηλεκτρονικών μηνυμάτων ενώ φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να περάσουμε την ημέρα χωρίς το laptop και το κινητό μας τηλέφωνο. Την περίοδο της καραντίνας άλλωστε οι περισότερες από εμάς βρίσκουν παρηγοριά στις τηλεοράσεις, τα βιντεοπαιχνίδια και τα tablet. Την ίδια στιγμή, καλούμαστε να εργαστούμε με την μέθοδο της τηλεργασίας οπότε ο ηλεκτρονικός μας υπολογιστής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Αυτό που αγνοούμε όμως είναι πως μελλοντικά αυτή η αναξέλεγκτη τεχνολογική εισβολή έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία αλλά και την ψυχολογία μας.
Όσο λοιπόν πλησιάζουμε προς τις ημέρες των εορτών, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για ψηφιακή απεξάρτηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υπερβολικός χρόνος που ξοδεύουμε μπροστά από μια οθόνη επηρεάζει άμεσα τον ύπνο και διάφορα άλλα παραγωγικά μας καθήκοντα. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογήσεις ποιες είναι οι άσκοπες, χρονοβόρες συνήθειες που εν τέλη σε δυσαρεστούν. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ανάγνωση των ειδήσεων ή το υπερβολικό scrolling σε Twitter, Facebook και Instagram.
Το δεύτερο βήμα είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού σχεδίου για την ελαχιστοποίηση της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών. Για παράδειγμα μπορείς να ορίσεις ένα χρονικό όριο 20 λεπτών την ημέρα για την ανάγνωση των ειδήσεων τα Σαββατοκύριακα. Στη συνέχεια προσπάθησε να το εφαρμόσεις σε καθημερινή βάση. Η επανάληψη θα σε βοηθήσει να διαμορφώσεις νέες συνήθειες. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να μην φορτίζουμε δίπλα μας το κινητό αλλά μακριά από το κρεβάτι. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που κρατούν τα τηλέφωνα στα υπνοδωμάτιά τους έχουν πολύ κακή ποιότητα ύπνου. Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγουμε τη χρήση τεχνολογικών συσκευών τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο και κατά τη διάρκεια του φαγητού. Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να απενεργοποιήσεις όλες τις ειδοποιήσεις των εφαρμογών στο κινητό σου εκτός από τις απαραίτητες για την εργασία και τη διατήρηση της επαφής με τους ανθρώπους που σε ενδιαφέρουν.
Δες επίσης: Τα «μυστικά» των influencers για άψογες εικόνες και βίντεο στα social media