Μια παράδοξη πρόταση γάμου με αρχαιοελληνική υπογραφή
Ένα μήλο την ημέρα λέει η λαϊκή θυμοσοφία και όχι ένα μήλο μια πρόταση γάμου. Στην αρχαία Ελλάδα όμως...
Η εκτόξευση μήλου ισοδυναμούσε με πρόταση γάμου. Εκτόξευση με στόχο κατευθείαν την γυναίκα δυνητική μέλλουσα σύζυγο. Αν εκείνη το έπιανε και δεν το απέφευγε/ αγνοούσε αφήνοντάς το να πέσει κάτω αυτό σήμαινε πως αποδέχεται την πρόταση. Βεβαίως δεν ξέρουμε πως ακριβώς ερμηνευόταν η όποια αντίδρασή της αν έτρωγε το ιπτάμενο μήλο καθώς περπατούσε αμέριμνη και χωρίς να έχει ιδέα τι στο καλό συνέβαινε γύρω της. Επίσης, δεν μπορούμε καν να φανταστούμε την αντίδραση μια γυναίκας σήμερα αν έπεφτε θέμα επίθεσης με μήλο. Πόση συγκίνηση θα μπορούσε να νιώσει;
Στην αρχαία Ελλάδα, πάντως, τα μήλα καλλιεργούνταν από τον 7ο αιώνα π.Χ. και ήταν πολύ συνηθισμένος καρπός στις αθηναϊκές γαμήλιες τελετές. Ωστόσο, σπάνιζαν και ήταν ακριβά, σε τέτοιο βαθμό ώστε ο νομοθέτης Σόλων να ορίσει ότι το νεόνυμφο ζεύγος έπρεπε να φάει από κοινού μόνο ένα μήλο πριν πάει στο κρεβάτι.
Η Βίβλος, πάντως, όπως ξέρετε περιγράφει το μήλο ως τον απαγορευμένο καρπό οπότε σεξουαλικά/ ερωτικά υπονοούμενα μοιάζει να διαθέτει το αρχαίο φρούτο ανέκαθεν και σε κάθε παράδοση και κουλτούρα.