Το χρυσάφι της μαγειρικής

Το χρυσάφι της μαγειρικής

Το αργανέλαιο είναι το λάδι που αναμετριέται στα ίσα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Στο κόσμο της μαγειρικής υπάρχουν μοναδικά υλικά που μπορούν να κάνουν μια συνταγή αρκετά γευστική ώστε κάποιος να γονατίσει από ηδονή. Ανάμεσα σε αυτά είναι σίγουρα ο δικό μας κρόκος Κοζάνης, η μαστίχα και ο ανταγωνιστής στο έξτρα παρθένο, ελληνικό ελαιόλαδο, το αργανέλαιο.

Το έλαιο αυτό παράγεται μόνο στο Μαρόκο από ένα δέντρο που λέγεται «argan» και κινδυνεύει με εξαφάνιση καθώς η διαδικασία συλλογής του είναι χρονοβόρα και δύσκολη. Το λάδι υπάρχει σε ελάχιστες ποσότητες στην αγορά και κάθε μπουκαλάκι του κοστίζει υπέρογκα ποσά καθώς καταφέρνει ό,τι αγγίζει να το κάνει να λάμπει. Εκτός από τη μαγειρική χρησιμοποιείται σε για ιατρικούς και κοσμητικούς λόγους, έτσι και αν εσείς θέλετε να βάλετε στη ζωή σας ένα από τα πιο σπάνια υλικά στον κόσμο θα χρειαστείτε πολύ κόπο και χρήματα. Αλλά το αργανέλαιο θα σας αποζημιώσει. Εναλλακτικά, αγνό παρθένο ελαιόλαδο που υπάρχει στην Ελλάδα σε άφθονες ποσότητες.