Χοιρινές μπριζόλες με πουρέ καρότο και γλυκόξινη σάλτσα για την Κυριακή της Αποκριάς

Νικόλας Σακελλαρίου
Χοιρινές μπριζόλες με πουρέ καρότο και γλυκόξινη σάλτσα για την Κυριακή της Αποκριάς

Το μενού που θα σου μείνει αξέχαστο!

Η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι ένα food occasion που οι καλοφαγάδες περιμένουν με λαχτάρα κάθε χρόνο. Στην περίπτωση όμως που φέτος, θέλεις να την «τιμήσεις» σπιτικά ή δεν κατάφερες να κάνεις την κράτησή σου σε μία ταβέρνα ή σε ένα εστιατόριο, δοκίμασε να δώσεις στην ξεχωριστή αυτή ημέρα, ένα γευστικό twist, ξεφεύγοντας από τα ίδια και τα ίδια και ετοιμάζοντας με τα χεράκια σου μία λίγο πιο εναλλακτική συνταγή. Ποια είναι αυτή η συνταγή; Οι χοιρινές μπριζόλες με πουρέ καρότο και γλυκόξινη σάλτσα που σου προτείνει ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου.

Για να τις ετοιμάσεις, θα χρειαστείς λίγα και καλά υλικά και να είσαι σίγουρη ότι είναι τόσο νόστιμες, που η παρέα σου θα στις ζητήσει ξανά. Ιδού, λοιπόν, η πρόταση του σεφ Νικόλα Σακελλαρίου για τη φετινή Κυριακή της Αποκριάς και τα υλικά που θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις τις χοιρινές μπριζόλες με πουρέ καρότο και γλυκόξινη σάλτσα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τις πιο special μπριζόλες

  • 1 κιλό χοιρινές μπριζόλες λαιμού

Για τη γλυκόξινη σάλτσα

  • 1 τεμάχιο Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας
  • 1 σφηνάκι σόγια sauce
  • 3-4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • ½ φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • Ελαιόλαδο

Για τον πουρέ καρότου

  • 800 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 200 γρ. πατάτες, κομμένες καρέ
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • Αλάτι-πιπέρι

1η μαρινάδα

  • ½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 ματσάκι φρέσκο θυμάρι
  • 1 ματσάκι φρέσκια ρίγανη
  • 1 ματσάκι φρέσκο δενδρολίβανο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. μπούκοβο
  • 4-5 κ.σ. βαλσάμικο ξύδι
  • Αλάτι-πιπέρι

2η μαρινάδα

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. κέτσαπ
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι-πιπέρι

3η μαρινάδα

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. κουρκουμά σε σκόνη
  • Χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

Η προετοιμασία της συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνεις τα υλικά για τη μαρινάδα της επιλογής σου και ανακατεύεις. Ρίχνεις τις μπριζόλες, τις σκεπάζεις με μεμβράνη και τις αφήνεις στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον ή για όλο το βράδυ.

Βάζεις στο κάτω μέρος του φούρνου ένα ταψί με νερό, έτσι ώστε να πέφτουν μέσα τα ζουμιά από τις μπριζόλες κατά τη διάρκεια του ψησίματος και προθερμαίνεις τον φούρνο στο γκριλ, στους 220 βαθμούς.

1676890659365-356861254-image007.jpg

Τοποθετείς τη σχάρα του φούρνου επάνω στον πάγκο της κουζίνας, βάζοντας από κάτω μία λαδόκολλα, ώστε να μην λερώσεις. Λαδώνεις τη σχάρα και απλώνεις τις μπριζόλες επάνω στη σχάρα. Μετά τις βάζεις στο πάνω ράφι του φούρνου και ψήνεις για 12 λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίζεις προσεκτικά τις μπριζόλες με μία τσιμπίδα και ψήνεις για αλλά 6 λεπτά. Βγάζεις τις μπριζόλες από τον φούρνο και σερβίρεις με τον πουρέ καρότου και την σάλτσα.

Για να κάνεις τον πουρέ, βάζεις σε μια κατσαρόλα με νερό και αλάτι τα καρότα και την πατάτα, να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, για 15-20 λεπτά περίπου και στραγγίζεις. Ρίχνεις σε ένα μπλέντερ τα καρότα με την πατάτα, μαζί με βούτυρο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάς μέχρι να έχεις έναν βελούδινο πουρέ. Προσθέτεις την κρέμα γάλακτος και ανακατεύεις.

Για να κάνεις τη σάλτσα, προσθέτεις σε ένα τηγάνι τη σόγια, το μέλι, το ξύδι, το κρασί, τον Knorr «Σπιτικό» Ζωμό Κότας και βράζεις μέχρι να ομογενοποιηθεί. Να θυμάσαι πως ο Knorr «Σπιτικός» Ζωμός Κότας έχει πλούσια γεύση κότας, λαχανικά όπως πράσα και καρότα και μυρωδικά και είναι ένας υψηλής ποιότητας ζωμός, εμπνευσμένος από τον παραδοσιακό, σπιτικό τρόπο παρασκευής ζωμού. Στα plus του περιλαμβάνεται το ότι διαλύεται εύκολα στο μαγείρεμα και αναδεικνύει μοναδικά τη φυσική γεύση των φρέσκων συστατικών που χρησιμοποιείς. Τέλος, σε ένα μπολάκι ανακατεύεις με λίγο κρύο νερό το κορν φλάουρ και το ρίχνεις στο τηγάνι. Ανακατεύεις μέχρι να πήξει η σάλτσα.

Τόσο απλά θα ετοιμάσεις ένα «ψαγμένο» και άκρως γευστικό φαγητό για το μενού της Κυριακής της Αποκριάς. Να είσαι σίγουρη πως θα σας μείνει αξέχαστο!