Υπέροχο strudel μήλου

Υπέροχο strudel μήλου

Μια «πειραγμένη» εκδοχή του κλασικού strudel μήλου με άρωμα αμυγδάλου.

Μήλα, βουτυρωμένα φύλλα και αμύγδαλα σε έναν υπέροχο συνδυασμό.

Υλικά
120 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
1 κιλό και 100 γραμμάρια πράσινα μήλα καθαρισμένα, χωρίς πυρήνα, κομμένα στα τέσσερα και μετά σε λεπτές φέτες
100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας λικέρ αμυγδάλου (amaretto)
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
55 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) αμυγδαλόσκονη
8 φύλλα κρούστας

Εκτέλεση
1. Λιώστε 20 γραμμάρια βούτυρο του σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα μήλα και ανακατέψτε. Προσθέστε τη ζάχαρη, το λικέρ, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και την κανέλα. Καλύψτε με το καπάκι και μαγειρέψτε για 2 λεπτά. Αφαιρέστε το καπάκι και μαγειρέψτε για άλλα 4 λεπτά μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν. Μεταφέρετε τα σε ένα σουρωτήρι και αφήστε τα να κρυώσουν για 20-30 λεπτά.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λιώστε το υπόλοιπο βούτυρο κι αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς
3. Αλείψτε ένα ταψί με λίγο βούτυρο. Μεταφέρετε το μείγμα μήλων σε ένα μπολ και ανακατέψτε το με δύο κουταλιές αμυγδαλόσκονη.
4. Βουτυρώστε ένα φύλλο κρούστας με λιωμένο βούτυρο. Πασπαλίστε το με 2 κουταλιές του γλυκού αμυγδαλόσκονη και στρώστε του από πάνω ένα άλλο φύλλο κρούστας. Βουτυρώστε το και αυτό και πασπαλίστε πάλι με 2 κουταλιές αμυγδαλόσκονη. Επαναλάβετε και με τα υπόλοιπα φύλλα ομοίως.
5. Τοποθετήστε το μείγμα μήλων κατά μήκος των φύλλων, αφήνοντας ένα περιθώριο 6 εκατοστών στα δύο άκρα. Διπλώστε τα άκρα και τυλίξτε σταθερά τα φύλλα με τη γέμιση.
6. Βάλτε το ρολό σας με το άνοιγμα προς τα κάτω στο βουτυρωμένο ταψί και αλείψτε από πάνω με το υπόλοιπο βούτυρο.
7. Ψήστε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Σερβίρετε, αν επιθυμείτε, με κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Διαβάστε επίσης:

Τετράγωνα κεκάκια μελιού με μήλο και σταφίδες

Λαχταριστές ατομικές μηλόπιτες

Μυρωδάτα ψητά μήλα