Η μαραθωνοδρόμος Cheptegei πυρπολήθηκε από τον σύντροφό της, πέθανε & η ζωή στην Κένυα συνεχίζεται;

Η μαραθωνοδρόμος Cheptegei πυρπολήθηκε από τον σύντροφό της, πέθανε & η ζωή στην Κένυα συνεχίζεται;
AP Photo/Brian Inganga

Η Rebecca Cheptegei πυρπολήθηκε από τον σύντροφό της και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, αλλά αυτό μοιάζει πολύ λογικό, γιατί απλά ζει στην Κένυα. 

Update: Τραγική κατάληξη είχε η μαραθωνοδρόμος (Rebecca Cheptegei) Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι, που έδινε μάχη στην εντατική έχοντας σοβαρά εγκαύματα σχεδόν στο 80% του σώματός της.

«Ενημερωθήκαμε για τον θλιβερό θάνατο της αθλήτριάς μας, Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι που έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Ως Ομοσπονδία καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες και ζητούμε δικαιοσύνη», ανέφερε η Uganda Athletic Feferation σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ.

Η 33χρονη Cheptegei είχε υποστεί εγκαύματα στο 80% του σώματός της, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο επικεφαλής του νοσοκομείου που νοσηλευόταν. «Όλα τα όργανά της απέτυχαν χθες το βράδυ», δήλωσε την Πέμπτη στο AFP ένας γιατρός της μονάδας.

Πώς φτάσαμε στην επίθεση που κόστισε τη ζωή στην μαραθωνοδρόμο

Το να είσαι γυναίκα σε κάποιες χώρες δε μπορεί να κάνει τη ζωή σου καλύτερη. Το αντίθετο μάλιστα. Και φαντάσου να έχεις καταφέρει να ξεφύγεις από τα βασικά στερεότυπα που επιτάσσει η χώρα σου, να έχεις αναδειχθεί σε αθλήτρια παγκόσμιας εμβέλειας και πάλι να μην μπορείς να ξεφύγεις από την ανδροκρατούμενη κοινωνία και τους κανόνες που επιβάλλει.

Είναι 33 ετών, μαραθωνοδρόμος, συμμετείχε στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο από ενδοοικογενειακή επίθεση. Η αθλήτρια από την Ουγκάντα Rebecca Cheptegei νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Κένυας, αφού φέρεται να περιλούστηκε με βενζίνη και να πυρπολήθηκε από σύντροφό της. Η 33χρονη μαραθωνοδρόμος, Rebecca Cheptegei, η οποία συμμετείχε στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υπέστη σοβαρά εγκαύματα, δήλωσε ο γιατρός που την παρακολουθούσε.

Η ομοσπονδία Αθλητισμού της Ουγκάντας, αναφέρει «Με λύπη ανακοινώνουμε ότι η αθλήτριά μας Rebecca Cheptegei, η οποία αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Moi Teaching and Referral Hospital στο Eldoret, ύστερα από περιστατικό που περιλαμβάνει τον Κενυάτη φίλο της».

rebecca_ougkanta.jpg

Ο φερόμενος ως δράστης υπέστη επίσης εγκαύματα και νοσηλεύεται στην πόλη Eldoret. Σύμφωνα με το Skynews και όσα δήλωσαν οι γονείς της αθλήτριας, το ζευγάρι τσακωνόταν λόγω του ακίνητου που αγόρασε η Rebecca Cheptegei για να βρίσκεται πιο κοντά στα πολλά αθλητικά προπονητικά κέντρα της κομητείας.

Όλο και περισσότερες είναι οι ανησυχίες για τα αυξανόμενα κρούσματα βίας κατά αθλητριών στην Κένυα, ορισμένα από τα οποία έχουν καταλήξει σε θάνατο.

Τον Απρίλιο του 2022, μια άλλη δρομέας, η Damaris Mutua, βρέθηκε στραγγαλισμένη σε ένα σπίτι με ένα μαξιλάρι στο πρόσωπό της στην πόλη Iten της Rift Valley, επίσης στην Κένυα. Αυτό συνέβη λίγους μήνες αφότου βρέθηκε μαχαιρωμένη μέχρι θανάτου στην ίδια πόλη η δρομέας που έσπαγε ρεκόρ μεγάλων αποστάσεων Agnes Tirop.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι σύντροφοί τους αναγνωρίστηκαν από τις αρχές ως οι κύριοι ύποπτοι.

Οι Ιρανές πρωταγωνίστριες ξανά – Ανακηρύχθηκαν «ηρωίδες της χρονιάς» από το περιοδικό TIME

Γιατί οι άνδρες στην Κένυα δεν αποδοκιμάζουν τον μισογυνισμό που οδηγεί στον θάνατο;

Μπορεί στα δικά μας αυτιά να ακούγεται εξοργιστικό, αλλά στα δικά τους είναι πολύ λογικό να τραυματίζεται - ή ακόμα και να πεθαίνει - μία γυναίκα από τον σύντροφό της.

Οι γυναίκες στην Κένυα σκοτώνονται από τους συντρόφους τους, αλλά τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

Την ώρα που στην Κένυα πολλοί άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - παρελαύνουν για τα δικαιώματά τους, η κοινότητα της χώρας συνεχίζει να μην δίνει τους σημασία. Ένα βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτυπώνει πόσο βαθιά ριζωμένος είναι ο μισογυνισμός στο κράτος της Ανατολικής Αφρικής.

Σε μια τοποθεσία στην πρωτεύουσα, το Ναϊρόμπι, όπου μερικές νεαρές γυναίκες συγκεντρώνονταν για διαμαρτυρία πριν από μερικούς μήνες, δύο άνδρες βιντεοσκοπήθηκαν να διαφωνούν για την ανάγκη μιας τέτοιας διαδήλωσης. «Οι άνδρες έχουν υποφέρει εξαιτίας των γυναικών», παραπονιέται ο ένας από αυτούς συνεχίζοντας να λέει ότι κατά την άποψή του οι γυναίκες χρησιμοποιούν τους άνδρες μόνο για τα χρήματά τους. Καθώς η συζήτηση συνεχίστηκε, οι άντρες κατέληξαν να φωνάζουν στις γυναίκες «Θα σας σκοτώσουμε».

Αυτό το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Κενυάτη ακτιβιστή Boniface Mwangi λέγοντας «Ως άνδρας και πατέρας, αυτοί οι άνδρες δεν μιλούν για τους άνδρες που γνωρίζω».

Ωστόσο, η αντίληψη του ακτιβιστή δεν ισχύει για τους περισσότερους άνδρες στη χώρα και είναι ελάχιστοι όσοι βγαίνουν ανοιχτά για να μιλήσουν ενάντια σε τέτοιες συμπεριφορές.

Την άποψη του Boniface Mwangi συμμερίζεται και ο Felix Kiprono, επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης σε εταιρεία ανάλυσης δεδομένων. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα μια έκθεση σχετικά με την ανησυχητική αύξηση των δολοφονιών των γυναικών στην Κένυα. Μόνο τον πρώτο μήνα του 2024 αναφέρθηκαν στη χώρα 10 δολοφονίες γυναικών.

Με τίτλο «Αποσιωπώντας τις γυναίκες», αναφέρεται ότι η έκθεση «έχει ως στόχο να ρίξει φως στην ανησυχητική πραγματικότητα των γυναικών που κινδυνεύουν, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ενοχοποίησης των θυμάτων, την υποδηλωμένη δράση και την ενθάρρυνση για ουσιαστική δράση».

Ωστόσο, μία απόδειξη για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη χώρα είναι οι αντιδράσεις του κόσμου στην παραπάνω έκθεση, με τα σχόλια να αναρτώνται ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μερικές φορές περιγράφονται στην Κένυα ως «ανδρόσφαιρα» - ένα δίκτυο διαδικτυακών πλατφορμών που επικεντρώνεται στην προώθηση του ανδρισμού και αντιτίθεται στον φεμινισμό.

Μια άλλη πτυχή των αντιδράσεων είναι ότι οι άνδρες έδειξαν μικρή διάθεση να συμμετάσχουν σε διαδικτυακές συζητήσεις σχετικά με τα θέματα που επισημαίνει η έκθεση.

«Καθώς εξετάζαμε τα αναλυτικά στοιχεία, συνειδητοποιούσαμε, ιδίως στο Instagram και το TikTok, ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που συμμετείχαν ήταν γυναίκες», δήλωσε ο Kiprono.

Σύμφωνα με το UN Women, τα στοιχεία από το 2022 έδειξαν πράγματι ότι «η Αφρική κατέγραψε τον υψηλότερο απόλυτο αριθμό δολοφονιών γυναικών που σχετίζονται με τον σύντροφο και την οικογένεια, με περίπου 20.000 θύματα».

Ακολουθούν «18.400 στην Ασία, 7.900 στην Αμερική, 2.300 στην Ευρώπη και 200 στην Ωκεανία». Ακούγεται απίστευτο; Κι όμως είναι αληθινό.

APTOPIX Kenya Dark Valentine Vigil