«Από εδώ ο κόσμος μοιάζει τέλειος»: Ο 1ος διαστημικός ιδιωτικός περίπατος με 2 γυναίκες στο πλήρωμα

Πατούλια Κατερίνα
«Από εδώ ο κόσμος μοιάζει τέλειος»: Ο 1ος διαστημικός ιδιωτικός περίπατος με 2 γυναίκες στο πλήρωμα

Το SpaceX ολοκλήρωσε με πλήρη επιτυχία την αποστολή Polaris Dawn, τον 1ο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο με δύο γυναίκες- την Anna Menon και την Sarah Gillis στην αποστολή δίπλα στους Jared Isaacman

«Δεν ζούσα όταν οι άνθρωποι περπάτησαν στο φεγγάρι. Σίγουρα θα ήθελα τα παιδιά μου να δουν ανθρώπους να περπατούν στο φεγγάρι και στον Άρη και να βγαίνουν έξω και να εξερευνούν το ηλιακό μας σύστημα». Όλα αυτά τα είπε ο 41χρονος δισεκατομμυριούχος Jared Isaacman πριν τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο, μια αποστολή που ολοκλήρώθηκε με επιτυχία και σε live μετάδοση μέσω του X σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε διαστημικός περίπατος κατά τη διάρκεια εμπορικής αποστολής ενώ τόσο ο Jared Isaacman όσο και η τεχνικός Sarah Gillis της SpaceX βγήκαν από την κάψουλα για να δοκιμάσουν τις διαστημικές τους στολές στο κενό του διαστήματος. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο πιλότος Scott Poteet και η έτερη τεχνικός Anna Menon, παρέμειναν στο Dragon αλλά εκτέθηκαν στο κενό μιας και το αεροσκάφος δεν διαθέτει αεροθυρίδα, οπότε ολόκληρη η κάψουλα αποσυμπιέστηκε κατά τη διάρκεια της αποστολής.

Ο επιχειρηματίας τεχνολογίας -διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας επεξεργασίας πιστωτικών καρτών, Shift4 Jared Isaacman μοιράζεται το κόστος της πτήσης με τη Space X, αρνήθηκε να πει πόσα επένδυσε στην πτήση, την οποία ανέβαε η Space X του Elon Musk.

Ο Isaacman - ο οποίος έχει στο ενεργητικό του μία ακόμα πτήση στο διάστημα με μισθωμένο σκάφος της SpaceX- βγήκε από την κάψουλα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας και σχολίασε:

Η διαστημική του βόλτα- δοκιμή της στολής, κράτησε περίπου 10 λεπτά και μετά ο 41χρονος επέστρεψε στην κάψουλα ενώ ακολούθησε η Sarah Gillis η οποία γύρισε στην κάψουλα μετά από 10 λεπτά πετυχαίνοντας κάτι απίθανο για γυναίκα.

1726145216617-182506532-spacex3.jpg

Η Polaris Dawn είναι η πρώτη από τις τρεις προγραμματισμένες αποστολές του προγράμματος Polaris και όπως ακριβώς έκανε και το «Project Gemini» της NASA στα μέσα της δεκαετίας του '60 για το πρόγραμμα Apollo, το εγχείρημα έχει ως στόχο τη συγκέντρωση εμπειρίας και την ανάπτυξη τεχνικών και τεχνολογιών για μελλοντικές εμπορικές αποστολές στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Η αποστολή είχε ακυρωθεί δύο φορές ακόμα. Ο λόγος για τη δεύτερη ακύρωση ήταν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα. Η πρώτη καθυστέρηση οφειλόταν στη διαρροή ηλίου στον εξοπλισμό εδάφους.

«Συγχαρητήρια στις ομάδες της SpaceX και το πλήρωμα του προγράμματος Polaris» ανέφερε ο Musk ο οποίος φαίνεται πως θα οργανώσει και πάρτι για την επιτυχία του διαστημικού περιπάτου.

Μέχρι σήμερα, μόνο κρατικές διαστημικές υπηρεσίες είχαν πραγματοποιήσει αποστολές με διαστημικούς περιπάτους.

spacex2.jpg

Στόχος ο Άρης:

Με ανάρτηση του στο Χ (πρώην Twitter) ο Elon Musk παρουσίασε το προηγούμενο διάστημα τον χάρτη της μεταφοράς ανθρώπων στον Άρη και της δημιουργίας μια μεγάλης αποικίας στον Κόκκινο Πλανήτη που αποτελεί το κορυφαίο του όραμα και είναι όπως έχει δηλώσει παλαιότερα είναι και ο λόγος που ίδρυσε την Space X, η οποία έχει αναδειχθεί στη μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική πρωτοβουλία στον κόσμο.

«Η SpaceX θα πραγματοποιήσει τις πρώτες μη επανδρωμένες αποστολές με το διαστημόπλοιο στον Άρη σε δύο χρόνια όταν θα ανοίξει το παράθυρο μετακίνησης ανάμεσα σε Γη και Άρη. Στις αποστολές θα δοκιμαστεί η αξιοπιστία του συστήματος ασφαλούς προσεδάφισης στον Άρη. Εάν αυτές οι προσεδαφίσεις αποδειχθούν ασφαλείς οι πρώτες πτήσεις με πλήρωμα στον Άρη θα ξεκινήσουν σε τέσσερα χρόνια. Ο ρυθμός πτήσεων θα αυξηθεί εκθετικά από εκεί, με στόχο την οικοδόμηση μιας αυτοσυντηρούμενης πόλης σε περίπου 20 χρόνια».

Αυτή τη στιγμή, μένει να επιστρέψει πρώτα με ασφάλεια, η τετραμελής ομάδα του Polaris Dawn!

spacex.jpg

To X εννοείται πως ασχολήθηκε με την πρώτη ιδιωτική διαστημική πτήση!