Τηλεργασία και παιδιά στο σπίτι: Όταν η μαμά εργάζεται, το παιδί παίζει και μαθαίνει
Όσες από εμάς είχαν την τύχη και συγχρόνως την... ατυχία να εργάζονται τους τελευταίους μήνες από το σπίτι, κατανοούν πως είναι μία πρόκληση που τεστάρει καθημερινά την υπομονή μας.
Από τη μία μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε την άνεση και την ελευθερία που μας παρέχει ο προσωπικός μας χώρος, από την άλλη όμως, υπάρχουν ημέρες που τα μικρά μας δεν έχουν τη διάθεση να προσαρμοστούν με το πρόγραμμά μας, με αποτέλεσμα η οικογενειακή συμβίωση να γίνεται κάπως... δύσκολη.
Όλα τα παραπάνω οφείλονται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Στο γεγονός πως τα παιδιά έχουν -ίσως- βαρεθεί από την πολυήμερη παραμονή τους στο σπίτι, στο ότι εφόσον βρισκόμαστε στον ίδιο χώρο με εκείνα θέλουν να έχουν την απόλυτη προσοχή μας ή στο γεγονός πως εξαιτίας της ηλικίας δεν μπορούν να κατανοήσουν πως χρειάζεται να περνάμε κάποιες συγκεκριμένες ώρες της ημέρας μπροστά από τον υπολογιστή. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε από πού προέρχονται, ώστε να ανακαλύψουμε στη συνέχεια τους τρόπους με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσουμε.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο μόνος τρόπος για να απαγκιστρώσουμε τα παιδιά από την παρουσία μας και να καταφέρουμε να εργαστούμε δίχως περισπασμούς, είναι να τους προσφέρουμε τα παιχνίδια που θα τα ενθουσιάσουν και δεν θα θέλουν να τα αφήσουν από τα χέρια τους, ενώ συγχρόνως θα τα οδηγούν σε ένα διασκεδαστικό «ταξίδι» μάθησης. Για να είσαι σίγουρη, λοιπόν, πως θα κάνεις την καλύτερη επιλογή, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τα κριτήρια που οφείλεις να λάβεις υπόψη, ώστε όσο εσύ εργάζεσαι, το παιδί σου να μαθαίνει παίζοντας!
Η πρώτη ύλη για να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως όσο μεγαλύτερη ελευθερία δίνει ένα παιχνίδι στο μικρό σου, τόσο περισσότερο «χώρο» του αφήνει για να σκεφτεί. Όσο λιγότερες είναι οι κατευθύνσεις και οι κανόνες, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει να διοχετεύσει σε αυτό τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Με άλλα λόγια, όταν το παιχνίδι δεν περιλαμβάνει οδηγίες χρήσης, δίνει στο παιδί τη δυνατότητα και την ικανοποίηση να το ανακαλύψει από μόνο του και στη συνέχεια, να το μετατρέψει σε μία πιο προσωπική εμπειρία σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα ερεθίσματά του. Ακριβώς για αυτό, οι παιδαγωγοί συνιστούν για παιδιά 1 έως 5 ετών παιχνίδια όπως τα τουβλάκια, αφού είναι εκείνα που τα βάζουν στη διαδικασία να σκεφτούν κάθε πιθανό τρόπο, για να περάσουν καλά με το υλικό που έχουν στα χέρια τους.
Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr