Χτίζοντας τη σχέση μαμάς και κόρης από νωρίς
Μία ενδόμυχα ανταγωνιστική σχέση που μπορεί να εξελιχθεί στην πιο τρυφερή
Τι κάνει τη σχέση μητέρας - κόρης στην σύγχρονη οικογένεια να είναι περίπλοκη; Συχνά ανταγωνιστική, με καυγάσες επικούς και άλλες φορές υπερβολικά δεμένη με μπερδεμένους ρόλους όπου η μάνα γίνεται φίλη και αδερφή.
Τι συμβαίνει όμως πραγματικά όταν η μητέρα προσπαθεί να δημιουργήσει τον εαυτό που δεν κατάφερε να έχει ποτέ; Όταν προσπαθεί να προφυλάξει με κάθε μέσο την κόρη από ό, τι πλήγωσε εκείνη; Όταν θέλει να συνεχίσει τη ζωή της αυτοπληρούμενη μέσα από την κόρη της; Η σχέση δεσμεύεται μιας και η κόρη θέλει μεν αρχικά να γίνει σαν την μητέρα της χωρίς όμως να χάσει την δική της ιδιοσυγκρασία, τον δικό της τρόπο να βλέπει τα πράγματα και τη ζωή της. Όσο μεγαλώνει ένα κορίτσι και προχωράει στην εφηβεία, τόσο περισσότερο θέλει να γίνεται ένα αυτόνομο άτομο. Έχει βέβαια πάντοτε ανάγκη τη μητέρα της. Τη βοήθειά της. Την παρουσία της. Όμως έχει ανάγκη να μπορεί να αναπτύσσει και την δική της ματιά.
Αυτό η μητέρα οφείλει να το καταλάβει χωρίς να προσπαθεί να επιβάλλεται επάνω της, όνταςι επικριτική, απόμακρη ή αδιάφορη όσον αφορά στα ενδιαφέροντα της κόρης της. Ειδικά στην ελληνική οικογένεια, οι μητέρες έχουν την τάση να επιβάλλονται στις κόρες τους ακόμη και να τις ανταγωνίζονται στην ομορφιά, την επαγγελματική επιτυχία, στη σχέση με τον πατέρα ακλομη και στο αν ο γάμος της κόρης είναι πιο ευτυχισμένος από της μάνας! Πολλές φορές και η κόρη της από την άλλη πλευρά έχει τις δικές της ευθύνες. Προσκολλάται συναισθηματικά στη μητέρα και την θεωρεί κάτι σαν δεδομένο προστάτη και αποκούμπι, όμως στα δύσκολα πάντα τρέχει στο μπαμπά. Όταν δε η κόρη αρχίζει και σωματικά να μπαίνει στην εφηβεία, ξεκινούν οι καυγάδες.
Ακόμη πολυπλοκότερη γίνεται η σχέση μητέρας - κόρης εάν σε μία οικογένεια υπάρχουν περισσότερες από μία κόρες ή όπου υπάρχουν και γυιοί. Το ιδιαίτερο «σύστημα» των συμμαχιών, των συγκρούσεων καί των ασυνείδητων εκφράσεων, αντιλαμβάνεστε ότι είναι μοναδικό σε κάθε οικογένεια.
Η μαμά λοιπόν θα πρέπει να έχει υπόψη της ότι μεγαλώνει μία νέα ανεξάρτητη οντότητα και ως τέτοια να την ενισχύει και να την καλλιεργεί, προκειμένου να εκτιμήσει κι εκείνη από μόνη της το μεγαλείο της οικογένειας και της μητρικής σχέσης. Πρέπει να είμαστε κοντά στα παιδιά μας, σεβόμενα την διαφορετικότητά τους και να μην ξεχνάμε πως είμαστε γονείς- όχι ανταγωνιστές τους, ωστέ να μην το ξεχνούν και αυτά.
Διαβάστε ακόμη:
Η σημαντικότερη δασκάλα της ζωής του
Ρετρό αξεσουάρ μαλλιών για μαμά και κόρη από το My Petit Boutique!
Πώς καθορίζουν τα παιχνίδια την αντίληψη για το φύλο των παιδιών;