Virgil Abloh: O σχεδιαστής που κορόιδεψε τον ελιτισμό της υψηλής ραπτικής
... και δημιούργησε το streetwear που λάτρεψε η Gen Z, δεν θα σκορπίζει πια το προοδευτικό του όραμα για τη μόδα.
«Τόσο νέος, τόσο ταλαντούχος, τόσο προοδευτικός…», αυτά είναι μερικά από τα captions που διαβάσαμε όλες χθες κάτω από τις φωτογραφίες που του είχε τραβήξει ο Anton Corbijn και έπαιξαν παντού στο Instagram μετά την είδηση του θανάτου του. Ο Virgil Αbloh ήταν κάτι περισσότερο από μία «ακριβή μεταγραφή», ήταν κάτι περισσότερο από τον άνθρωπο που έκανε τα Off-White «objects of desire» για μία ολόκληρη γενιά, ήταν κάτι περισσότερο από «φίλος της hip hop κουλτούρας», ήταν ο άνθρωπος που ανέβασε το streetwear στο catwalk και ταυτόχρονα το έκανε «κατανοητό» σε όλους.
Ήταν ο fashion ήρωας μία ολόκληρης γενιάς που βλέπει τη μόδα σαν τρόπο έκφρασης, ήταν αυτός που είχε τη δύναμη να πολιτικοποιήσει μία συλλογή ρούχων και να εκφράσει όλο τον κόσμο, μακριά από ταμπέλες και κατηγοριοποιήσεις. Ήταν σπουδαίος στον τρόπο που εξελίχθηκε, στον τρόπο που «άνθισε» και ήταν σπουδαίος ακόμα και στον διακριτικό τρόπο που έφυγε.
Τα πρώτα χρόνια
Ο Virgil Abloh γεννήθηκε το 1980 στο Ρόκφορντ του Ιλινόις, από τον Nee και την Eunice Abloh, oι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Γκάνα. Όταν δεν ήταν στο σχολείο, ο νεαρός Virgil έκανε σκέιτμπορντ και προσπαθούσε να παίξει μουσική σε κονσόλες φίλων του djs, δραστηριότητες που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην καλλιτεχνική εξέλιξη και στην μεταπήδησή του στο σχέδιο μόδας. Μόλις τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν και αργότερα design στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις.
To 2009 έκανε την πρακτική του στον Οίκο Fendi, όπου και γνώρισε τον Kanye West, έναν διάσημο μουσικό που θεωρούσε τη μόδα πεδίο έκφρασης που έπρεπε να εξερευνήσει. Ο Κanye εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το ταλέντο του Abloh που τον έκανε δικό του καλλιτεχνικό διευθυντή το 2002.
H καριέρα του Virgil Abloh
Tα επόμενα χρόνια ο σχεδιαστής διοχέτευσε τις δημιουργικές του αναζητήσεις σε πολλά, διαφορετικά projects. Σημετείχε σε μία καλλιτεχνική «κολεκτίβα», την Βeen Trill, μαζί με τον Heron Preston και τον Matthew Williams, λάνσαρε το streetwear brand, Pyrex Vision, και το 2009 βρήκε χρόνο να κάνει και μια επιτυχημένη πρόταση γάμου στην τότε κοπέλα του με την οποία ήταν ήδη μαζί για μια δεκαετία, την Shannon Sundberg.
Το 2013, ο σχεδιαστής αποφάσισε να αφήσει τα Pyrex Vision για να επικεντρωθεί σε μια νέα ιδέα που είχε ονομάσει Off-White. Μοιράστηκε τις επιχειρηματικές του σκέψεις με τον Marcelo Burlon της County of Milan, έναν συνάδελφο, σχεδιαστή και DJ, ο οποίος ενθάρρυνε τον Abloh στο στήσιμο της ταυτότητας του νέου του label. To 2014 η παρουσίαση της πρώτης Off-White συνέπεσε με μια ευρύτερη αλλαγή στις τάσεις της μόδας.
Ήταν η εποχή που το athleisure γίνοταν κυρίαρχο στυλ και εκτός γυμναστηρίων και τα It-girls επένδυαν σε ακριβά sportswear. Mία ολόκληρη γενιά που φορούσε κυρίως αθλητικά παπούτσια έψαχνε τρόπο να επενδύσει σε τέτοιου είδους fashion items, να διαφοροποιηθεί και ο Virgil ήταν εκεί για να την εκπροσωπήσει.
Δημιούργησε καθαρά streetwear κομμάτια που τα «ανέβασε» στο catwalk σπάζοντας το φράγμα μεταξύ των ελιτιστικών αναφορών της υψηλής ραπτικής και της underground κουλτούρας των «sneakerhead» του δρόμου .
Το 2015 η Off-White προτάθηκε για το βραβείο LVMH και το 2018, ο Abloh υποστηρίχθηκε από τον Kim Jones για να αναλάβει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και υπεύθυνου για τις ανδρικές συλλογές, στον Οίκο Louis Vuitton. Μαζί με τον Olivier Rousteing στο Οίκο Balmain, έγινε ο δεύτερος μαύρος σχεδιαστής μόδας με πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν παριζιάνικο οίκο.
Θρήνος στον κόσμο της μόδας: Πέθανε ο διάσημος σχεδιαστής Virgil Abloh
Ο ξαφνικός θάνατος
Ο Virgil Abloh, ο οποίος πέθανε χθες σε ηλικία 41 ετών και θα μείνει στη μνήμη μας ως ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιδραστικούς καλλιτέχνες της εποχής του. Η άνοδος του Abloh από outsider του streetwear το 2009 στην κορυφή της παγκόσμιας, luxury βιομηχανίας, ήταν η έμπρακτης απεικόνιση της fashion ιστορίας της τελευταίας δεκαετίας. Η επιρροή του Abloh, ωστόσο, θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας και για το συνολικό του έργο και όραμα, πέρα από τη μόδα.
Μόλις πριν από έξι μήνες είπε σε μια συνέντευξή του: «Λειτουργώ με τους δικούς μου κανόνες, με τη δική μου λογική και δεν φοβάμαι». Μέχρι το 2021, αυτή η ίδια ανορθόδοξη διαδικασία που τροφοδότησε την άνευ προηγουμένου άνοδό του σε έναν κόσμο που τόσο συχνά διέπεται από συμβάσεις, τον οδήγησε να δει το σχέδιο μόδας του ως υποπροϊόν μία μεγαλύτερης, παγκόσμιας αλλαγής που οδηγεί στον εκδημοκρατισμό όλων των μορφών τέχνης. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν δημιουργήσουμε μια παγκόσμια κοινότητα ανεξάρτητα από τον ελιτισμό ή το είδος της κουλτούρας που αντιπροσωπεύει ο καθένας μας», εξήγησέ.
Εμβληματικοί οίκοι μόδας, σχεδιαστές και celebrities αποχαιρετούν με συγκίνηση τον Virgil Abloh
Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Abloh ήταν «η δημιουργία ευκαιριών για άλλους στους οποίους συνήθως στερούνται ευκαιρίες». Το 2017, για παράδειγμα, δημιούργησε μια στολή για τους Melting Passes, μια ομάδα ποδοσφαιριστών που μετανάστευσαν πρόσφατα στο Παρίσι και δεν είχαν κάρτες παραμονής με αποτέλεσμα να αποκλειστούν από επίσημους αγώνες. Έναν χρόνο αργότερα δημιούργησε μία limited συλλογή για να υποστηρίξει τους skateboarders και τους surfers από την Γκάνα, τη χώρα γέννησης των γονιών του, και έδωσε χρήματα για να φτιάξει εγκαταστάσεις πάρκου και παιχνιδιού στο Σικάγο, την πόλη που αποκαλούσε «το σπίτι του».
Τον Αύγουστο του 2020 εγκαινίασε ένα Ταμείο Υποτροφιών, στο πλαίσιο του κινήματος Black Lives Matter, και έκτοτε εργάστηκε για να συγκεντρώσει κεφάλαια και να στηρίξει τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε μαύρους. Ήταν επίσης γενναιόδωρος και στον επαγγελματικό τομέα, καθοδηγώντας νεότερους μαύρους σχεδιαστές, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού Samuel Ross, και προσλαμβάνοντας πολλούς από αυτούς στο σχεδιαστικό team των Off-White.
O Virgil Abloh backstage στο show Off-White για τη συλλογή Fall-Winter 2019-2020
Ο Virgil έφυγε χθες από τη ζωή, νικημένος από μία επιθετική μορφή καρκίνου αφήνοντας πίσω τη σύζυγο, την αδερφή του και τα δύο του παιδιά ηλικίας πέντε και οκτώ ετών. Μαζί με αυτούς άφησε πίσω του ένα μεγάλο κενό στον κόσμο της μόδας από τον οποίο θα λείψει η προοδευτικότητα, η αλλυλεγγύη του και η προσπάθειά του να κάνει την υψηλή ραπτική απτή σε όλους. «Η εκπροσώπηση και η διαφορετικότητα δεν πρέπει να είναι trend στον χώρο μας», είχε πει. «Πρέπει να είναι η κανονικότητά μας». Πλέον θα μας λείπει κάποιος που να κάνει πράξη αυτά τα λόγια.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τhe Knitwear Trend: Πώς να φορέσεις τα πλεκτά τον φετινό χειμώνα
Η Χριστίνα Κοντοβά κάνει το power dressing κομμάτι της καθημερινότητάς μας
Oδηγός Αγοράς: 10 oversized πουλόβερ για να είσαι άνετη και cozy