Πολυτελείς οίκοι σε άνθιση εν μέσω κρίσης
Παρόλο που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ο κλάδος της ένδυσης αύξησε την αξία του με τους οίκους ειδών πολυτελείας να έχουν το προβάδισμα.
Κυκλοφόρησε η λίστα με τις εκατό εταιρείες που αύξησαν την αξία τους για το έτος 2011, δηλαδή εκείνες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, αυτές που το brand τους είναι παντοδύναμο στην παγκόσμια αγορά. Στη λίστα αυτή, που στην κορυφή της φιγουράρει η Apple, στη θέση νούμερο είκοσι έξι βρίσκεται o οίκος Louis Vuitton, πάνω και από το facebook που είναι στη θέση τριάντα πέντε.
Παράλληλα με τους top 100, όμως, κυκλοφόρησαν και λίστες για τον κάθε κλάδο της αγοράς ξεχωριστά. Έτσι, στην πολυτελή ένδυση στην κορυφή φυσικά βρίσκεται ο Louis Vuitton με τους Hermès, Gucci, Chanel, Cartier και Rolex να ακολουθούν. Πως γίνεται όμως εν μέσω κρίσης και οι πολυτελείς οίκοι ακμάζουν και αυξάνουν την αξία τους και γιατί μόνο αυτοί και όχι όλοι;
Πρώτα απ' όλα εισήχθη πολύ δυναμικά στην αγορά η Ασία, που με επικεφαλή την Κίνα έχει αρχίσει να καταναλώνει ασταμάτητα είδη πολυτελείας –o οίκος Hermès ήδη λάνσαρε ένα κινέζικο brand στοχεύοντας σε μερίδιο στην ραγδαία αναπτυσσόμενη κινεζική αγορά. Έτσι παρόλο που στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική το αγοραστικό κοινό διστάζει να βγει στους δρόμους κρατώντας τσάντες με ψώνια από πολυτελείς boutiques , ο μεγάλος πληθυσμός της Ασίας σώζει την κατάσταση.
Δεύτερον, άρχισαν οι καταναλωτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον τόπο κατασκευής των προϊόντων που αγοράζουν και έτσι στράφηκαν σε οίκους που τα διαμάντια τους δεν είναι «ματωμένα» και τα ρούχα τους δεν κατασκευάζονται σε εργοστάσια της Ασίας, με αποτέλεσμα μερικοί οίκοι πολυτελείας να αυξήσουν ραγδαία τη δυναμική τους στη διεθνή αγορά. Όσων αφορά στη χώρα προέλευσης πολλοί οίκοι έδωσαν σημασία στην μεγάλη ιστορία τους, αλλά και στη δεξιοτεχνία τους. Έτσι παρόλο που η μαζική παραγωγή ακμάζει η αποκλειστικότητα και η μοναδικότητα έγιναν τα χαρακτηριστικά της πολυτέλειας. Πολλοί οίκοι γι' αυτό αποφάσισαν να αυξήσουν τις τιμές τους, ενώ συνδύασαν τη σύγχρονη τάση των online shops με μια στροφή πίσω στην ιστορία τους, αλλά και άνοιγμα σε νέους αγοραστές. Για παράδειγμα ο οίκος Gucci μετέτρεψε τμήματα από μερικές boutique του σε μικρά εργαστήρια όπου, οι αγοραστές μπορούσαν να δουν τεχνίτες να κατασκευάζουν τσάντες. Από την άλλη ο Louis Vuitton θέλοντας να διευρύνει το αγοραστικό κοινό του λάνσαρε ένα πρόγραμμα στήριξης νέων καλλιτεχνών, ενώ ο οίκος Burberry έδωσε τη δυνατότητα στους fan του να παραγγέλνουν στις boutiques Burberry ότι βλέπουν στην πασαρέλα σε πραγματικό χρόνο μέσω live streaming.
Τέλος και ενώ πολλοί οίκοι πλέον δείχνουν τις συλλογές τους σε όλο τον κόσμο ταυτόχρονα μέσω του διαδικτύου (ας είναι καλά το live streaming), πολλοί είναι και αυτοί που ξεκίνησαν να πωλούν και ηλεκτρονικά, όπως το maison Chanel, που για πρώτη φορά στην ιστορία του πουλά δημιουργίες του μέσω του διαδικτύου –φυσικά πιο πολύ αξεσουάρ και κοσμήματα και όχι υψηλή ραπτική για να διατηρηθεί από τη μια το brand name του ψηλά και να μην επέλθει η απομυθοποίησή του, αλλά και για να προστατευθεί από την οικονομική ύφεση.