5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου μετά από ένα τεράστιο γεύμα
Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν τρως πολύ και τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις τις επιπτώσεις;
Τα συμπτώματα ενός επεισοδίου υπερφαγίας μπορεί να είναι δυσάρεστα αλλά ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να τα προλάβεις ή να τα περιορίσεις. Να λοιπόν τα 5 πράγματα που σίγουρα θα σου συμβούν μετά από ένα γεύμα 1000 θερμίδων - και τι μπορείς να κάνεις για κάθε ένα από αυτά:
-Βλέπεις το στομάχι σου να μεγαλώνει.
Το στομάχι σου έχει τη δυνατότητα να διαστέλλεται όταν του προσφέρεις μεγαλύτερο όγκο τροφής από ό,τι έχει συνηθίσει . Αυτό είναι που σε κάνει να νιώθεις σαν έγκυος μετά από ένα τεράστιο γεύμα. Όταν η τροφή περάσει από το πεπτικό σου σύστημα, το στομάχι σου θα επανέλθει στο κανονικό του μέγεθος. Το βασικό «κόλπο» για να προλάβεις αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, είναι να τρως πιο αργά. Αυτό θα δώσει στον εγκέφαλό σου το χρονικό περιθώριο για να στείλει εγκαίρως το μήνυμα πως το στομάχι σου έχει γεμίσει.
-Νιώθεις το έντερό σου φουσκωμένο.
Όταν καταπίνεις τροφή, καταπίνεις ταυτόχρονα και ποσότητες αέρα – κάτι που ενισχύεται όταν μαζί με το αγαπημένο σου γεύμα καταναλώνεις και κάποιο αναψυκτικό με ανθρακικό. Έτσι, μέχρι ο αέρας αυτός να βρει μια «διέξοδο» από το σώμα σου, νιώθεις άβολα και πολύ πρησμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγεις τα ενοχλητικά συμπτώματα είναι και πάλι η επιβράδυνση στον ρυθμό κατανάλωσης της τροφής. Αν παρ’ όλα αυτά φτάσεις σε αυτό το σημείο, η ήπια άσκηση όπως η yoga, η επαρκής ενυδάτωση και ίσως η κατανάλωση ενός συμπληρώματος με προβιοτικά να βοηθήσουν στην αποσυμφόρηση της κατάστασης.
-Ζεσταίνεσαι και ιδρώνεις.
Όταν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα φαγητού, ο μεταβολισμός σου αρχίζει να λειτουργεί προσπαθώντας να κάψει τις επιπλέον θερμίδες. Αυτό μπορεί να σε κάνει να νιώθεις σαν να μπήκες ξαφνικά στη σάουνα, ακόμα κι αν η θερμοκρασία του δωματίου δεν έχει αλλάξει καθόλου σε σχέση με πριν το φαγητό. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις σε αυτήν την περίπτωση είναι απλώς να ξαπλώσεις λίγο μέχρι να νιώσεις καλύτερα.
-Λίγο αργότερα, νιώθεις έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό.
Μετά από ένα μεγάλο γεύμα, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου εκτοξεύονται. Το σώμα σου αρχίζει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να κρατήσει υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου. Λίγες ώρες αργότερα, η υπερβολική έκκριση ινσουλίνης θα έχει ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση της γλυκόζης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του θα προκαλέσει μια κρίση υπογλυκαιμίας. Προσπάθησε να αντισταθείς στην επιθυμία σου για κάτι γλυκό και να φας ένα ισορροπημένο σνακ ή ελαφρύ γεύμα (ένα τοστ, μια φέτα ψωμί με ένα αβγό ή μια μικρή σαλάτα με κοτόπουλο είναι μερικές καλές επιλογές).
-Την επόμενη μέρα, νιώθεις εξαντλημένη και θέλεις «να φας τα πάντα».
Η κούραση, ίσως και η κακή διάθεση της επόμενης μέρας, σε συνδυασμό με τις απορυθμισμένες ορμόνες σου μπορούν εύκολα να σε οδηγήσουν και πάλι σε ένα τεράστιο γεύμα ή σε μια ολόκληρη μέρα κακών διατροφικών επιλογών. Αντί όμως να ενδώσεις σε ανθυγιεινά σνακ και βαριά φαγητά, προσπάθησε να καταναλώσεις μικρά και ελαφριά γεύματα και να πιεις πολύ νερό, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στον οργανισμό σου να επανέλθει. Μην πέσεις στην αντίθετη παγίδα, να προσπαθήσεις δηλαδή να μείνεις εντελώς νηστική για να «ισορροπήσεις» τις θερμίδες της προηγούμενης μέρας. Αυτό θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε άλλο ένα επεισόδιο υπερφαγίας.
Δες επίσης:
Πόσα γραμμάρια είναι μία μερίδα;
Πώς το μάσημα τσίχλας μπορεί να γίνει σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα