Μείωση εισοδήματος; Ώρα για αλλαγές στη δίαιτα μας....
Γιατί μπορούμε να τρεφόμαστε καλύτερα σε καιρούς οικονομικής κρίσης.
Η οικονομική κρίση έχει μπει για τα καλά στις ζωές όλον μας. Ξεχνάμε τα γεύματα σε εστιατόρια, τους καφέδες με το γλυκάκι στην καφετέρια, το ζαχαροπλαστείο και το delivery... Αλλάζουμε εξ ανάγκης και όχι από επιλογή. Αναζητούμε περισσότερο οικονομικές λύσεις και αυτό μπορεί να αποτελέσει μία μεγάλη ευκαιρία για στροφή σε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής ή μία μεγάλη παγίδα.
Γιατί παγίδα;
• Γιατί επαναπαυόμενοι στο γεγονός ότι το εστιατόριο θα φροντίσει για εμάς δεν μάθαμε ποτέ να μαγειρεύουμε.
• Γιατί γεμίζαμε τα ψυγεία μας με μεγάλες ποσότητες τροφίμων που δεν χρειαζόμασταν και τώρα δεν γνωρίζουμε τί είναι απαραίτητο στη διατροφή μας και σε ποιες ποσότητες.
• Γιατί το junk food είναι πιο φθηνό και διατίθεται σε προσφορά τύπου 1+1 δώρο, όπου το δώρο καταλήγει και αυτό στο στομάχι μας ακόμα κι αν νιώθουμε «σκασμένοι».
• Γιατί «τρώμε σήμερα που μπορούμε και έχουμε φαγητό» γιατί αύριο μπορεί να μας λείπει.
• Γιατί προβάλουμε τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος μας για την όλη κατάσταση στο φαγητό.
• Γιατί έχουμε πολλά προβλήματα και δεν μπορούμε να έχουμε και τη διατροφή στο μυαλό μας.
Πολλά από τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται αστεία αλλά υπάρχει πλήθος μελετών που τα επιβεβαιώνει. Τί πρέπει να κάνουμε;
• Ψωνίζουμε φρούτα και λαχανικά από τη λαϊκή αγορά όπου τα βρίσκουμε φρέσκα και φθηνά. Αν δεν προλαβαίνουμε ζητάμε βοήθεια από φίλους που δεν εργάζονται πρωινές ώρες, γονείς ή παππούδες συνταξιούχους.
• Ψωνίζουμε όσα χρειαζόμαστε.
• Αν κάποιο τρόφιμο περισσεύει δεν το αφήνουμε να αλλοιωθεί και να καταλήξει στα σκουπίδια αλλά βρίσκουμε τρόπους να το χρησιμοποιήσουμε (π.χ. το ξεραμένο ψωμί το χρησιμοποιούμε για να πλάσουμε μπιφτέκια, τα λαχανικά που περισσεύουν τα προσθέτουμε σε μία ομελέτα ή σαν σάλτσα στα μακαρόνια).
• Αν δεν γνωρίζουμε να μαγειρεύουμε, ήρθε η ώρα να μάθουμε.
• Προσθέτουμε στο εβδομαδιαίο μενού όσπρια και λαδερά που είναι πιο οικονομικά αλλά και πιο υγιεινά από το κρέας.
• Προτιμάμε μικρά ψάρια όπως η σαρδέλα και ο γαύρος που είναι πιο οικονομικά από τα μεγάλα και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως θρεπτικά.
• Αν έχουμε ταλέντο στη μαγειρική και μας αρέσει σαν ασχολία μπορούμε να φτιάχνουμε πέρα από το φαγητό της ημέρας, το δικό μας ψωμί και τα δικά μας γλυκά.
Ουσιαστικά αυτό που προτείνεται είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε- λειτουργούμε- τρεφόμαστε γυρίζοντας ουσιαστικά πίσω. Να θυμηθούμε ότι οι παππούδες μας με τον τρόπο ζωής τους, που όλοι γνωρίζουμε, θεμελίωσαν τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και μάλιστα σε εποχές οικονομικής ανέχειας. Αυτοί τα κατάφερναν, εμείς γιατί όχι;