Αυτός είναι ο λόγος που όταν έχει πολλή ζέστη θέλεις να τρως λιγότερο

Pixabay

Η μαγική διαδικασία του σώματός μας κατά τη διάρκεια της ζέστης, όπως την εξηγεί ένας ειδικός. 

Τον φετινό καύσωνα, τον ζήσαμε όλοι στο πετσί μας, και πολλοί από εμάς περιορίσαμε τις επισκέψεις στο ψυγείο. Αντίθετα, όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν, πολλοί βρίσκουν τον εαυτό τους να τσιμπολογάει ασταμάτητα. Σου έχει περάσει ποτέ από το μυαλό γιατί η πείνα μας φαίνεται να χορεύει στο ρυθμό του καιρού;

Όταν ο ήλιος καίει και ο υδράργυρος χτυπάει κόκκινο, ίσως έχεις προσέξει πως η όρεξή σου μειώνεται αισθητά -και υπάρχει επιστημονική εξήγηση γι' αυτό.

Αμερικανοί επιστήμονες έχουν ερευνήσει τους λόγους πίσω από αυτές τις εποχικές διακυμάνσεις της όρεξής μας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μια βασική βιολογική αιτία που καθορίζει τις λιγούρες μας και όλα καταλήγουν στις θερμίδες. Η ειδικός διατροφής Allison Childress από το Texas Tech University εξήγησε στο Live Science: «Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι σε ψυχρότερα κλίματα καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες».

Μήπως δεν χορταίνεις στο πρωινό επειδή δεν τρως πολλή πρωτεΐνη;

Οι θερμίδες είναι, στην ουσία, ενέργεια. Όταν το σώμα μας τις μεταβολίζει, παράγεται θερμότητα, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθούμε ζεστοί όταν κάνει κρύο. Καθώς ο χειμώνας υποχωρεί και η ζέστη κάνει την εμφάνισή της, πολλοί παρατηρούν μια μείωση στην όρεξή τους. Αυτή η τάση δεν είναι τυχαία. Η Childress την έχει διαπιστώσει τόσο στην επαγγελματική της πορεία όσο και σε ευρύτερες έρευνες.

Τα σώματά μας παράγουν θερμότητα μέσω της κατανάλωσης ενέργειας, η οποία περιλαμβάνει και τη διαδικασία της πέψης, σύμφωνα με τη Daily Star. Από τις 1.000 θερμίδες που προσλαμβάνουμε, μόνο οι 250 μετατρέπονται σε αξιοποιήσιμη ενέργεια, ενώ οι υπόλοιπες διαχέονται ως θερμότητα. Όταν ο καιρός είναι ζεστός, το σώμα μας δίνει προτεραιότητα στην ψύξη αντί για την πέψη μεγάλων γευμάτων, με αποτέλεσμα να νιώθουμε λιγότερο πεινασμένοι. Η όρεξή μας μειώνεται και το σώμα μας αντλεί ενέργεια από τα αποθέματα λίπους του.

Σχετικά με αυτή τη βιολογική διαδικασία, ο Carter δήλωσε: «Το φαγητό και το ποτό μοιάζουν με πράξεις που απλά συμβαίνουν. Στην πραγματικότητα όμως, ο εγκέφαλος, αθόρυβα, υπολογίζει με ακρίβεια την ανάγκη μας για θερμίδες, νερό και τη διατήρηση της ιδανικής θερμοκρασίας του σώματος. Και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό».

Κόψε μέχρι και 450 θερμίδες καθημερινά: Ποιες αλλαγές να κάνεις στη διατροφή σου

© 2014-2025 Queen.gr - All rights reserved
× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης