Είναι φυσιολογικό που πλημμύρισε η Σαχάρα μετά από μισό αιώνα; Η ξηρή έρημος «εξαφανίστηκε»
Η έρημος Σαχάρα πλυμμήρισε και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον δραματικό. Η κλιματική κρίση μας κρούει και πάλι τον κώδωνα.
Βροχή εκεί που υπάρχει μόνο ήλιος, νέες λίμνες σε αμμολόφους και φοίνικες βουτηγμένοι στο νερό. Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μαρόκο.
Η έρημος Σαχάρα πλυμμήρισε και ήρθε αντιμέτωπη με εικόνες που χρόνια είχαμε να δούμε και αυτό σίγουρα δεν ακούγεται θετικό. Όπως είναι γνωστό, οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα είναι πολύ σπάνιες κι όταν αυτές συμβαίνουν δεν ξεπερνούν παρά λίγα εκατοστά το χρόνο. Όμως φέτος, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική και ο καιρός εξελίχθηκε έτσι ώστε δύο μέρες να αποδειχθούν αρκετές για να πλημμυρίσει η έρημος.
Αμμώδεις εκτάσεις στο νοτιοανατολικό Μαρόκο καλύφθηκαν με νερό και κανείς δε μπορεί να πει πως το θέαμα είναι εντυπωσιακό, με τη θετική έννοια.
Είναι φυσιολογικό που πλημμύρισε η Σαχάρα μετά από μισό αιώνα;
Αυτές είναι οι πρώτες πλημμύρες στη Σαχάρα ύστερα από μισό αιώνα και δύο ημέρες βροχόπτωσης τον Σεπτέμβριο ξεπέρασαν το ετήσιο νερό που πέφτει κατά μέσο όρο σε αρκετές περιοχές του νοτιοανατολικού Μαρόκου, προκαλώντας κατακλυσμό, όπως δήλωσαν στις αρχές Οκτωβρίου στελέχη της μετεωρολογικής υπηρεσίας της χώρας.
Στο Ταγκουνίτε, ένα χωριό περίπου 450 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Ραμπάτ, καταγράφηκαν περισσότερα από 100 χιλιοστά σε ένα 24ωρο κι αυτό σίγουρα εξηγεί τις παρακάτω εικόνες που βλέπουμε από το Μαρόκο.
«Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Associated Press ο Houssine Youabeb, στέλεχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μαρόκου.
Δορυφορικές εικόνες από τη Nasa έδειξαν ότι η λίμνη Iriqui, μεταξύ της Zagora και της Tata, η οποία ήταν ξηρή εδώ και 50 χρόνια, γέμισε με νερό. Επιπλέον, τμήματα της ερήμου είναι ασυνήθιστα πράσινα λόγω των βροχών. Κάποτε ένα από τα πιο άγονα μέρη της Γης, τμήματα της ερήμου μεταμορφώνονται τώρα προσωρινά, καθώς οι μεταβαλλόμενες τροπικές ζώνες βροχής φέρνουν ακραία καιρικά φαινόμενα σε περιοχές που συνήθως δέχονται πολύ λίγες βροχοπτώσεις.
Το 2024 ορίστηκε ως Έτος της Καμήλας επειδή μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην κλιματική αλλαγή
Η ξαφνική εμφάνιση πρασίνου σίγουρα δε φαίνεται ως μια θετική αλλαγή, αλλά αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Είναι λογικό που η Σαχάρα πλυμμήρισε; Γιατί συνέβη μετά από τόσα χρόνια;
Τέτοιες βροχές, τις οποίες οι μετεωρολόγοι αποκαλούν εξωτροπική καταιγίδα, ενδέχεται να αλλάξουν τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους επόμενους μήνες και χρόνια. Καθώς ο αέρας συγκρατεί περισσότερη υγρασία, προωθεί την εξάτμιση και προκαλεί περισσότερες καταιγίδες, δήλωσε ο Youabeb.
Από τις πλημμύρες στο Μαρόκο σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι τον περασμένο μήνα, με τις επιπτώσεις να επεκτείνονται σε περιοχές που είχαν πληγεί από σεισμό πέρυσι.
Η Σαχάρα είναι η μεγαλύτερη θερμή έρημος στον κόσμο και εκτείνεται σε δώδεκα χώρες της βόρειας, κεντρικής και δυτικής Αφρικής. Είναι γνωστή για τις περιόδους ξηρασίας που έχει, αλλά όχι για τις πλημμύρες της.
Η επαναλαμβανόμενη ξηρασία αποτελεί πρόβλημα σε πολλές από αυτές τις χώρες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξάνονται λόγω της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Αυτό έχει οδηγήσει σε προβλέψεις επιστημόνων ότι παρόμοιες καταιγίδες θα μπορούσαν να συμβούν στη Σαχάρα στο μέλλον.
Η Celeste Saulo, γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δήλωσε στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα ότι οι κύκλοι του νερού σε όλο τον κόσμο αλλάζουν με αυξανόμενη συχνότητα. «Ως αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας, ο υδρολογικός κύκλος έχει επιταχυνθεί. Έχει γίνει επίσης πιο ακανόνιστος και απρόβλεπτος και αντιμετωπίζουμε αυξανόμενα προβλήματα είτε υπερβολικής ποσότητας είτε υπερβολικής έλλειψης νερού», δήλωσε η ίδια.
Το ινδιάνικο καλοκαίρι που έρχεται στην Ελλάδα είναι η απάντηση στο αν θα κατεβάσεις τα χειμωνιάτικα