Κόκκινες καυτερές πιπεριές για γρηγορότερο μεταβολισμό
ΝΑΓΙΑ ΚΩΣΤΙΑΝΗ
Οποιοσδήποτε έχει φάει ποτέ πολύ πικάντικο μεξικάνικο φαγητό γνωρίζει ότι οι πιπεριές τσίλι ανεβάζουν τη θερμοκρασία. Ο David Heber και οι συνεργάτες του από το Κέντρο Ανθρώπινης διατροφής του UCLA βρήκαν ότι τα συμπληρώματα καψαϊσίνης –η χημική ουσία που καίει στις πιπεριές τσίλι- αύξησαν τη θερμιδική κατανάλωση για αρκετές ώρες. Η καψαϊσίνη ενεργεί αυξάνοντας τα επίπεδη της ορμόνης της «πάλης ή της φυγής» επινεφρίνης, που επιταχύνει τη χρήση του λίπους και αυξάνει το μεταβολισμό. Τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, αλλά αντανακλούν τις επιδράσεις μιας μόνο δόσης. Δε γνωρίζουμε αν το συμπλήρωμα ενεργεί με τον ίδιο τρόπο σε αδύνατους και παχύσαρκους ανθρώπους ή αν οι άνθρωποι το συνηθίζουν με το χρόνο. Αρκετά χρόνια πριν, Ολλανδοί επιστήμονες βρήκαν ότι τα συμπληρώματα καψαϊσίνης 30 λεπτά πριν από ένα γεύμα μειώνουν τη διατροφική πρόσληψη κατά 8%. Η πρόσληψη καψαϊσίνης με τοματοχυμό ήταν ακόμα πιο αποτελεσματική, μειώνοντας τη διατροφική πρόσληψη κατά 28%.