Κεμπάπ τόνου και πεσκανδρίτσα οσομπούκο φέρνουν τη θάλασσα στην καρδιά της Αθήνας
Το Atelier Papaioannou άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του 2024 στην Στοά Σπυρομήλιου και φέρνει τη φρεσκάδα της θάλασσας μία ανάσα από το Σύνταγμα.
Μόλις 10 ημέρες πριν τα Χριστούγεννα το ολάνθιστο σκηνικό του Atelier Papaioannou έκανε πρεμιέρα στη Στοά Σπυρομήλιου και έφερε ένα νέο ψαροφαγικό concept στην καρδιά της πόλης μας. Το νέο εγχείρημα του Παπαϊωάννου και της S | One Hospitality εκφράζει την αγάπη για τις ελληνικές θάλασσες και τις ρίζες της ελληνικής ψαροφαγίας. Εμείς βρεθήκαμε εκεί ένα μεσημέρι ακριβώς πριν τα Χριστούγεννα, με το εστιατόριο να λειτουργεί κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα, και έχουμε να μεταφέρουμε τα καλύτερα για μία κουζίνα που ήδη αγαπάμε από το διάσημο και πολυβραβευμένο restaurant brand, αλλά που εδώ παρουσιάζεται σε μία πιο ζεστή και comfort εκδοχή, ιδανική για casual-chic lunches, αλλά και υπέροχα δείπνα σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Αθήνας.
Κάθε Τετάρτη ταξιδεύουμε γευστικά και σε μία άλλη ασιατική χώρα με οδηγό τον Σπύρο Μαυροειδή
Καταρχάς να πούμε πως ο χώρος έχει μεταμορφωθεί πλήρως και το «ολάνθιστος» που χρησιμοποίησα παραπάνω δεν είναι τυχαίο, αφού στο εξωτερικό deck ανθίζουν πολύχρωμες βουκαμβίλιες, που στεφανώνουν ολόκληρο το χώρο αλλά και το μεγάλο παράθυρο που βλέπει απευθείας στην ανοικτή κουζίνα. Προσωπικά εδώ θα επέλεγα να κάθομαι σε κάθε μου επίσκεψη, αφού η «προστασία» της στοάς κάνει το χώρο κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και εσωτερικά το μαγαζί δεν είναι πανέμορφο.
Ο Μιχάλης Νουρλόγλου ανακοινώθηκε ως ο νέος executive chef του Nolan
Ψηλοτάβανο και με ξεκάθαρα αστική, ίσως και κάπως νοσταλγική, αύρα, εδώ το μπλε της θάλασσας πρυτανεύει, ενώ η μεγάλη ανοικτή κουζίνα και μία ρομπούστα μπάρα εξελίσσονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Παράλληλα μικρές γωνιές και μία κάπως exclusive σάλα προσφέρουν τη δυνατότητα για ιδιωτικότητα, σε περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την κομψή περατζάδα της στοάς.
Εδώ λοιπόν θα έρθεις για τον κόσμο, το σκηνικό, το άψογο σέρβις και φυσικά το φαγητό. Τιμώντας τη μακρά ιστορία του, ο Γιώργος Παπαϊωάννου παρουσιάζει ένα μενού εμπνευσμένο από τις πρώτες συνταγές του πατέρα του, αλλά και τη νησιώτικη κουζίνα με πιάτα όπως ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής. Η ποιοτική ελληνική πρώτη ύλη και τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά δίνουν δυναμικό “παρών” αποτελώντας τον πυρήνα του μενού, ενώ η προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων της Βασιλικής Γιάνναρου υπηρετείται εξαιρετικά on the spot από τον ικανότατο Γιώργο Σωμαράκη, συντροφεύοντας μοναδικά κάθε πρόταση.
Καταλαβαίνεις πως δοκιμάσαμε σχεδόν όλο το μενού, όμως κατά την προσφιλή μου συνήθεια θα σου αναφέρω εκείνα που έκλεψαν τη δική μου καρδιά και θα σε αφήσω να δημιουργήσεις το προσωπικό σου top 5 ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Εξαιρετικό λοιπόν το μαρινάτο γαριδάκι Ευβοίας με μία τέλεια σε οξύτητες και αρκετά μεστή σως εσπεριδοειδών, αρτυμένο με χαβιάρι, που έδινε αυτούς του έξτρα πόντους που θέλεις για να απογειωθεί ένα πιάτο.
Στην ίδια κατηγορία και το εικονιζόμενο ταρτάρ σφυρίδας με πρασοσέλινο και σαλικόρνια, ένα πιάτο ημέρας, που εάν συναντήσεις είναι σίγουρο not to be missed, αν και είμαι βεβαία πως όλα τα πιάτα ημέρας που θα βρεις θα είναι άξια της προσοχής σου. Με σταθερή παρουσία στον κατάλογο το ταρτάρ τόνου με τηγανητό κρεμμύδι, shavings χειμερινής τρούφας και έναν αφρό από το ζωμό του ψαριού, που εκτός από βαθιά νοστιμιά παίζει και ένα έξυπνο παιχνίδι των υφών.
Προσωπικό must-taste το κεμπάπ από ψάρι ημέρας, τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν τόνος, με κρέμα από κατακάθι ελληνικού καφέ και μία ελαφρώς πικάντικη σως από πιπεριά Φλωρίνης, συνοδευόμενο από καπνιστή μελιτζανοσαλάτα. Πρόκειται θεωρώ για ένα πιάτο πολύ χαρακτηριστικό του concept που έχει οραματιστεί για το συγκεκριμένο project του ο Γιώργος Παπαϊωάννου, αφού συνδυάζει την άριστη πρώτη ύλη με έξυπνες τεχνικές και όλο μαζί εξελίσσεται σε μία προσεγμένη γεύση με καθαρά comfort πρόσημο.
Στα κυρίως η σκορπίνα με τσιγαριαστά χόρτα λεμόνι και αχινό δίνει αυτή τη ζεστή και οικεία γεύση που θέλεις να απολαμβάνεις σε κάθε καλομαγειρεμένο πιάτο, αλλά χωρίς να λείπει η φινέτσα και το κάτι παραπάνω που απαιτείς από ένα υψηλού επιπέδου εστιατορικό concept.
Κατά την ταπεινή μου άποψη όμως μεγάλος νικητής του νέου αυτού μενού αναδεικνύεται η πεσκανδρίτσα οσομπούκο με πουρέ σελινόριζας, τηγανητό kale και αρσενικό Νάξου, για το οποίο και από μόνο του θα ξαναέπαιρνα θέση και αύριο κάτω από τις ανθισμένες βουκαμβίλιες για να το συνοδεύσω με ένα πληθωρικό ποτήρι κρασί με γεμάτο σώμα και να απολαύσω ξανά τη μεστή και πληθωρική γεύση ενός πιάτου που αναδεικνύει στο έπακρο την αρχή πως κορυφαία πρώτη ύλη και μαεστρία στην κουζίνα μπορούν να επιτύχουν πραγματικά θαύματα γεύσης.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.