Εσείς πόση ώρα «δουλεύετε» τις ζύμες σας; Ένα tip που θα σώσει εσάς και τα φαγητά σας
QUEEN.GR
Ένας από τους βασικότερους κανόνες στην παρασκευή ζύμης είναι πως δεν πρέπει να το παρακάνεις με το ανακάτεμά της. Γιατί; Γιατί η υπερβολική ανάμειξη του αλευριού ενεργοποιεί την γλουτένη, την πρωτεΐνη που δίνει αυτή την σταθερή, ελαστική και πεντανόστιμη δομή στην κρούστα της πίτσας, για παράδειγμα, αλλά όχι και τόσο σε μια λεπτή ζύμη όπως αυτές που φτιάχνουμε συνήθως.
Αντί λοιπόν να το παρακάνετε με το χτύπημα στο μίξερ ή το πλάσιμο, δοκιμάστε αυτό: Ανακατεύετε με αργές και ήπιες κινήσεις τα μείγματα για μαλακά κέικ και πίτες με λεπτές ζύμες. Όταν προσθέτετε ξηρά συστατικά σε ζύμες για μπισκότα ή κέικ, να χρησιμοποιείτε την χαμηλότερη ταχύτητα στο μίξερ ή να τις ανακατεύετε με το χέρι σιγά σιγά μέχρι να δέσουν -αν υπάρχουν λίγοι σβόλοι στο μείγμα δεν πειράζει. Για τα φύλλα σε πίτες, είτε χρησιμοποιείτε μίξερ είτε δουλεύετε με τα χέρια, πλάστε τη ζύμη όσο λιγότερο γίνεται. Ορατά κομμάτια βούτυρου και ραβδώσεις αλευριού μην σας ανησυχήσουν, είναι επιθυμητά.