Για τα δικαιώματα των γονέων και των παιδιών: Γιατί μας αφορά το νέο Υπουργείο Οικογένειας;
Η λεκτική επίθεση στην νέα Υπουργό Σοφία Ζαχαράκη και οι αρμοδιότητες στα πρότυπα των Βορείων Χωρών της Ευρώπης.
Αν ανατρέξει κανείς στα υπουργικά σχήματα των Βορείων χωρών της Ευρώπης, θα διαπιστώσει πως ένα αντίστοιχο υπουργείο για τα ζητήματα της οικογένειας έχει θεσμοθετηθεί στη Νορβηγία (ως Υπουργείο Παιδιών και Οικογένειας) αλλά και στη Δανία (ως Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Σπιτιού).
Στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που οι ανάγκες, τα δικαιώματα, οι παροχές και η κοινωνική πολιτική που αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, στους γονείς και στα παιδιά, σχηματοποιείται συγκεντρωτικά σε ένα μόνο κυβερνητικό χαρτοφυλάκιο.
Το δημογραφικό πρόβλημα και η στήριξη της οικογένειας
Με μία αμφισβήτηση της νέας Υπουργού από τον Θάνο Τζήμερο (πρώην πολιτευτή και νυν σύμβουλο επικοινωνίας), ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Σε ανάρτησή του στα social media εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη σημειολογία της ανάθεσης σε εκείνη, καθώς είναι άτεκνη και ανύμφευτη. Η ίδια ωστόσο στην απάντησή της έκλεισε αυτό το κεφάλαιο της αμφισβήτησης λέγοντας πως: «Εγώ θα κριθώ από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα μου και νομίζω και από μία δυνατότητα να διοικήσω, αν μέχρι τώρα δεν έχω δείξει κάτι. Όλες οι άλλες είναι προσωπικές μου επιλογές και δεν αφορούν κανέναν. Η αγάπη για τον άνθρωπο δεν μπαίνει σε καλούπια».
Το πρώτο και κύριο μέλημα του υπουργείου, είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, μείζον κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Η Ελλάδα έχει ως χώρα στην πλειοψηφία της έναν πληθυσμό που γερνά (φυσικά και χωρίς να νοσεί) και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι θάνατοι υπερτερούν κατά 15% των γεννήσεων. Η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών, η επαγγελματική ανασφάλεια αλλά και το μεγάλο κόστος στην υγεία, ήταν παράγοντες που συνετέλεσαν στην ανομοιογένεια.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στους αριθμούς. Χρειάζεται όπως όλοι καταλαβαίνουμε και μία γενικότερη στήριξη του θεσμού της οικογένειας μέσω της παιδείας και με συγκεκριμένες κοινωνικές δράσεις, καθώς επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια μία απαξίωση ηθών και εθίμων συνυφασμένα με την ελληνική συνείδηση και κουλτούρα.
Οι πολύτεκνες οικογένειες, η αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων που λαμβάνουν αλλά και τα ζητήματα διευκόλυνσης στην εκπαίδευση των παιδιών αυτών ανήκουν στις αρμοδιότητές του.
Σημαντικά τμήματα του Υπουργείου Εργασίας, Δικαιοσύνης και Παιδείας μεταφέρονται στο νέο Υπουργείο.
Η οικονομική στήριξη των νέων ζευγαριών, (ένα πρόγραμμα που θα φτάσει το 1 δις ευρώ), θέματα κοινωνικής ισότητας και επαγγελματικής μείωσης του μισθολογικού εύρους ανάμεσα στους δύο γονείς, προγράμματα εκπαίδευσης, επιδόματα υγείας και περίθαλψης, μητρότητας και πατρότητας, παιδιού, αναπηρίας, γέννησης, αλλά και προγράμματα της ΔΥΠΑ για την στεγαστική πολιτική για τους νέους γονείς, είναι από τα θέματα που αφορούν στο νέο χαρτοφυλάκιο.