Γιατί φοβάται να μπει σε μία σχέση;

Γιατί φοβάται να μπει σε μία σχέση;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι φοβούνται τη δέσμευση;

Συχνά γίνεται λόγος, για τους ανθρώπους που τελειώνοντας μια σχέση δημιουργούν σχεδόν αμέσως την επόμενη εξαιτίας του φόβου της μοναξιάς. Σε αυτό το άρθρο όμως θα προσεγγίσουμε εκείνους που δυσκολεύονται για μήνες ή και χρόνια για να ''ανοίξουν'' τη καρδιά τους ξανά, μετά απο μια μακροχρόνια σχέση. Άνδρες και γυναίκες προτιμούν, συνηθίζουν, βολεύονται με τη single ζωή τους για πολύ καιρό.

Τα συναισθήματα της μετάβασης απο την εργένικη ζωή σε σχέση είναι ίδια και για τα δύο φύλα σε πολλές περιπτώσεις. Διαφέρουν όμως στον τρόπο που τα διαχειρίζονται. Δεν θα επικεντρωθούμε όμως σε αυτούς τους τρόπους αλλά στο κοινό αίσθημα του φόβου που εμποδίζει αρκετούς να αναπτύξουν οικειότητα με έναν υποψήφιο σύντροφο. Είναι σημαντικό, να γίνει αντιληπτό οτι η συχνή φράση ‘’φοβάμαι μήπως ερωτευτώ’’ υποδηλώνει τη φράση ‘’φοβάμαι μήπως πληγωθώ-πονέσω’’ αφού όσο πιο κοντά ερχόμαστε με έναν άνθρωπο τόσο πιο πολύ εκτεθειμένοι είμαστε στο να πληγωθούμε. Το γεγονός αυτό, τις περισσότερες φορές σχετίζεται με τις τραυματικές πρωταρχικές σχέσεις με τους γονείς ή απο όσα συνέβησαν στη σχέση των γονιών μεταξύ τους, και σίγουρα έχουν αποθηκευτεί στο υποσυνείδητο της παιδικής ηλικίας και όλα αυτά έρχονται στο συνειδητό, δηλαδή στη συμπεριφορά και τις στάσεις μας στην ερωτική και όχι μόνο ζωή. Κάποιες φορές ο φόβος είναι ξεκάθαρος και κάποιες άλλες παίρνει για παράδειγμα τη μορφή μοναχικότητας. Επίσης, η αβέβαιη εξέλιξη μίας σχέσης δημιουργεί στον καθένα ένα παραπάνω άγχος, για αυτό και παρατηρείται συχνά, απομάκρυνση από τις συναισθηματικές συζητήσεις.

Όταν ο φόβος μήπως δεθούμε με έναν άνθρωπο έρχεται μπροστά μας και τον αναγνωρίζουμε σημαίνει πως ήδη έχουμε αρχίσει να δενόμαστε και κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε τη παραδοχή των συναισθημάτων μας για τον άλλον, επινοώντας μάλιστα αιτίες απομάκρυνσης, και υποτιμώντας παράλληλα και τα όσα αισθανόμαστε. Τα βήματα που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας φοβίζει είναι: 1) εσωτερική παρατήρηση 2)αποδοχή συναισθημάτων 3)και εκδήλωση αυτών.

Οι άνθρωποι λοιπόν, που έχουν μάθει να ζούν μόνοι μπορεί να είναι πιο επιλεκτικοί σε συντρόφους, μπορεί να περνούν περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους και να γίνονται οι καλύτεροι φίλοι για τους φίλους τους, παρ ΄ όλα αυτά φοβούνται τον πόνο κάτι που υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ψάχνοντας όμως βαθειά θα βρούν απαντήσεις και αυτό θα αποτελέσει την αρχή για το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και στη συνέχεια θα αφεθούν στα συναισθήματα τους, δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό τους για μια νέα και πιο ειλικρινή σχέση μαζί του.

Tip: ''Μην αφήνεις αυτό που σε φοβίζει να σου κλέβει τα πιο όμορφα συναισθήματα γιατί δεύτερη φορά δεν υπάρχει για να το ζήσεις''

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ - LIFE COACH katerinaxaritou14@gmail.com