Πώς λιώνω κουβερτούρα σωστά; Τα καλύτερα tips για τέλειο αποτέλεσμα

Πώς λιώνω κουβερτούρα σωστά; Τα καλύτερα tips για τέλειο αποτέλεσμα

Η ζαχαροπλαστική είναι τέχνη και η κουβερτούρα ένα από μεγαλύτερα «ατού» της. Έχει κι αυτή τη μυστικά της, όμως, κι εδώ θα αποκαλύψουμε μερικά βασικά.

Από σοκολατένιες τρούφες μέχρι αφράτα κέικ και λαχταριστά γκανάζ, η λιωμένη κουβερτούρα είναι η βάση για λαχταριστά γλυκά. Αν όμως δεν την λιώσεις σωστά, μπορεί να σβολιάσει ή να καεί, χαλώντας τη γεύση και την υφή της.

Αν δεν είσαι ήδη «επαγγελματίας», ιδού μερικοί εύκολοι και ασφαλείς τρόποι για να λιώσεις τέλεια την κουβερτούρα σου!

Η πιο viral συνταγή για το 2024 δεν ήταν ούτε η σοκολάτα Dubai, ούτε η αγγουροσαλάτα «λέει» η Google

Τρόπος No 1: Μπεν μαρί (ο κλασικός και ασφαλής τρόπος)

Το μπεν μαρί είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για να λιώσεις την κουβερτούρα ομοιόμορφα, χωρίς να την κάψεις. Για «επιτυχία» ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κόψε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια για να λιώσει πιο γρήγορα
  2. Γέμισε μια κατσαρόλα με λίγο νερό (περίπου 2-3 εκατοστά) και βάλε πάνω της ένα μπολ που αντέχει στη θερμότητα, χωρίς όμως να ακουμπά το νερό.
  3. Ρίξε την κουβερτούρα στο μπολ και άφησέ την να λιώσει σιγά-σιγά, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  4. Μόλις η σοκολάτα λιώσει εντελώς, απομάκρυνε το μπολ από τη φωτιά και χρησιμοποίησέ τη όπως θέλεις.


Tip: Αν θέλεις ακόμα πιο λαμπερό αποτέλεσμα, πρόσθεσε ένα κουταλάκι του γλυκού βούτυρο ή λίγες σταγόνες φυτικό λάδι.

Τρόπος No 2: Στο φούρνο μικροκυμάτων (ο γρήγορος τρόπος)

Αν βιάζεσαι, μπορείς να λιώσεις την κουβερτούρα και στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά χρειάζεται προσοχή για να μην καεί.
Πώς το κάνεις:

  1. Βάλε την κομμένη κουβερτούρα σε ένα γυάλινο ή πυρίμαχο μπολ.
  2. Ζέστανε τη σοκολάτα στα 600W για 20 δευτερόλεπτα.
  3. Βγάλε το μπολ, ανακάτεψε ελαφρά και ξαναζέστανε για άλλα 10-15 δευτερόλεπτα.
  4. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα, ανακατεύοντας καλά ανάμεσα στα διαστήματα.


Tip: Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί αν την αφήσεις πολύ ώρα στο μικροκύματα χωρίς να ανακατέψεις, μπορεί να καεί και να σκληρύνει.

Τρόπος No 3: Σε χαμηλή φωτιά (για έμπειρους ζαχαροπλάστες)

Αν θέλεις να λιώσεις σοκολάτα απευθείας σε κατσαρόλα, πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική.
Πώς το κάνεις:

  1. Βάλε την κουβερτούρα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα με πολύ χαμηλή φωτιά
  2. Ανακάτευε συνεχώς για να μην καεί.
  3. Μόλις αρχίσει να λιώνει, βγάλε την κατσαρόλα από τη φωτιά και συνέχισε το ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.


Tip: Μην αφήσεις τη σοκολάτα να λιώσει τελείως πάνω στη φωτιά – η υπόλοιπη θερμότητα θα τη βοηθήσει να φτάσει στο τέλειο σημείο.

3 φρούτα για να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη στα γλυκά

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Κάθε προσπάθεια ευπρόσδεκτη και άξια, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα γιατί ενδέχεται να καταστρέψουν κάθε δοκιμή. Τον νου σου για τα παρακάτω, λοιπόν:

Νερό στη σοκολάτα: Ακόμα και μια σταγόνα νερού μπορεί να κάνει τη σοκολάτα να σφίξει και να σβολιάσει.
Πολύ υψηλή θερμοκρασία: Η σοκολάτα καίγεται εύκολα, οπότε η υπομονή είναι το κλειδί.
Δεν ανακατεύεις συχνά: Αν δεν ανακατεύεις, μπορεί να λιώσει ανομοιόμορφα ή να καεί σε κάποια σημεία.

Έξτρα tip: Αν θες να διατηρήσεις τη λιωμένη κουβερτούρα ρευστή για περισσότερο χρόνο, άφησέ την σε ένα χλιαρό μπεν μαρί μέχρι να τη χρησιμοποιήσεις.

DPG Network