Βάσω Παπανδρέου: Το X αποχαιρετά την πρώτη γυναίκα επίτροπο της Κομισιόν

Βάσω Παπανδρέου: Το X αποχαιρετά την πρώτη γυναίκα επίτροπο της Κομισιόν
© EC

Η Σιδηρά Κυρία του ΠΑΣΟΚ έφυγε από τη ζωή μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. 

Έφυγε από τη ζωή σήμερα, Πέμπτη (17.10.2024) η Βάσω Παπανδρέου σε ηλικία 80 ετών έπειτα από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Η Βάσω Παπανδρέου υπήρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός του κόμματος ενώ σπούδασε Οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Μεγάλη Βρετανία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading ενώ στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Η πρώην υπουργός υπήρξε επίτροπος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ και μάλιστα υπήρξε η πρώτη ever γυναίκα επίτροπος. Το 1989 πήρε τη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993. Με τον ορισμό της στο αξίωμα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα τόσο στην ιστορία του θεσμού, όσο και ως προς την εκπροσώπηση της Ελλάδος.

Η πρώτη γυναίκα στην Κομισιόν

Όπως εύστοχα είχε αναφέρει με ποστ η Κομισιόν το 2019, η Γαλλίδα Christiane Scrivener και η Βάσω Παπανδρέου ως πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στην Κομισιόν το 1989, άνοιξαν τον δρόμο και στις υπόλοιπες 31 γυναίκες που ακολούθησαν τις επόμενες δεκαετίες.

kommision1.jpg

Το χαρτοφυλάκιό της περιελάμβανε την παιδεία, τον αθλητισμό και την νεότητα και την εκτόξευε στο ρετιρέ της ευρωπαϊκής πολιτικής, με τον χαρακτηρισμό τής αντι-Θάτσερ, λόγω της αναμέτρησής της με την έτερη Σιδηρά Κυρία.

comission2.jpg

Η πολιτική δύναμη της Παπανδρέου - απλή συνωνυμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου- φάνηκε το 1993 όταν συγκέντρωσε 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, την υψηλότερη επίδοση στη συγκεκριμένη περιφέρεια.

Στην ιστορία θα μείνει και το πρόγραμμα της Κομισιόν στο οποίο ηγήθηκε η Παπανδρέου όσον αφορά τον καρκίνο και την απαγόρευση διαφήμισης των προϊόντων καπνού μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στο Βήμα για τον ρόλο του βουλευτή είχε τονίσει:

«Θέλουμε βουλευτές με γνώμη, ή βουλευτές που απλώς σηκώνουν το χέρι κατά παραγγελία; Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η δημόσια συζήτηση στη χώρα μας παραμένει στο επίπεδο της παραπολιτικής, χωρίς κανείς να δίνει σημασία στην ουσία».

Για την απόρριψη του πολιτικού συστήματος από τον κόσμο, η Παπανδρέου είχε πει:

«Δυστυχώς, νιώθω ότι έχουμε αποτύχει στην προσπάθεια να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία στην επόμενη γενιά. Και φοβάμαι ότι τα φαινόμενα που έχουμε ζήσει ως τώρα ήταν μόνο η αρχή. Οι κοινωνίες στις κρίσεις στρίβουν προς τα δεξιά. Και εμείς δεν είμαστε εξαίρεση».

Όσον αφορά την εκπαίδευση είχε πει και πάλι στο Βήμα:

«Υπάρχει οπωσδήποτε πρόβλημα με την εκπαίδευση. Οι απαιτήσεις σε γνώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι πριν μερικές δεκαετίες. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει χρόνια προβλήματα. Δεν συνδέεται ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό με την παραγωγή. Παράγει άχρηστες ή κορεσμένων κλάδων ειδικότητες. Και δεν παράγει ειδικότητες απαραίτητες σήμερα για την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.

Αλλά υπάρχει κι ένα πρόσθετο πρόβλημα εκπαίδευσης, που θα γίνει ίσως πιο οξύ τα επόμενα χρόνια. Η εκπαίδευση γενικά είναι ένα μέσο για τη μείωση και εξάλειψη των ταξικών διαφορών. Το πτυχίο είναι μέσο για να σπάσει κανείς τα στεγανά των προνομίων των ανώτερων εισοδηματικά τάξεων.

Η κηδεία της σπουδαίας πολιτικού θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024 στα Βαλιμίτικα Αιγίου, στον τόπο καταγωγής της»,.

Το X αποχαιρετά τη Βάσω Παπανδρέου

Το ελληνικό X- Twitter «αποχαιρετά» τη Βάσω Παπανδρέου με δεκάδες σχόλια για το έργο της σπουδαίας πολιτικού.

Η Βάσω Παπανδρέου διετέλεσε μεταξύ άλλων υφυπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1985-1986), αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας (1986-1987), αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας στη Κοινότητα (1988-1989), επίτροπος της ΕΟΚ για την Απασχόληση, τις Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικές Υποθέσεις, το Ανθρώπινο Δυναμικό, την Εκπαίδευση και Κατάρτιση, και την Ισότητα των δύο Φύλων (1989-1993), υπουργός Ανάπτυξης (1996-1999), Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (1999-2001) και ΠΕΧΩΔΕ (2001-2004) σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

DPG Network