Τα κοσμήματα της Maggoosh είναι μια ωδή στην κίνηση και τη ρευστότητα του ανθρώπινου σώματος

Ναταλία Κατσακιώρη
Τα κοσμήματα της Maggoosh είναι μια ωδή στην κίνηση και τη ρευστότητα του ανθρώπινου σώματος
Photo Credit: Nicholas Prakas

Ένα ελληνικό brand κοσμημάτων που αξίζει να ανακαλύψεις.

Η πρώτη φορά που είδα από κοντά τα κοσμήματα της Μαργαρίτας ήταν σε ένα event στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα στο Κολωνάκι. Οι εικόνες που είχα δει από τις φωτογραφίες της καμπάνιας της με είχε προετοιμάσει για κάτι αιθέριο. Μία συλλογή κοσμημάτων που να έχει έμπνευση από κάποιο παραμύθι, με τα ίδια τα items να κρύβουν έναν αισθησιασμό μόλις τα φορέσεις επάνω σου. Η σχεδιάστρια των Maggoosh Μαργαρίτα Χρυσάκη είναι μία εξίσου φωτεινή δημιουργός, που όπως μου είπε ήταν σαν είχε πραγματικά γεννηθεί για να ασχοληθεί με το κόσμημα και την κατασκευή του, αφού από μικρό παιδί έπαιζε με τις χάντρες και τις πέτρες.

Δρόμος από μάλαμα: Τρεις αργυροτεχνίτες ξετυλίγουν το νήμα της ξακουστής λαϊκής τέχνης των Ιωαννίνων

Έφυγε για την Νέα Υόρκη, όπου και σπούδασε και αναπτύσσοντας μία ακόμη καλλιτεχνική πλευρά -αυτή του χορού- έρχεται σήμερα να συνδυάσει στο προσωπικό της brand, που είναι ένας ύμνος στην κίνηση και τη ρευστότητα του σώματος. Κάτι απόλυτα λογικό, αν σκεφτείς τα σημεία-κλειδί πάνω στα οποία τοποθετούμε τα κοσμήματά μας. Τους καρπούς, το λαιμό, τα δάχτυλα, τη μέση, τους αστραγάλους μας. Με την Μαργαρίτα βρεθήκαμε για το αφιέρωμα του Queen.gr γύρω από το ελληνικό κόσμημα του σήμερα και μιλήσαμε για τη νέα της συλλογή με έμπνευση από την Ινδία και το πώς κατάφερε να ταξιδέψει την Maggoosh στα κορυφαία luxury σημεία πώλησης της Ευρώπης.

MARGARITA_CHRISSAKI4350-Enhanced-NR-1-(1).jpg

Photo Credit: Nicholas Prakas

Η founder του Maggoosh Μαργαρίτα Χρυσάκη στο Queen.gr.

Πότε ξεκίνησε για σένα η πρώτη συνειδητοποιημένη σκέψη ότι θα ασχοληθείς με το κόσμημα; Ήδη από τα 19 σου είχες δημιουργήσει τις δικές σου συλλογές.

Ήταν ένα πολύ ξεκάθαρο όραμα από όταν ήμουν παιδί. Πριν ακόμα γίνω δέκα χρονών, έφτιαχνα ήδη κοσμήματα από χάντρες ή άλλα υλικά, και όταν με ρωτούσαν τι θα ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω, η απάντηση ήταν πολύ ξεκάθαρη στο μυαλό μου.

Πες μου κάποια πράγματα για το όνομα Maggoosh. Ξέρω ότι έχεις μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό.

Το όνομα Maggoosh προέρχεται από το Maggie, χαϊδευτικό στα αγγλικά για το όνομα Μαργαρίτα. Η καλύτερη μου φίλη στο σχολείο με αποκαλούσε Maggoosha και κάπως έμεινε αυτό! Αυτό έγινε στη συνέχεια και το ψευδώνυμό μου ως χορεύτρια b-girl, δηλαδή break girl στο breakdance.

MARGARITA_CHRISSAKI4247.jpg

Photo Credit: Nicholas Prakas

Έζησες αρκετά χρόνια στην Αμερική και ως φοιτήτρια. Τι σου έδωσε αυτό δημιουργικά; Είναι μία κουλτούρα που έχεις εντάξει στα κοσμήματά σου;

Έζησα κάποια χρόνια στη Νέα Υόρκη, και αυτό μου έδωσε ένα πολύ δυνατό έναυσμα για την μετέπειτα καλλιτεχνική μου πορεία. Εκεί ήταν σαν να ζούσα παράλληλα σε δύο κόσμους. Στον κόσμο του χορού και του hip hop από τις προπονήσεις μου, αλλά και στον κόσμο του κοσμήματος εξαιτίας των σπουδών μου στο GIA (Γεμολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής) και την πρακτική που έκανα στη συνέχεια στο RainbowWave showroom. Οι δύο αυτές τέχνες είναι για μένα εξαιρετικά αλληλένδετες - ο χορός μου δίνει έμπνευση στο κόσμημα, όπως και το κόσμημα δίνει έμπνευση στον χορό.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των κοσμημάτων σου, πώς θα χαρακτήριζες το στυλ τους;

Το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι η κίνηση και η ρευστότητα που έχουν όλα τα σχέδια Μaggoosh. Μου αρέσει να ενώνω τις δυο μου τέχνες χρησιμοποιώντας την αίσθηση της κίνησης στα κοσμήματα μου. Επίσης άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι και η λεπτομέρεια στην απλότητα.

Photo-18-6-24-12-09-42-PM.jpg

Πώς θέλεις να αισθάνεται η κάθε γυναίκα που θα φορέσει ένα κόσμημα Maggoosh;

Ένα κόσμημα δεν ορίζει αλλά έρχεται για να συμπληρώσει τις μοναδικές ποιότητες κάθε γυναίκας. Είναι ένα εξωτερικό στοιχείο που αναδεικνύει τον εσωτερικό κόσμο. Η επιθυμία μου είναι, όταν φοριούνται τα κοσμήματα μου, να εκφράζεται η εσωτερική δύναμη και η ομορφιά κάθε γυναίκας. Πιστεύω ότι τα κοσμήματα Maggoosh ταιριάζουν σε κάθε στυλ γυναίκας. Μου αρέσει να βλέπω τα κοσμήματα μου σε αυθεντικούς ανθρώπους, με ξεχωριστή προσωπικότητα, που είναι ο εαυτός τους και έχουν δίψα για ζωή και ελευθερία.

Έχεις κάποιο αγαπημένο υλικό που σε εμπνέει πάντα να δημιουργείς;

Το τελευταίο διάστημα σχεδιάζω την πρώτη fine jewelry συλλογή Maggoosh και μπορώ να πω πως ο χρυσός ως υλικό και οι πέτρες με έχουν ενθουσιάσει πιο πολύ από κάθε άλλο υλικό που έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Είναι για μένα ένας καινούριος κόσμος.

87530014.jpg

Τι γνώμη έχεις για την εγχώρια σκηνή του κοσμήματος; Έχεις κάποιον σχεδιαστή που να υπήρξε για σένα αφετηρία;

Η χώρα μας έχει μεγάλη παράδοση στο κόσμημα και υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι Έλληνες σχεδιαστές με μεγάλη παρουσία και στο εξωτερικό. Κατά καιρούς με έχουν ενθουσιάσει ή εμπνεύσει διάφοροι Έλληνες δημιουργοί κοσμημάτων, κάθε brand μπορεί να σε εμπνεύσει με κάποιον τρόπο…αλλά δεν μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν.

Αυτό όμως που θα ήθελα να πω είναι ότι η τέχνη του κοσμήματος και η χειροποίητη διαδικασία δημιουργίας χάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο όσο περνάνε τα χρόνια. Συνεργάζομαι κυρίως με Έλληνες τεχνίτες και προσπαθώ όσο μπορώ, μέσα από τη δουλειά μου, να κρατάω αυτή την τέχνη ζωντανή. Είμαι περήφανη που η δουλειά μου συμβάλει σε κάποιο βαθμό στη διάσωση αυτής της υψηλής δεξιοτεχνίας που τείνει να χαθεί.

IMG_4574.jpg

Έχεις μία πολύ ισχυρή παρουσία στο εξωτερικό σε κορυφαία locations με designer και luxury brands. Γιατί πιστεύεις ότι ξεχώρισαν τόσο τα κοσμήματά σου στο εξωτερικό;

Έχουμε προσπαθήσει με πολύ κόπο και ιδρώτα να καταφέρουμε να είμαστε σε τόσα premium σημεία πώλησης στο εξωτερικό, όπως το Samaritaine στο Παρίσι ή το Liberty London. Πιστεύω ότι για να ξεχωρίσεις σε έναν χώρο με τόσο μεγάλο ανταγωνισμό, το πρώτο πράγμα που πρέπει να φροντίσεις είναι να κάνεις κάτι μοναδικό, κάτι πρωτότυπο, κάτι που θα σε διαφοροποιήσει από από αυτά που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Έχω καταβάλει μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσω κάτι ξεχωριστό και ολοκληρωμένο με έντονη σχεδιαστική ταυτότητα. Και νομίζω πως για να το πετύχεις αυτό πρέπει να δουλέψεις πολύ με τον εαυτό σου και να συγκεντρωθείς σε αυτό που πραγματικά σε εκφράζει ως καλλιτέχνη, ανεπηρέαστος από το τι κάνουν οι άλλοι ή ποια είναι τα trends της εποχής. Είναι πολύ δύσκολο να αγνοήσεις τις «σειρήνες», είναι μια πολύ συνεχής διαδικασία συγκέντρωσης και πειθαρχίας να παραμείνεις ειλικρινής με τον εαυτό σου και καθαρός σε αυτό που σε εκφράζει και είσαι. Όσο μένεις επικεντρωμένος σε αυτό, ό,τι δημιουργείς είναι συνήθως αυθεντικό και ισχυρό.

MARGARITA_CHRISSAKI4324-Enhanced-NR.jpg

Photo Credit: Nicholas Prakas

Μία μέρα στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη είναι μία διαδρομή στην παγκόσμια ιστορία τέχνης

Πες μας λίγα λόγια για την τελευταία σου συλλογή και την έμπνευσή της.

Η πιο πρόσφατη συλλογή Maggoosh είναι η Altar Collection, εμπνευσμένη από τα ταξίδια μου στην Ινδία με τα πανέμορφα παλάτια της και τα έντονα χρώματα παντού. Στη συλλογή αυτή έχουμε εισάγει διακριτικά και ημιπολύτιμους λίθους.

Σχέδια, στόχοι για την Maggoosh στο μέλλον;

Θέλω να τελειοποιήσω την fine jewelry συλλογή και ανυπομονώ να την μοιραστώ με τον κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.