Αχλάδια με τυρί και μέλι
Τυλιγμένα σε σφολιάτα τα αχλάδια δένουν υπέροχα με τη γεύση του τυριού και του μελιού.
Ένα χειμωνιάτικο γλυκό, ιδανικό για κυριακάτικα οικογενειακά τραπέζια.
Υλικά
4 αχλάδια (ποικιλίας Beurre bosc)
1/4 του φλιτζανιού (60 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού (55 γραμμάρια) ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
60 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
375 γραμμάρια κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας, αποψυγμένα
250 γραμμάρια τριμμένο παλαιωμένο τυρί τσένταρ ή γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο με 1/4 του φλιτζανιού (60 ml) γάλα
Ζεστό μέλι
Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
2. Ξεφλουδίστε, αφαιρέστε τον πυρήνα και κόψτε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ μαζί με τα δύο είδη ζάχαρης, το χυμό λεμονιού και τα μπαχαρικά και ανακατέψτε τα.
3. Σε ένα τηγάνι βάλτε το βούτυρο να λιώσει σε μέτρια φωτιά και χαμηλώνοντας τη φωτιά στρώστε τα αχλάδια σε ένα ενιαίο στρώμα γυρίζοντάς τα και από την άλλη μεριά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήστε τα να κρυώσουν.
4. Κόψτε ένα ορθογώνιο κομμάτι σφολιάτας 25 x 40 εκατοσ. και στη συνέχεια κόψτε το στη μέση ώστε να έχετε δύο ορθογώνια.
5. Βάλτε το ένα ορθογώνιο κομμάτι πάνω στο αντικολλητικό χαρτί και τρυπήστε το με ένα πιρούνι. Πασπαλίστε το με το μισό τριμμένο τυρί αφήνοντας 1 εκατοστό περιθώριο στις άκρες και από πάνω στρώστε του τα κρύα αχλάδια ομοίως. Πασπαλίστε με το υπόλοιπο τυρί και βουρτσίστε με το χτυπημένο αυγό τις καθαρές άκρες.
6. Κάντε σχισίματα στο υπόλοιπο κομμάτι σφολιάτας με ένα κοφτερό μαχαίρι αφήνοντας 2 εκατοστά περιθώριο στις άκρες. Προσεκτικά καπακώστε με αυτό το γλυκό σας πιέζοντας τις άκρες να κολλήσουν. Από τα σχισίματα της σφολιάτας θα ξεπροβάλλουν ελαφρά κομμάτια από τη γέμιση.
7. Βουρτσίστε με το υπόλοιπο μείγμα των αυγών και ψήστε για 25 λεπτά, μέχρι το γλυκό σας να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα χρυσό χρώμα. Αφήστε το 5 λεπτά να ξεκουραστεί και περιχύστε το με το ζεστό μέλι. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.
Διαβάστε επίσης:
Εύκολη τάρτα αχλαδιών με σφολιάτα
Κέικ με τζίντζερ, αχλάδια και μαρμελάδα βερίκοκο
Αχλάδια ποσέ με κρασί και κανέλα