#NYFW DAY 3: Βρεθήκαμε στα shows των AREA, Jason Wu και Chromat
Μία συλλογή που αποτύπωνε την πολυπολιτισμικότητα με αρχιτεκτονικές γραμμές, μία collection με ένα άγγιγμα Old Hollywood και μία ακόμα, ωδή στην διαφορετικότητα: όλα αυτά μόλις στην τρίτη ημέρα της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης.
AREA: Γλυπτική σε αφρικανικά μοτίβα και glam λεπτομέρειες σε ethnic σύνολα
Σε συνεργασία με το Αφρικανικό Κέντρο Μελετών της Νέας Υόρκης, το σχεδιαστικό δίδυμο Beckett Fogg και Piotrek Panszczyk (aka AREA) παρουσίασαν στο ισόγειο του «The Africa Center» στην 5th Avenue, μία συλλογή βασισμένη στη δυναμική των σχημάτων και των αρχιτεκτονικών δομών. Υπερμεγέθη φορέματα, sculptured κορμάκια, τονισμένοι ώμοι, oversized κροσέ φορέματα και πτυχώσεις, όλα βασισμένα σε μοτίβα και υφάσματα της Αφρικανικής ηπείρου, δημιούργησαν μία collection για τη σεζόν F/W 2020-2021 που ενώνει την urban αισθητική μίας μεγαλούπολης όπως η Νέα Υόρκη με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την εθνική ταυτότητα των Αφρικανών.
Χρώματα, βιώσιμα υφάσματα, χειροποίητες κατασκευές, αλλά και λαμπερά (στα όρια του κιτς) αξεσουάρ με ημιπολύτιμες πέτρες, έκαναν τα ρούχα αυτά τα πλέον κατάλληλα για να μεταφέρουν το μήνυμα της πολυπολιτισμικότητας μέσα από το «όχημα» της μόδας.
Στα μαλλιά, ο Jawara έκανε ράστα με τρέσες από Swarovski και στο μακιγιάζ η Κanako Takase για την MAC «έσβηνε» τα χείλια, αλά 90s, δίνοντας έμφαση στα μάτια και παίζοντας με γήινες αποχρώσεις που θα μπορούσαν να εναρμονιστούν τόσο στην street style αισθητική του μοιραίου -αλλά ελαφρώς κουρασμένου- βλέμματος του κοριτσιού που «παρτάρει» στη πόλη, όσο και στις λάτρεις των ethnic looks.
Harlem και Midtown Manhattan σε μία collection που μας οδηγεί σε μία νέα «AREA» της μόδας… αυτής που έχει χώρο για όλους, όσο διαφορετικοί και αν είναι μεταξύ τους.
Jason Wu: Ποτέ ξανά η ρευστότητα δεν ήταν τόσο γοητευτική
Το «παιδί-θαύμα» θαύμα της μόδας και αγαπημένος σχεδιαστής της Michelle Obama, δεν είναι πλέον και τόσο παιδί (έκλεισε τα 37) και αυτή η «ωριμότητα» αποτυπώθηκε στην πιο «μεστή» έως τώρα συλλογή του. Για τον επόμενο χειμώνα ο Ταϊβανέζος fashion designer με την Καναδική υπηκοότητα και την νεοϋρκέζικη νοοτροπία, παρουσίασε μία συλλογή που ρέει… στο σώμα και στο βλέμμα. Τα μοντέλα περπατούσαν σε κυκλικούς σχηματισμούς γύρω από ένα ανθοστόλιστο catwalk στο «υπόγειο» του Skylight Modern, εκτελώντας μία χορογραφία που επικεντρωνόταν στο πώς μια γυναίκα αιθέρια μπορεί να αιωρείται, όχι να περπατάει.
Φορέματα από φτερά, ντραπέ, gowns αλλά και tops με βολάν, διαφάνειες και ιριδισμοί, συνδυάζονταν με κάπες από την εποχή του μεσοπολέμου, με καπιτονέ σύνολα, με ψηλόμεσες παντελόνες και φουστάνια με ντεκολτέ που κόβουν την ανάσα. Οι προτάσεις του Jason Wu για την σεζόν F/W 2020-2021, σε αγκαλιάζουν, σε παρασύρουν, σε απελευθερώνουν χωρίς να σε πιέζουν. Kαι οι slik πλεξούδες που δημιούργησε το team του TRESemmé για το show λειτουργούσαν υποστηρικτικά σε αυτήν την αίσθηση απελευθέρωσης.
Τα ρούχα του ιδιοφυούς designer σε ωθούν στο να προχωρήσεις, να κινηθείς, να χορέψεις και σου επιτρέπουν να είσαι θηλυκή και μοιραία, χωρίς άλλοθι και υπεκφυγές. Η Υψηλή Ραπτική στην πιο «φορέσιμη» εκδοχή της μας έκανε να υποκλιθούμε και πάλι στο ταλέντο του κυρίου Wu. Mέχρι την επόμενη φορά…
Chromat: Το brand κηρύσσει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και περνάει το μήνυμα πως στον αθλητισμό, όπως και στη μόδα, δεν χωράνε διακρίσεις.
Το sporty πνεύμα του brand μετουσιώθηκε σε αθλητικές περιβολές για μία Ολυμπιακή Ομάδα λίγο διαφορετική από της υπόλοιπες και αντί για show η Chromat μας κάλεσε στην προπόνησή της. Η παρουσίαση της συλλογής του label για τη σεζόν F/W 2020-2021 είχε τίτλο «Olympic Team Training Session» και το σύνθημα που αντιπροσωπεύει τα ρούχα του (δηλαδή το «να είσαι τολμηρή και να μην απολογείσαι για αυτό που είσαι σε κανέναν») παρουσιάστηκε μέσα από trans και άτομα με διαταραχή ταυτότητας φύλου, μέσα από γυναίκες και άνδρες με σωματικές αναπηρίες, μέσα από «μοντέλα» που εκφράζουν όλους τους σωματότυπους.
Στην «Ολυμπιακή Ομάδα» της Chromat δεν χωράνε διακρίσεις και ποτέ ξανά τα bodysuits, τα neon κολάν, τα αθλητικά bustier και οι ολόσωμες φόρμες γυμναστικής δεν είχαν τόσο fashionable ενδιαφέρον και δεν περνούσαν με τόση επιτυχία το μήνυμα της αποδοχής, πρώτα του ίδιου μας του εαυτού και ύστερα όλων των υπολοίπων. Η Fatima Thomas, lead artist της MAC έδωσε έμφαση στα μάτια των μοντέλων τολμώντας χρυσές κα πράσινες σκιές με ιριδισμούς και φρύδια σε ευθεία γραμμή, που «στέκονταν» με αυθάδεια στα πρόσωπα των «μοντέλων» του brand. Μία σειρά ρούχων που πρώτα σε κάνει να αγαπήσεις εσένα την ίδια και στη συνέχεια ό,τι φοράς.
Δες επίσης: #NYFW DAY 2: Στα shows των Longchamp, Ulla Johnson και Rebecca Minkoff