H viral τάση «fridgescaping» μπορεί να κάνει το ψυγείο πιο ελκυστικό αλλά ίσως είναι επικίνδυνη

H viral τάση «fridgescaping» μπορεί να κάνει το ψυγείο πιο ελκυστικό αλλά ίσως είναι επικίνδυνη
Pixabay

Η τάση που μπορεί να κάνει το εσωτερικό του ψυγείου μας να φαίνεται πιο ελκυστικό ίσως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των προϊόντων μας.

Στην εποχή μας, όπου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν (και τα πάντα καταγράφονται online), η επιθυμία για ένα άψογο και τακτοποιημένο σπίτι έχει γίνει σχεδόν εμμονή. Αυτή η τάση για τελειότητα φαίνεται πως έχει επεκταθεί και στο εσωτερικό των ψυγείων μας, χάρη στο «fridgescaping», μια νέα μόδα που έχει κατακλύσει το TikTok και το Instagram. Οι χρήστες αυτών των πλατφορμών αναδιαμορφώνουν τα ψυγεία τους σε μικρά έργα τέχνης, τοποθετώντας από φρέσκα λουλούδια μέχρι vintage δοχεία για να αποθηκεύσουν τα τρόφιμά τους. Όσο εντυπωσιακό κι αν φαίνεται αυτό το αποτέλεσμα, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρακτική μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα αισθητικά οφέλη.

Ο ειδικός σε θέματα κουζίνας, Allen Civlak, εκφράζει έντονη ανησυχία για την τάση του «fridgescaping». Επισημαίνει ότι η τοποθέτηση μη εδώδιμων αντικειμένων, όπως λουλούδια ή διακοσμητικά βάζα, μέσα στο ψυγείο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι ότι αυτά τα αντικείμενα μπορούν να παρεμποδίσουν τη σωστή κυκλοφορία του αέρα στο ψυγείο, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της θερμοκρασίας σε ασφαλή επίπεδα (συνήθως μεταξύ 1°C και 4°C). Εάν η ψύξη δεν είναι ομοιόμορφη, ορισμένα σημεία του ψυγείου μπορεί να γίνουν πιο ζεστά, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να οδηγήσουν σε τροφικές δηλητηριάσεις.

Τι πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά στο μπάνιο σου για να είναι είναι εκείνο προσεγμένο κι εσύ υγιής;

«Τα ψυγεία είναι σχεδιασμένα ώστε να διατηρούν τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες, συνήθως μεταξύ 1°C και 4°C. Η τοποθέτηση μη εδώδιμων αντικειμένων, όπως λουλούδια ή διακοσμητικά βάζα, μπορεί να εμποδίσει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνιση ψύξη, με ορισμένα σημεία να γίνονται πιο ζεστά από το επιθυμητό. Αυτές οι θερμότερες περιοχές δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα και να οδηγήσουν σε τροφιμογενείς ασθένειες», είπε ο Civlak.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης. Η τοποθέτηση μη εδώδιμων αντικειμένων κοντά σε ευπαθή τρόφιμα είναι επικίνδυνη -τα φρέσκα λουλούδια, για παράδειγμα, μπορεί να μεταφέρουν βακτήρια, φυτοφάρμακα ή άλλους ρύπους που μπορεί να μεταφερθούν σε κοντινά τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για είδη όπως φρούτα, λαχανικά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που μπορεί να μην μαγειρευτούν πριν από την κατανάλωση.

Το fridgescaping δεν είναι μόνο δυνητικά κακό για τα τρόφιμά μας -μπορεί επίσης να αυξήσει το κόστος λειτουργίας του ψυγείου μας, κάτι που κανείς δεν χρειάζεται κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης του κόστους ζωής.

Όπως εξήγησε ο ειδικός: «Ένα γεμάτο ψυγείο, ειδικά ένα γεμάτο με μη απαραίτητα διακοσμητικά αντικείμενα, αναγκάζει το ψυγείο να δουλεύει πιο σκληρά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Αυτή η αυξημένη καταπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και συμβάλλοντας σε ένα λιγότερο βιώσιμο νοικοκυριό».

Η viral γρανίτα φρούτων στο TikTok που θα σε κάνει να τρως περισσότερα φρούτα και λιγότερη ζάχαρη

Η εφαρμογή αυτής της τάσης θα μπορούσε επίσης να βλάψει το ίδιο το ψυγείο, λόγω της υπερφόρτωσης των ραφιών που έχουν σχεδιαστεί για να συγκρατούν μια συγκεκριμένη ποσότητα βάρους.

Όταν τα γεμίζουμε με βαριά βάζα ή μεγάλα δοχεία, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταρρεύσουν αυτά τα ράφια. Η κατάρρευση ενός ραφιού θα μπορούσε όχι μόνο να προκαλέσει ζημιά στο ψυγείο μας, αλλά και να οδηγήσει σε τραυματισμό ή και αλλοίωση των τροφίμων.

Σαφέστατα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να διατηρούμε το ψυγείο μας οργανωμένο και καθαρό. Αντ' αυτού, μπορούμε να επικεντρωθούμε στην οργάνωσή του με τρόπο που να διευκολύνει την πρόσβαση και την παρακολούθηση των τροφίμων. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διαφανή και ασφαλή για τρόφιμα δοχεία αποθήκευσης και να αποφύγουμε την υπερφόρτωση των ραφιών με περιττά αντικείμενα.

Αν η επιθυμία μας είναι να προσθέσoυμε μια πινελιά στυλ στην κουζίνα μας, υπάρχουν πολλοί ασφαλείς και δημιουργικοί τρόποι να το κάνουμε, χωρίς να διακινδυνεύσουμε την υγεία μας ή την αποτελεσματικότητα του ψυγείου μας. Μπορούμε να διακοσμήσουμε το εξωτερικό του ψυγείου μας με μαγνητικά αυτοκόλλητα, να κρεμάσετε όμορφες πετσέτες κουζίνας ή να χρησιμοποιήσουμε καλαίσθητα δοχεία αποθήκευσης που θα αναδείξουν την προσωπικότητά μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε μια κουζίνα που θα αντικατοπτρίζει το γούστο μας, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των τροφίμων μας ή να επιβαρύνουμε τη λειτουργία της συσκευής μας.

magnets-8060280_1280.jpg