Ξεκάθαρη αστική αύρα, αληθινές γεύσεις και ηχηρές υπογραφές στο πιο όμορφο reopening της πόλης

Η Αθήνα έχει αίγλη. Με αυτό το μότο υποδεχτήκαμε όλοι την πλήρως ανακαινισμένη Αίγλη Ζαππείου, που μετασχηματίστηκε σε ένα πολυσυλλεκτικό hub δημιουργικότητας και είναι πιο όμορφη από ποτέ.
Η Αίγλη Ζαππείου άνοιξε πρώτη φορά τις πόρτες της το 1904, δηλαδή κάτι περισσότερο από 120 χρόνια πριν. Και μόνο για το γεγονός αυτό θα μπορούσε κανείς να πει πως αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα venues της χώρας μας. Αλλά και τα 120 χρόνια να μην ήταν, ποιος από εμάς δεν έχει κάποια ανάμνηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, σημαντικότερη ή λιγότερο σημαντική, από την Αίγλη; Γι' αυτό ακριβώς και όλοι αναμέναμε με ανυπομονησία να αρχίσει να αποκαλύπτεται το «πολυσυλλεκτικό σκηνικό γαστρονομίας, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και εκδηλώσεων», όπως έλεγαν οι ανακοινώσεις. Και τώρα που άρχισε να ξεδιπλώνεται, εγώ μπορώ να πω πως είναι ακόμη πιο όμορφο και ακόμη πιο ζεστό από ότι μπορούσαμε να το φανταστούμε.
Hotel news: ένα νέο ξενοδοχείο προσγειώνεται στην Κέρκυρα και ορίζει εκ νέου το luxury living
Με αφετηρία τη γεύση, άλλωστε γι’ αυτήν θα μιλήσουμε σήμερα και εν καιρώ θα δούμε και τους υπόλοιπους χώρους και χρήσεις με τη σειρά τους, η πανέμορφη νέα Αίγλη Ζαππείου είναι ένα all-star cast project! Αφού στην τεράστια ανοικτή κουζίνα της συναντούμε το Δήμο Μπαλόπουλο -ένα από τα καλύτερα χέρια της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στην πιο γευστική εκδοχή της- σε ρόλο executive chef, που μαζί με τον εξαιρετικό Γιώργο Κηρύκο σε ρόλο executive sous chef θα βρίσκονται πάντα εκεί -έστω και εναλλάξ. Πολύ βασικό να δίνει το "παρών" ο σεφ στην κουζίνα του, γνώμη μου!
Συναρπαστικά 4-hands δείπνα με οικοδεσπότη τον Πέτρο Δήμα τιμούν την ελληνική κουζίνα

Και μια και κάνουμε name dropping, να πούμε πως ο πολύ ταλαντούχος Αλέξανδρος Κονιάρης έχει αναλάβει την επιμέλεια των γλυκών μενού, όπου αστική παράδοση και διεθνείς επιρροές παντρεύονται αβίαστα με πρωταγωνιστή τη γεύση. Στο πολύ σημαντικό κομμάτι του κρασιού βρίσκουμε τον πολυδιαβασμένο Γιώργο Δέδε ως Head Sommelier να δίνει φυσικά έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, συμπεριλαμβάνοντας και πιο ιδιαίτερες εγχώριες ποικιλίες, αλλά συνάμα να δίνει και στις σημαντικές ετικέτες του διεθνούς το χώρο και τη θέση που τους αρμόζει.

Τέλος, πριν περάσω στη δική μου προσωπική εμπειρία, να σου πω πως στο βασικότατο κεφάλαιο «μπαρ» εδώ βρίσκουμε τον πολυσχιδή και ικανότατο Δημήτρη Ρούσσο, που έχει δημιουργήσει μικρά διαμαντάκια δίνοντας ψυχή, ζωή και νόημα στην 20μετρη μαρμάρινη μπάρα της Αίγλης Ζαππείου. Η cocktail list περιλαμβάνει signature cocktails και all time classics, που αποτυπώνουν τις πιο προοδευτικές τάσεις του διεθνούς mixology, από nolo και χαμηλόβαθμα spritzers και aperitifs μέχρι συνθέσεις με βιώσιμα υλικά που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γευστικές προτάσεις με απρόσμενους συνδυασμούς εξωτικών βοτάνων, σπάνιων μπαχαρικών και φρούτων.

Μπροστά σε αυτήν την πραγματικά τεράστια μπάρα λοιπόν, η οποία στέκεται μπροστά από την επίσης υπερμεγέθη ανοικτή κουζίνα, απλώνεται το Αίγλη All Day. Ένας χώρος φωτεινός, ζεστός και φιλόξενος, με φουντωτά και καταπράσινα δεντράκια στο εσωτερικό, πράσινο τηνιακό μάρμαρο σε διαφορετικές υφές, εκτενή χρήση ξύλου και μία μαγική αύρα που ακολουθεί τη διάθεση και τις ώρες της ημέρας. Εδώ ερχόμαστε από νωρίς το πρωί για καφέ μέχρι αργά το βράδυ για ποτά στο μπαρ. Στο ενδιάμεσο τρώμε, πίνουμε, δουλεύουμε, κάνουμε επαγγελματικές συναντήσεις, τα λέμε με τις φίλες μας, βγάζουμε τα παιδιά ή τη μαμά μας, και γενικά αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας.

Πιάνουμε τις ήσυχες ή τις πιο κεντρικές γωνιές και απολαμβάνουμε, ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τη σύνθεσή μας πρωϊνά και καφέδες, ειδικά παιδικά μενού, μενού για κατοικίδια, υγιεινούς χυμούς, adaptogenic lattes και αναψυκτικά φυσικής ζύμωσης, δυναμωτικά quinoa burgers και αυθεντικά cacio e pepe, after office aperitvi, μικροζυθοποιίες και cocktails, ζουμερά entrecote, ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, υπό τις tailor made μουσικές επιλογές με καθημερινούς free style DJs.

Πίσω από αυτόν τον τεράστιο, φιλόξενο και καλόγουστο χώρο, βρίσκεται ο χώρος του εστιατορίου, το Αίγλη Restaurant. Εδώ πια μιλάμε για μία αθηναϊκή brasserie με όλη τη σημασία της λέξης, όπου η κλασσική ελληνική κουζίνα υπηρετείται από ταλαντούχα και δημιουργικά χέρια, στηρίζεται σε κορυφαία υλικά και λάμπει δια της απλότητάς της. Όχι, εδώ δεν θα φάμε αποδομημένους λαχανοντολμάδες και αθηναϊκή σαλάτα σε μορφή αφρού. Θα απολαύσουμε κανονικές, κλασσικές, νοσταλγικές και αληθινές γεύσεις, σε πανέμορφα σερβίτσια, με υψηλότατου επιπέδου υλικά, με άψογο σέρβις και σε ένα πανέμορφο χώρο.

«Ξέρεις πόσο καιρό κάναμε να βρούμε τα πιάτα;», με ρώτησε ο Νικόλας Λιάπης, που εδώ είναι και λογικά ο Director of Operations, «Το πετύχατε όμως», του απάντησα και το είπα με απόλυτη ειλικρίνεια, αφού οριακά δεν ζήτησα να πάρω ένα σπίτι μου. Η κάρτα δεν είναι τεράστια ούτε μικρή. Είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι. Έχει μέσα όλες εκείνες τις προτάσεις που θα ήθελες να βρεις εδώ, από τους λαχανοντολάμδες αυγολέμονο και την αθηναϊκή που σου είπα παραπάνω, μέχρι χειροποίητες πίτες, προζυμένια ψωμιά, ακόμη και bitoque a la russe (πόσο καιρό έχεις να το συναντήσεις σε μενού, αλήθεια τώρα).

Προσωπικά λάτρεψα το αληθινό, ζυμωτό και υπέροχο ψωμί που έρχεται με μία χειροποίητη μαϊντανοσαλάτα και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ανθό αλατιού, αλλά και το crudo κόκκινης γαρίδας με μία τόσο όσο όξινη bisque με εσπεριδοειδή.

Όμορφα μεστό το μοσχαρίσιο ταρτάρ με νεροκάρδαμο και ρόκα, που μαρτυρούσε την υψηλή ποιότητα του κρέατος σε κάθε μπουκιά και άκρως σπιτική η χειροποίητη πίτα με ωραίο χοντρό φύλλο, μυρώνια, σπανάκι, ξινόχοντρο και γιδοτύρι.

Απολύτως πιστοί στην κλασσική συνταγή οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο, που έχουν αυτό τον παράγοντα «μαμά» που συχνά λείπει από τα αντιστοίχου είδους πιάτα της Αθήνας.

Στα κυρίως το κοτόπουλο που έρχεται μισό χωρίς κόκκαλο και περιχύνεται με μία πλούσια σως café de Paris είναι πολύ νόστιμο, ενώ σε επόμενη επίσκεψή μου θα δοκιμάσω οπωσδήποτε το schnitzel που όπως το είδα σε ένα διπλανό τραπέζι πάρα πολλά υποσχόμενο μου φάνηκε. Επίσης εξαιρετική η επίδοση της σχάρας, αφού το chateaubriand ήταν ψημένο στην εντέλεια, ζουμερό και τρυφερό.

Πριν τα γλυκά κάποιοι δοκιμάσαμε ένα Herf Punch με ρούμι, κονιάκ, μπανάνα, σοκολάτα και πούρο, με το οποίο κάπως με φαντάστηκα καθισμένη στην τεράστια μπάρα να το απολαμβάνω αργά το βράδυ με τις φίλες μου μετά από μία μέρα στην οποία θα είχαμε πολλά να πούμε και να μοιραστούμε.

Κλείσαμε με ένα άκρως πληθωρικό προφιτερόλ, που κάπως εύκολα σε ταξίδευε σε χρόνια περασμένα, και με μία φινετσάτη lemon pie. Προσωπικά θεωρώ πως η νέα Αίγλη Ζαππείου έχει πολλά να μας πει και να μας δείξει ακόμη και καθώς περνάει στη νέα της εποχή με γερά και σταθερά βήματα είναι σίγουρο πως θα μας συναρπάσει πλειστάκις στο προσεχές μέλλον.
Για να βλέπεις τα πράγματα τη στιγμή που συμβαίνουν και για backstage υλικό συντονίσου με το @kounelly στο IG.