Η Δανάη Γιαννέλλη συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο με τα κοσμήματά της

Ναταλία Κατσακιώρη
Η Δανάη Γιαννέλλη συνεχίζει να ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο με τα κοσμήματά της

Η Δανάη Γιαννέλλη συνεχίζει να μας εμπνέει με τις δημιουργίες της και να μας χαρίζει μοναδικά, διαχρονικά items για τις συλλογές μας.

Πρόσφατα βρέθηκα στα εγκαίνια του νέου καταστήματος της Δανάης Γιαννέλλη στο Νέο Ψυχικό και νομίζω ότι ένα δικό της signature spot στα Βόρεια Προάστια ήταν η πιο σωστή κίνηση, την οποία ακολούθησε. Το κατάστημα είχε όλο το απαραίτητο φως και τον μινιμαλιστικό χαρακτήρα του brand, χωρίς να στερείται την πρωτοτυπία και το στοιχείο της έκπληξης, κάθε φορά που θα κληθεί κανείς να δει από κοντά και να δοκιμάσει τις δημιουργίες της. Το σύγχρονο και το διαχρονικό συνδυάζονται πάντα στα κοσμήματά της και συνεχίζουν πάντα να είναι αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που τα κάνουν να ξεχωρίζουν. Τα πολύχρωμα βραχιόλια με τα μικρά σύμβολα, τα σκουλαρίκια με έμπνευση από τα Κωνσταντινάτα και τα μενταγιόν με τις φίνες σκαλιστές λεπτομέρειες θα είναι πάντα η δική μου αγαπημένη τριάδα στις συλλογές της.

Εκτός, όμως, από το νέο της location η Δανάη Γιαννέλλη έχει να μας εξηγήσει πολλά για τη νέα της SS24 συλλογή με τον τίτλο Momo Earrings, με έμπνευση από την Ιαπωνία, αλλά και για το κομμάτι του fine jewelry, που όπως μου είπε είναι και ο τομέας που σκοπεύει να αναπτύξει, βασιζόμενη στην πλούσια ελληνική παράδοση. Νέα σχέδια, νέες δημιουργίες, φως και versatility. Το ελληνικό κόσμημα στα καλύτερά του.

To Nesō studio δημιουργεί τα πιο μοναδικά κοσμήματα και «ξαναγεννά» μία αρχαία τεχνική

MERMAID.jpg

Credits: Γιώργος Καπλανίδης

Η Δανάη Γιαννέλλη στο Queen.gr.

Ξεκινήσατε από ένα τελείως διαφορετικό σημείο, σπουδάζοντας Marketing. Ποια ανάγκη σας έκανε να έρθετε κοντά με τη δημιουργικότητά σας;

Ήταν η ανάγκη για εσωτερική ισορροπία, σε μία μεταβατική περίοδο της ζωής μου και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η δημιουργικότητα υπήρχε σε ένα μικρό κομμάτι της δουλειάς μου στον τομέα του Μarketing και από εκεί μάλλον είχε ήδη ανάψει η πρώτη σπίθα μέσα μου και έψαχνε “χώρο και αέρα” για να μεγαλώσει.

Είστε μία σχεδόν αυτοδίδακτη σχεδιάστρια. Πώς είναι για εσάς μέχρι και σήμερα η διαδικασία δημιουργίας της collection σας;

Η διαδικασία αυτή, από τη σύλληψη μιας έμπνευσης ενός σχεδίου μέχρι την ολοκλήρωσή του, ήταν πάντα για μένα κάτι συναρπαστικό. Σαν μία διαδρομή που ξεκινάει και δεν γνωρίζεις πώς θα εξελιχθεί..μπορεί να είναι ένας απλός περίπατος ή ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια και συναρπαστικά - ή όχι και τόσο - απρόοπτα, αλλά πάντα ο “τελικός προορισμός” με κάνει και χαίρομαι σαν μικρό παιδί.

Ποια είναι τα αγαπημένα σας υλικά; Τι σημασία έχει για εσάς το κάθε ένα μέταλλο που μεταχειρίζεστε;

Τα αγαπημένα μου υλικά είναι ο χρυσός και το ασήμι, γιατί είναι πολύτιμα και καθαρά μέταλλα, το θερμό και το ψυχρό, το καθένα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που κάθε φορά συμπληρώνουν στο κόσμημα μου, την ξεχωριστή προσωπικότητα που θέλω να τους προσδώσω. Σε κάποια σχέδια ταιριάζει το ασήμι, σε κάποια άλλα το χρυσό και σε κάποια -λιγότερα- ταιριάζουν και τα δύο μέταλλα, αλλά ακόμα και το ίδιο σχέδιο, αποπνέει κάτι διαφορετικό στο κάθε μέταλλο.

PARADISO-PERDUTO.jpg

Credits: Γιώργος Καπλανίδης

Η αισθητική των κοσμημάτων σας ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Ποιο στοιχείο πιστεύετε ότι τα κάνει να ξεχωρίζει;

Από τα σχόλια που ακούμε από τους πελάτες μας και όχι μόνον, αυτό που κάνει τις συλλογές μου να ξεχωρίζουν, είναι η αυθεντικότητα τους, η ευαισθησία που αποπνέουν κι επειδή το κάθε σχέδιο είναι κάτι πολύ προσωπικό, έχουν μία κοινή σχεδιαστική ταυτότητα που είναι διακριτή και αναγνωρίσιμη στον κόσμο.

Έχετε πει ότι το φυσικό φως και τα χρώματα είναι τα βασικά συστατικά του brand σας. Εξηγείστε μας λίγο αυτή την οπτική.

Στο φυσικό φως όλα αποκαλύπτονται και αναδεικνύονται, οι λεπτομέρειες, οι όμορφες ατέλειες, οι καμπύλες, η μαγεία των πολύτιμων και ημιπολύτιμων πετρών και των χρωμάτων τους, όλα είναι εκεί. Ως Ελληνίδα και παιδί της φύσης, μεγάλωσα μέσα στο φως και το χρώμα γύρω μου, οπότε είναι αναπόσπαστα στοιχεία του οτιδήποτε θεωρώ όμορφο κι αυτό βγαίνει και στη δουλειά μου. Ακόμα και όταν σχεδιάζω με το μολύβι μου στο χαρτί, επιλέγω να το κάνω στο φυσικό φως, το τεχνητό φως αισθάνομαι ότι με περιορίζει.

MERMAID_CARNELIAN-AND-DIAMOND.jpg

Credits: Νίκος Κοκκαλιάς

Ασχολείστε και με το κομμάτι του fine jewelry. Είναι κάτι που θα θέλατε να αναπτύξετε περισσότερο;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με μακρά και σπουδαία ιστορία στο πολύτιμο κόσμημα, από τα χρόνια της αρχαιότητας κι αυτό έχει συντελέσει στο να υπάρχουν έμπειροι και εξαιρετικοί Έλληνες αργυροχρυσοχόοι και τεχνίτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα πολλές από τις τεχνικές των προγόνων μας στην κατασκευή του κοσμήματος. Η συλλογή μου Fine Jewelry αποτελεί πια ένα πολύ βασικό κομμάτι του brand με συλλογές όπως οι Paradiso Perduto, Heirlooms, Mermaid και άλλα μεμονωμένα σχέδια και σίγουρα είναι το κομμάτι στο οποίο θα συνεχίσω να εστιάζω ως σχεδιάστρια.

Είδαμε και το Dimitra necklace να πρωταγωνιστεί με το δικό του τρόπο στη σειρά Maestro του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία; Τι γεύση σας άφησε;

Το Dimitra Necklace της συλλογής Heirlooms (=Kημήλεια) ήταν η επιλογή της στυλίστριας της σειράς, Άννας Ζώτου, η οποία επέλεξε το συγκεκριμένο κόσμημα για να το χαρίσει η Χάρις Αλεξίου στην εγγονή της Κλέλια, ως φυλαχτό κι επειδή ολόκληρη η συλλογή αυτή αποτελείται από αυθεντικά φυλαχτά με πραγματική ιστορία και παράδοση, ταίριαζε απόλυτα. Είναι πολύ όμορφο το συναίσθημα να βλέπεις τη δουλειά σου να γίνεται μέρος και να συνδέεται με τόσο εξαιρετικές και άρτιες δουλειές άλλων ανθρώπων και κυρίως Ελλήνων, που διαπρέπουν και το αίσθημα υπερηφάνειας γίνεται διπλό!

MERMAID_WHITE-and-DIAMOND.jpg

Credits: Γιώργος Καπλανίδης

Πρόσφατα εγκαινιάσατε και το νέο σας κατάστημα στο Νέο Ψυχικό. Πόσο σημαντικό είναι για εσάς να έχετε απευθείας σχέση με το κοινό σας μέσα από τα δικά σας καταστήματα;

Η προσωπική επαφή και η σχέση με το κοινό και τους πελάτες μας, είναι πολύ σημαντική γιατί πλαισιώνεται με ολοκληρωμένο τρόπο η γνωριμία τους με το brand και έχουμε τη δυνατότητα να μεταφέρουμε στον κάθε πελάτη όλα τα χαρακτηριστικά που κάνουν τις συλλογές μας να ξεχωρίζουν. Ο τρόπος που σχεδιάστηκε ο χώρος στην Ομήρου 11, είχε αυτόν ακριβώς το σκοπό, να αποπνέει την αύρα του brand και να προσφέρει μία εμπειρία στον καθένα που μας επισκέπτεται.

MOMO.jpg

Credits: Νίκος Κοκκαλιάς

Δρόμος από μάλαμα: Τρεις αργυροτεχνίτες ξετυλίγουν το νήμα της ξακουστής λαϊκής τέχνης των Ιωαννίνων

Πείτε μας λίγα πράγματα για την SS24 collection σας.

Η νέα συλλογή Momo Earrings συνδυάζει το χρυσό 14Κ και το ασήμι 925 με το σμάλτο, με μία τεχνική που γίνεται στο χέρι και το κάθε κομμάτι στην ουσία “ζωγραφίζεται” και στη συνέχεια δουλεύεται για να υπάρχει ομοιόμορφη υφή, και οπτικά και στην αφή. Η έμπνευση της συλλογής προέρχεται από το ιαπωνικό λουλούδι Momo που σημαίνει στα ιαπωνικά “συναρπαστική προσωπικότητα”. Το λουλούδι Momo είναι σύμβολο αγάπης και ρομαντισμού και πιστεύεται ότι το να δώσεις ένα Momo σε κάποιον που ενδιαφέρεσαι μπορεί να του φέρει καλή τύχη και ευτυχία.

Ποια κοσμήματα θα πρέπει να έχει κάθε γυναίκα μαζί της το καλοκαίρι; Το δικό σας αγαπημένο summer piece;

Κοσμήματα που αποπνέουν το άρωμα του δικού της καλοκαιριού και την κάνουν να νιώθει ελευθερία και την αίσθηση της χαλαρής πολυτέλειας. Το αγαπημένο μου summer piece είναι φυσικά το Mermaid Necklace, με ημιπολύτιμους λίθους και διαμάντι σε χρυσό 14Κ.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ.