Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Πατούλια Κατερίνα
Πόσο αποτελεσματική είναι τελικά η δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος

Την δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος αξίζει να την εμπιστευτείς τελικά;

Μέχρι και την τελευταία δεκαετία οι διαίτες τύπου αίματος δεν ήταν τόσο διαδεδομένες. Έρευνες που διεξήχθησαν ισχυρίζονταν ότι τέτοιου είδους δίαιτες μπορούσαν να βελτιώσουν την γενική υγεία του ανθρώπου και να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας νόσου. Μέχρι και σήμερα ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα αυτών δεν έδειξε ότι μπορούσε να επιδράσει θετικά στη γενική υγεία κάποιου, μια τέτοια δίαιτα.

To αίμα μπορεί να χαρακτηριστεί ανάλογα με την παρουσία ή απουσιά κάποιων συγκεκριμένων αντιγόνων σε αυτό, τα οποία φαίνεται να συνδέονται με κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις όπως καρκίνο του πάγκρεας, θρόμβοι στις αρτηρίες του αίματος και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Κάπως έτσι οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο τύπος αίματος μπορεί να δείξει την επιρρέπεια κάποιου σε συγκεκριμένες παθήσεις και συνεπώς ότι η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε όλο αυτό.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας;
Οι έρευνες που διεξήχθησαν έγιναν συλλέγοντας εθελοντές και κατηγοριοποιώντας τους ανάλογα με τον τύπο αίματος τους, οι οποίοι έπρεπε να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη διατροφή που υποσχόταν να βελτιώσει την υγεία τους. Εξαιτίας της κακής ερευνητικής οργνάνωσης (ασυνέπεια στο διατροφικό πλάνο, μικρό πειραματικό δείγμα, ανακρίβιες) τα πορίσματα της δεν μπορούν να εκτιμηθούν ως επιτυχείς. Ωστόσο παρ' όλη την έλλειψη ακριβών στοιχείων για την επιβεβαίωση του ισχυρισμού βελτίωσης της υγείας, οι δίαιτες τύπου αίματος φαίνεται να παραμένουν ακόμα δημοφιλείς σε ένα συγκεκριμένο φάσμα ατόμων.

Από τα 1003 δείγματα μόνο 1 από αυτά έφερε πιθανά δείγματα των επιθυμητών αποτελεσμάτων. Πιο συγκεκριμένα αυτό έγινε μέσω της μεταβολής συγκέντρωσης της (“κακής”) LDL- χοληστερόλης ως αποτέλεσμα συνέπειας σε ένα πλάνο διατροφής χαμηλής σε λιπαρά. Αργότερα η ίδια ομάδα επιστημόνων με τα ήδη συγκεντρωμένα δεδομένα, διεξήγαγε μια συστηματική εξέταση σε ομάδες ποικίλων γενετικών διαφοροποιήσεων προσπαθώντας να αποδείξει την ανταπόκριση των λιπιδίων του σώματος μας σε κάποιο είδος διατροφικής παραλλαγής. Τα αποτελέσματα έδειξαν την πιθανότητα συσχέτισης των διαφόρων παραλλαγών που παρατηρήθηκαν στα λιπίδια με το διαιτητικό πλάνο αλλά ακόμα και έτσι δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλή αφού τα στοιχεία δεν ήταν επαρκή για να υποστηρίξουν έναν τέτοιο ισχυρισμό. Για να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτοί θα έπρεπε αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι γενετικές διαφοροποιήσεις των ομάδων, η ερευνητική ομάδα να συγκεντρώσει τα αποτελέσματα του πειραματικού δείγματος της και να τα συγκρίνει με αυτά μιας ομάδας ανθρώπων (στην προκειμένη περίπτωση ίδιας κατηγορίας τύπου αίματος) που ακολούθησαν την συνήθη διατροφή τους.

Μπορώ να εμπιστευτώ μια δίαιτα τύπου αίματος; Τι λέει η ειδικός;
Αν και κάποιες ομάδες αίματος είναι πιο ευαίσθητες σε συγκεκριμένες παθήσεις, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την εγκυρότητα των ισχυρισμών ότι η συνέπεια σε ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο τύπου αίματος θα ωφελήσει την γενικότερη υγεία. Μέχρι να επιβεβαιωθεί και επιστημονικά ότι τέτοιου τύπου δίαιτες μπορούν να αποβούν ωφέλιμες θα ήταν φρόνιμο να αποφευχθούν και να προτιμηθεί η γνώμη ενός ειδικού διαιτολόγου-διατροφολόγου.

Ευχαριστούμε την Κλινική Διαιτολόγο - Διατροφολόγο / Msc Διατροφή, Δημόσια Υγεία & Πολιτικές Δήμητρα Γλυνού, https://www.cibus.gr