Βιταμινούχα σούπα με θαλασσινά
Μια πανδαισία βιταμινών, λαχανικών και γεύσης στο πιάτο σας. Το μόνο που θα λείπει από αυτό το πιάτο θα είναι οι πολλές θερμίδες.
Υλικά (για 6 άτομα)
400γρ. καπνιστό μπακαλιάρο
3 φλιτζάνια γάλα με 2% λιπαρά
400γρ φιλέτα άσπρου ψαριού
3 πατάτες, κομμένες σε μικρούς κύβους
12 μικρές γαρίδες καθαρισμένες
3 πράσα, μόνο το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
1 κλωναράκι σέλερι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κολοκυθάκι ψιλοκομμένο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί, ψηρό
2 λίτρα ζωμό ψαριού
2 δαφνόφυλλα
¾ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.σ μαϊντανό, ψιλοκομμένο
4 κ.σ ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1.Βάζετε το μπακαλιάρο σε ένα πιάτο με μισό φλιτζάνι γάλα, το σκεπάζετε με ένα αλουμινόχαρτο και το αχνίζετε για 10 λεπτά. Το σουρώνετε και κρατάτε το γάλα.
2.Τυλίγετε τα φιλέτα ψαριού σε λαδόκολλα και τα αχνίζετε για 10 λεπτά.
3. Αχνίζετε τις πατάτες για 8 λεπτά περίπου και τις γαρίδες για 3 λεπτά.
4.Τσιγαρίζετε με ελάχιστο λάδι όλα τα λαχανικά για 4 λεπτά και τα «σβήνετε» με το κρασί.
5.Βάζετε σε μία μεγάλη κατσαρόλα το ζωμό και τα δαφνόφυλλα και το αφήνετε να πάρει μια βράση σε δυνατή φωτιά. Στην συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά ή ώσπου να ελαττωθεί το υγρό κατά το 1/3, ξαφρίζοντας το.
6. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι σε μία άλλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτετε το αλεύρι και το αφήνετε στη φωτιά για 1 λεπτό.
7. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτετε σταδιακά το γάλα που έχετε κρατήσει από το άχνισμα αλά και το υπόλοιπο γάλα και το βρασμένο ζωμό.
8. Ξαναβάζετε το μείγμα στη φωτιά και το ανακατεύετε μέχρι να πήξει. Προσθέτετε τα ψάρια κομμένα σε μικρά κομματάκια , τις πατάτες, τα λαχανικά, το μαϊντανό και το αφήνετε για 5 λεπτά.
9.Σερβίρουμε με αλατοπίπερο.