Μήπως δεν υπολογίζεις σωστά τις θερμίδες που τρως; Τι λέει η ειδικός
Θερμίδες στο γλυκό ή αλμυρές θερμίδες;
Είσαι σίγουρη πως μετράς σωστά τις θερμίδες που καταναλώνεις; Η ειδικός εξηγεί πως υπάρχουν πολλά φαγητά με «κρυφές» θερμίδες, αρκετά από τα οποία είναι θεωρούνται υγιεινά, και αυτό είναι το κύριο άλλοθί μας για να τα καταναλώνουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες και δίχως τις τύψεις που συχνά συνοδεύουν το junk food.
Τι μας βγάζει εκτός υπολογισμού θερμίδων;
Τις περισσότερες από τις φορές που πέφτουμε έξω στις προβλέψεις μας για τη θερμιδική αξία των τροφίμων είναι για τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες.
Για παράδειγμα ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ισοδυναμεί σε 2 φέτες ψωμί, δηλαδή μας δίνει περίπου 150 θερμίδες. Αντίστοιχα, ένα κρητικό παξιμάδι (ντάκος) ισοδυναμεί σε 3 φέτες ψωμί. Κατά συνέπεια, αν στη δουλειά φάμε 2 κουλουράκια και μετά δύο παξιμαδάκια έχουμε φάει χωρίς να το αντιληφθούμε 10 φέτες ψωμί, τις οποίες αν τις κόβαμε από φραντζόλα δύσκολα θα παρασυρόμασταν να τις καταναλώσουμε.
Η κάθε φέτα ψωμί αποδίδει 80 θερμίδες και τη χρησιμοποιούμε σαν ισοδύναμο γιατί είναι πολύ απλό και βολικό να οπτικοποιήσουμε την ανάλογη ποσότητα.
Και η πίτα σουβλάκι;
Ένα άλλο παράδειγμα, είναι η πίτα από το σουβλάκι που και αυτή ισοδυναμεί σε 2 φέτες ψωμί. Σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε, μπορεί να παραγγείλουμε ένα μόνο καλαμάκι σουβλάκι και 2 πιτούλες (4 φέτες ψωμί!).
Και τα μακαρόνια;
Το ίδιο σφάλμα μπορεί να παρατηρηθεί και με τα μακαρόνια ή κυρίως με το ρύζι, όπου και στις δύο περιπτώσεις 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι ή ζυμαρικά είναι ίσο με 3 φέτες ψωμί. Εννοείται βέβαια, πως δύσκολα θα μείνουμε σε ένα φλιτζάνι, ειδικά όταν το καταναλώνουμε σαν κυρίως γεύμα και μάλιστα σκέτο, δηλαδή χωρίς τυρί ή σάλτσα, νομίζοντας πως κάνουμε δίαιτα.
Τα δημητριακά:
Το ίδιο συμβαίνει και με τα δημητριακά που χρησιμοποιούμε στο πρωινό μας ή και σε άλλα γεύματα της ημέρας. Στις συσκευασίες βέβαια, αναγράφεται η θερμιδική τους αξία, αλλά την ίδια στιγμή ορίζεται και η μερίδα την οποία τις περισσότερες φορές δεν τηρούμε.
Το ελαιόλαδο:
Αυτό που κάνει εντύπωση σε πολλούς είναι πως όλα τα λάδια αλλά και το βούτυρο αποδίδουν 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, γεγονός που συνεπάγεται ότι μια κουταλιά της σούπας έχει 140 θερμίδες περίπου. Κάνει λοιπόν μεγάλη διαφορά σε μια διατροφή για παράδειγμα 2000 θερμίδων αν θα καταναλώσουμε 2 ή 4 κουταλιές της σούπας ημερησίως. Μια συχνή δικαιολογία για την υπερκατανάλωσή του είναι πως το λάδι «είναι δικό μας», δηλαδή ότι το παράγει ο τόπος μας ή η οικογένειά μας.
Μα έφαγα μόνο μια σαλατούλα
Μια ακόμη μεγάλη παγίδα είναι οι σαλάτες, ειδικά αυτές που βρίσκουμε σε εστιατόρια και ταχυφαγεία. Δεν είναι δυνατό να λέμε πως «μια σαλατούλα φάγαμε», υπονοώντας ότι ουσιαστικά δε φάγαμε κάτι αξιοσημείωτο, όταν αυτή η «σαλατούλα» περιέχει μπέικον, τηγανισμένα κρουτόν, τυρί με πολλά λιπαρά και μαγιονέζα. Είναι ωστόσο παραπλανητικά και τα salad bars από τη στιγμή που βαφτίζουν σαλάτα 1 μπωλ με μακαρόνια και ελάχιστα λαχανικά.
Αυτό πάντως που θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τόσο στο σπίτι μας όσο και έξω είναι οι διάφορες σως που χρησιμοποιούν και οι οποίες είναι αρκετά επιβαρυντικές. Μια λύση θα ήταν τουλάχιστον στο σπίτι να χρησιμοποιούμε λίγο ελαιόλαδο με μουστάρδα και ξύδι και έξω να μας φέρνουν τη σως ξεχωριστά ώστε να ορίσουμε εμείς την ποσότητα που θα προσθέσουμε. Η σαλάτα μας πρέπει να αποτελείται κυρίως από λαχανικά και ας μην ξεχνάμε ότι οι σάλτσες καλύπτουν ουσιαστικά την πραγματική γεύση.
Ό,τι δεν τρώμε σε πιάτο κάνει ζημιά
Οι τροφές που δεν καταναλώνονται σε πιάτο, δηλαδή όσες δεν είναι κανονικά γεύματα είναι πολύ εύκολο να μας αποδιοργανώσουν. Αυτό παρατηρείται έντονα με την κατανάλωση ξηρών καρπών. Και πάλι δεν πρόκειται να αμφισβητήσουμε το πόσο υγιεινοί είναι οι ξηροί καρποί αλλά για να μπορέσουμε να τους εντάξουμε άφοβα στη διατροφή μας θα πρέπει να φάμε μια μικρή χουφτίτσα από αυτούς, τη στιγμή που για παράδειγμα 6 αμύγδαλα μας δίνουν 45 θερμίδες.
Όλα αυτά τα τρόφιμα που αναφέρθηκαν δεν είναι απαγορευτικά σαν γεύματα, μιας και έχει μεγαλύτερη σημασία το σύνολο της ημέρας και όχι τα γεύματα μεμονωμένα. Εξάλλου, δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, απλά κάποια θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο συχνά και άλλα λιγότερο, πάντα με μέτρο στην ποσότητα.
Ευχαριστούμε πολύ την Κλειώ Δημητριάδου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Χαροκοπείου, Msc στη συμβουλευτική ψυχολογία, Life Coaching Καποδιστριακό πανεπιστήμιο, https://www.instagram.com/kliodim