Το πρώτο γαστρονομικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνδυάζει γεύση και design σε ισόποσες δόσεις
Το Xenodocheio Milos είναι το πρώτο ξενοδοχειακό project του ιδρυτή του παγκόσμιου restaurant brand Milos, του Κώστα Σπηλιάδη, που θεωρείται δίκαια εκ των λαμπρότερων πρεσβευτών της ελληνικής κουζίνας στον κόσμο σήμερα.
Το Estiatorio Milos δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, αφού το παγκόσμιο restaurant brand του Κώστα Σπηλιάδη έχει φροντίσει να κάνει την ελληνική ψαροφαγία διάσημη από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Ντουμπάι και από τη Σιγκαπούρη μέχρι το Λονδίνο. Το αθηναϊκό Milos, που για αρκετά χρόνια απολαμβάναμε στο ισόγειο του πάλαι ποτέ Hilton, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια βρίσκεται εντός του ομώνυμού του Xenodocheio Milos, του πρώτου γαστρονομικού ξενοδοχείου της πόλης μας και του πρώτου hotel project του πολυσχιδούς δημιουργού του brand.
Ο Μιχάλης Νουρλόγλου ανακοινώθηκε ως ο νέος executive chef του Nolan
Αυτό που έχει κάνει το εστιατόριο τόσο εμβληματικό ανά τον κόσμο είναι η πίστη πως η κορυφαία πρώτη ύλη δεν χρειάζεται πυροτεχνήματα και στολίδια, αλλά λάμπει καλύτερα δια της απλότητας και της μικρότερης δυνατής παρέμβασης. Η κορυφαία πρώτη ύλη εδώ όμως δεν είναι λόγος κενός, αλλά απόλυτη πραγματικότητα, αφού ο Κώστας Σπηλιάδης δεν αφήνει τίποτα στην τύχη και φροντίζει τα ομιλούντα ψάρια του και τα ζωντανά λαχανικά του να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο, ώστε κάθε άνθρωπος που παίρνει θέση στα εστιατόριά του να απολαμβάνει την ίδια αληθινή και γεμάτη γεύση στο πιάτο που παρουσιάζεται μπροστά του.
Κάθε Τετάρτη ταξιδεύουμε γευστικά και σε μία άλλη ασιατική χώρα με οδηγό τον Σπύρο Μαυροειδή
Αυτή η αρχή, πως δεν χρειάζονται πολλά βεγγαλικά αλλά βαθιά αλήθεια σε κάθε εμπειρία για να είναι πραγματικά μοναδική, ακολουθείται και στο πρώτο ξενοδοχειακό project του Milos. Ένα πανέμορφο νεοκλασσικό κτήριο που ανακαινίστηκε πλήρως από τους Divercity Architects και μεταμορφώθηκε σε 42 δωμάτια και σουίτες, για ιστορίες υψηλής φιλοξενίας στην καρδιά του κέντρου της πόλης. Custom-made έπιπλα, ψηλά ταβάνια, μαρμάρινα μπάνιά, πολυτελή amenities, ονειρεμένα στρώματα, σεντόνια και πετσέτες, ζεστή και οικεία αίσθηση αλλά στην πιο κομψή εκδοχή της, mini bars εξοπλισμένα σχεδόν αποκλειστικά με ελληνικά προϊόντα, turndown service με σπιτική καρυδόπιτα και πολλά ακόμη στοιχεία, μαζί φυσικά με την κορυφαία γαστρονομική πρόταση στο Estiatorio Milos, συνθέτουν ένα εξαιρετικό hospitality experience στην καρδιά του κέντρου.
Όλα τα δωμάτια και οι σουίτες δίνουν κάπως την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε μία καμπίνα πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου, επιτείνοντας το «θαλασσινό» concept, που δεν θα μπορούσε να λείπει από το brand Milos σε κάθε του project. Με πολύ έντονο το στοιχείο του ξύλου και αρκετό μπλε χρώμα, αλλά και μεγάλα ανοίγματα με θέα στην παλιά βουλή και την πόλη, cozy καθίσματα στα παράθυρα, αυθεντικά έργα τέχνης παντού, και μία πρωτόγνωρη ζεστασιά σε κάθε γωνιά, το Xenodocheio Milos προσγειώθηκε πριν σχεδόν τρία χρόνια για να υπηρετήσει την ανάγκη των κοσμογυρισμένων world-travellers που θέλουν αυθεντικές εμπειρίες και αβίαστη πολυτέλεια στις επιλογές τους.
Τα μαρμάρινα μπάνια, που και πάλι έχουν κάτι το «θαλασσινό» στην αίσθησή τους, με τις αφράτες πετσέτες και τα μπουρνούζια τους και τα επώνυμα καλλυντικά τους (Zielinski & Rozen), τα υπερπλήρη bathroom amenities (από χτένα μέχρι λούφα και φυσικό σφουγγάρι), την άνεση χώρου τους, τις αποχρώσεις του μπλε και τα custom made έπιπλά τους αναδεικνύονται σε μικρούς ναούς προσωπικής αυτοφροντίδας, ενώ μερικές σουίτες έχουν και εντυπωσιακές free standing μπανιέρες που σε προσκαλούν για ατελείωτες ώρες χειμερινής υγρής ραστώνης.
Το Xenodocheio Milos διαθέτει και ένα wellness suite με indoor thermal room, όπου γίνονται και οι θεραπείες με την υπογραφή του διάσημου spa brand Elemis από εξειδικευμένους θεραπευτές, προσφέροντας τον ιδανικό τρόπο να κλείσεις μία μέρα από βόλτες και ψώνια στην Αθήνα. Εγώ που επισκέφθηκα το ξενοδοχείο λίγο πριν τις γιορτές, το χαλαρωτικό μου μασάζ ήταν η τέλεια συνθήκη για ξεκούραση μετά τα εορταστικά ψώνια. Επίσης εντός του ξενοδοχείου υπάρχει και ένα boutique γυμναστήριο, ώστε κανείς να μην βγαίνει από την ρουτίνα του, εάν δεν το επιθυμεί.
Τα δωμάτια και οι σουίτες στους τελευταίους ορόφους, που προστέθηκαν over του κυρίως κτίσματος και είναι γυάλινοι, διαθέτουν επίσης μπαλκόνια με θέα στην παλιά βουλή και τον τριγύρω αστικό ιστό, ενώ κάποια προσφέρουν και εξωτερικά Jacuzzi.
Φυσικά στο επίκεντρο της εμπειρίας διαμονής δεν μπορεί να μην βρεθεί η γαστρονομική εμπειρία Milos, που εδώ έχει ποικίλες εκφάνσεις. Και εξηγούμαι άμεσα. Καταρχάς να πούμε πως το Estiatorio Milos φιλοξενείται στο ισόγειο του ξενοδοχείου, σε ένα πανέμορφο χώρο λουσμένο στο φυσικό φως. Εκεί σερβίρεται το πρωινό του ξενοδοχείου με πλούσιες a la carte επιλογές που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο. Φυσικά και τα προϊόντα είναι ελληνικά και έρχονται από τους ίδιους αποκλειστικούς παραγωγούς που έρχονται όλες οι πρώτες ύλες του πολυβραβευμένου εστιατορίου.
Παράλληλα και μέσα στο δωμάτιο υπάρχει η δυνατότητα του in room dining με ένα μενού σχεδιασμένο από τον Κώστα Σπηλιάδη ειδικά ώστε να μπορεί να μεταφέρει την εμπειρία Milos στους διαμένοντες του ξενοδοχείου. Προσωπικά δείπνησα στο εστιατόριο -γιατί να μην θέλεις να φας σε αυτόν τον χώρο άλλωστε- αλλά σίγουρα βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως μπορείς να απολαύσεις αυτού του επιπέδου πιάτα στην άνεση του δωματίου σου. Να σημειώσουμε πως λόγω της «γαστρονομικής» φύσης του ξενοδοχείου, όλα τα δωμάτια έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη τραπεζαρία.
Στο ίδιο το εστιατόριο τώρα, το οποίο φυσικά και είναι ανοικτό από το πρωί και σε διαμένοντες και σε εξωτερικούς επισκέπτες, κρύβεται φυσικά η πεμπτουσία όλου του project. Με την τεράστια μαρμάρινη ψαριέρα και την ορθάνοικτη κουζίνα να αναδεικνύονται στους απόλυτους πρωταγωνιστές, εδώ η ψαροφαγική εμπειρία είναι συνολικά μοναδική. Εμείς δοκιμάσαμε πολλά ομολογουμένως, με κοινό παρανομαστή την ασύγκριτη φρεσκάδα, την προσεγμένη απλότητα, τα κορυφαία υλικά αλλά και το αριστοτεχνικό σέρβις που απογειώνει την όλη εμπειρία.
Κάτω από το μεγάλο «δίχτυ» που κρέμεται από το ταβάνι και μέσα στον μεγάλο ανοιχτόκαρδο χώρο, γευτήκαμε την αληθινή Ελλάδα στο πιάτο μας, και καταλάβαμε για ακόμη μία φορά γιατί η κουζίνα του Κώστα Σπηλιάδη έχει κατακτήσει τον κόσμο. Μία τσιπούρα που σχεδόν μιλούσε έγινε μισή καρπάτσιο με λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και θυμάρι και η άλλη μισή σεβίτσε με λευκά φασόλια, τοματίνια, αρωματικά βότανα και φέτα, και μαζί αποτέλεσαν ένα πιάτο που δεν μπορεί παρά να σε συγκινήσει με την μαγεία της θάλασσας στο πιάτο σου, αφού εάν έκλεινες τα μάτια θα νόμιζες πως βρισκόσουν σε κάποια παραλία ελληνικού νησιού και άκουγες το κύμα.
Εννοείται πως συνεχίσαμε με τα signature κολυκυθάκια και μελιτζάνες τηγανητά με ελληνικό τζατζίκι και σαγανάκι. Ένα τηγάνι αέρινο που, ενώ η νοστιμιά κάθε μπουκιάς ήταν από άλλο πλανήτη, το χέρι σου και το στόμα σου δεν καταλάβαιναν το λάδι ούτε στιγμή.
Το ψητό χταπόδι Λήμνου με φάβα Σαντορίνης, ένα πιάτο που όλοι έχουμε δοκιμάσει χιλιάδες φορές, εδώ είχε μία γεύση τόσο βαθιά και τόσο τέλεια που δεν μπορούσες παρά να μην αφήσεις μπουκιά, ενώ η ελληνική σαλάτα, που λες τι διαφορετικό μπορεί να έχει πια, είχε μία τομάτα τόσο νόστιμη, που θαρρείς πως μόλις κόπηκε από το μποστάνι κάποιας ελληνικής εξοχής.
Ένα ολόκληρο λαβράκι ψήθηκε αριστοτεχνικά σε κρούστα αλατιού και ανοίχτηκε μπροστά μας για να κορυφώσει την άκρως θαλασσινή εμπειρία και να αρτυθεί μόνο με φίνο λαδολέμονο και λίγο αλατάκι και να μας δώσει την απόλυτη εμπειρία Milos στο πιάτο μας.
Το δείπνο κλείνει με ελληνικά σπιτικά γλυκά, συγκεκριμένα για εμάς σπιτική καρυδόπιτα του ονείρου, που ειλικρινά θα έλεγα πως την έφτιαξε κάποια γιαγιά που έχουν πίσω στην κουζίνα για τα εγγόνια της. Η ίδια καρυδόπιτα να πούμε είναι και μέρος του turndown service στα δωμάτια, γεγονός που εκτίμησα ιδιαιτέρως. Προσωπικά αδημονώ να μάθω για τα επόμενα ξενοδοχειακά projects του διάσημου brand, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, γιατί τέτοιου τύπου εμπειρίες κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να μοιράζονται.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.