Καφές: εχθρός ή φίλος της σωστής διατροφής;
Πολλά και διάφορα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τον καφέ και τις ιδιότητες του (ή την έλλειψη αυτών), ποια όμως από αυτά ισχύουν και ποια όχι;
Πόσες γυναίκες δεν έχουν θυσιάσει τον αγαπημένο τους καφέ στο βωμό μίας καλλίγραμμης σιλουέτας; Πόσες δεν έχουν δηλώσει με υπερηφάνεια στις φίλες τους ότι ξεκίνησαν δίαιτα κάνοντας ένα καθοριστικό πρώτο βήμα, 'κόβοντας' δηλαδή τον καφέ; Και τι θα λέγατε αν σας αποκαλύπταμε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί άδικο κόπο;
Η «παχυντική» φύση του καφέ είναι από τους μεγαλύτερους μύθους που έχουν κυκλοφορήσει στον τομέα της διατροφής. Στην παρανόηση αυτή συνέβαλε κατά κύριο λόγο η παρουσία στη χώρα μας ξενόφερτων τύπων καφέ, πλούσιων σε σιρόπι και σαντιγί, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με πιο 'παραδοσιακά' είδη καφέ, καθώς η σύστασή τους πλησιάζει εκείνη ενός γλυκίσματος παρά ενός ροφήματος.
Φυσικά, ρόλο στη διόγκωση του μύθου έχει παίξει και το γεγονός ότι πολύς κόσμος προσθέτει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και γάλακτος στον καφέ, αυξάνοντας σημαντικά το θερμιδικό του περιεχόμενο. Στην πραγματικότητα όμως, ο καφές από μόνος του έχει μηδαμινές θερμίδες, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το κακό όνομα που τον ακολουθεί εδώ και χρόνια.
Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι σκέτου στιγμιαίου καφέ περιέχει περίπου 1 θερμίδα, συνεπώς η μέτρια κατανάλωσή του έχει σχεδόν μηδενική επίδραση στην ημερήσια ενεργειακή μας πρόσληψη. Επιπλέον, επειδή ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία εκδηλώνει ήπια διεγερτική δράση στον οργανισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο μέσο ενίσχυσης της ενέργειας και της τόνωσης σε άτομα που ακολουθούν πρόγραμμα απώλειας βάρους.
Συνηθίζατε λοιπόν μέχρι σήμερα να πίνετε τον καφέ σας με ολίγη ενοχή; Όχι πια. Εάν είστε φειδωλοί στην προσθήκη ζάχαρης και γάλακτος ή εάν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποια γλυκαντική ύλη χωρίς θερμίδες, ο καφές μπορεί άνετα να ενταχθεί στο ημερήσιο διαιτολόγιο διαιτώμενων και μη, δεδομένου φυσικά ότι εμπίπτει στα πλαίσια της ασφαλούς πρόσληψης καφεΐνης.