Χάσε βάρος αλλάζοντας το χρώμα του πιάτου σου, προτρέπει ένας διατροφολόγος

Χάσε βάρος αλλάζοντας το χρώμα του πιάτου σου, προτρέπει ένας διατροφολόγος
Pexels

Σκέφτηκες ποτέ πώς το χρώμα του πιάτου σου μπορεί να επηρεάσει το πόσο τρως;

Σύμφωνα με μια διατροφολόγο, αυτό είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να λάβεις υπόψη σου. Ειδικότερα, η Guna Bilande λέει ότι η αλλαγή σε συγκεκριμένα χρώματα πιάτων μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις τα ανεπιθύμητα κιλά και να μειώσεις την πείνα σου.

Όπως τονίζει, το να τρως σε πιάτα νέον χρώματος -ιδιαίτερα σε έντονες μπλε ή πράσινες αποχρώσεις- πιστεύεται ότι βοηθά στην καταστολή της όρεξης. Η ιδέα βασίζεται στην ψυχολογική επίδραση αυτών των ασυνήθιστων χρωμάτων, τα οποία μπορούν να κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό και έτσι να σε βοηθήσουν να μειώσεις την πρόσληψη τροφής.

Τα 2 πολύ απλά πράγματα που πρέπει να κάνεις στις διακοπές για να μην πάρεις καθόλου βάρος

«Τα ασυνήθιστα χρώματα δημιουργούν μια οπτική αποσύνδεση που μπορεί να ξεγελάσει τον εγκέφαλό σου και να τον κάνει να πιστέψει ότι το φαγητό είναι λιγότερο ελκυστικά», λέει η Guna, της Weight Loss Riga και προσθέτει, «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη πείνα και μικρότερες μερίδες».

Γιατί λειτουργεί: Η επιστήμη πίσω από το χρώμα

Σύμφωνα με έρευνες, ορισμένα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για το φαγητό και την όρεξη. Τα ψυχρά χρώματα όπως το μπλε και το πράσινο είναι γνωστό ότι έχουν μια ηρεμιστική επίδραση και μπορούν να κάνουν το φαγητό να φαίνεται λιγότερο ορεκτικό.

Αυτό το φαινόμενο οφείλεται εν μέρει στο ότι αυτά τα χρώματα δεν συνδέονται συνήθως με φυσικά τρόφιμα, γεγονός που διαταράσσει την αντίληψη του εγκεφάλου μας και μειώνει την επιθυμία μας να φάμε, σύμφωνα με μια μελέτη του BioMed Central.

Οι Ολυμπιονίκες δεν είναι απλώς άριστοι αθλητές αλλά και γκουρού στη διατροφή - Να τί τρώνε

«Ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να βρίσκει ορισμένα χρώματα τροφίμων πιο ελκυστικά και χρησιμοποιώντας πιάτα νέον χρώματος, διαταράσσουμε αυτά τα φυσικά ερεθίσματα», δήλωσε η Guna και πρόσθεσε, «Υπάρχει ένα σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν ότι το μπλε χρώμα, ιδίως, έχει ισχυρή επίδραση στην καταστολή της όρεξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σπάνια βλέπεις μπλε τρόφιμα στη φύση. Χρησιμοποιώντας μπλε ή πράσινα νέον πιάτα, μπορείς να εκμεταλλευτείς αυτό το ψυχολογικό τέχνασμα για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις μερίδες σου και να μειώσεις τη συνολική πρόσληψη θερμίδων».

Πρακτικές συμβουλές για τη χρήση πιάτων νέον

Ξεκίνα με μπλε και πράσινο: Ενσωμάτωσε πιάτα νέον μπλε ή πράσινο στα γεύματά σου. Αυτά τα χρώματα είναι τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση της όρεξης.

Συνδύασε με υγιεινά τρόφιμα: Χρησιμοποίησε αυτά τα πιάτα για να σερβίρεις μικρότερες μερίδες τροφίμων με υψηλές θερμίδες, ενώ παράλληλα γέμισε το υπόλοιπο πιάτο σου με φρούτα και λαχανικά.

Συνειδητή διατροφή: Δώσε προσοχή στα σημάδια πείνας σου και τρώγε αργά, απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Η οπτική επίδραση των νέον χρωμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να αισθανθείς ικανοποιημένη με λιγότερο φαγητό.

«Τα νέον πιάτα μπορούν να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στη διαχείριση των μερίδων και στη μείωση της συνολικής πρόσληψης τροφής», δήλωσε η Guna προσθέτοντας, «Τα χρωματιστά, αφύσικα χρώματα μπορούν να διαταράξουν τα συνηθισμένα ερεθίσματα του εγκεφάλου σου που ενθαρρύνουν το φαγητό, κάνοντας το φαγητό να φαίνεται λιγότερο ελκυστικό. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για όσους αγωνίζονται με τον έλεγχο των μερίδων και το φαγητό που καταναλώνεται ασυναίσθητα».

Η Guna σημειώνει επίσης ότι αυτή η μέθοδος είναι απλή και φθηνή, καθιστώντας τη προσβάσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες.

«Δεν χρειάζεται να επενδύσεις σε ακριβά προϊόντα ή περίπλοκες δίαιτες. Απλώς η αλλαγή σε πιάτα νέον χρώματος μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά. Είναι μια μικρή, διαχειρίσιμη αλλαγή που μπορεί εύκολα να χωρέσει στον τρόπο ζωής σου».

pexels-ali-dashti-506667798-27359360.jpg