6 Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά

6 Διατροφικοί στόχοι για τη νέα χρονιά

Η νέα χρονιά θέλει νέους στόχους και στο καθημερινό μας τραπέζι.

1. Να καταναλώνω περισσότερο συχνά σπιτικό φαγητό.
Το να ετοιμάσουμε το γεύμα μας από το σπίτι κρύβει αρκετά πλεονεκτήματα.
α) Γνωρίζουμε την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του γεύματος.
β) Προσθέτουμε υλικά που ταιριάζουν στα δικά μας γούστα.
γ) Καθορίζουμε εμείς την ποσότητα και το θερμιδικό περιεχόμενο του γεύματος.
δ) Περιορίζουμε έξοδα μας.... πράγμα σημαντικό στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Τα τάπερ και οι μεγάλες τσάντες μεταφοράς φαγητού είναι η τελευταία λέξη της μόδας!

2. Να ελέγξω το μέγεθος της μερίδας μου.
Όλοι έχουμε βρεθεί στις παρακάτω συνθήκες:
Να παραγγείλουμε φαγητό απ' έξω και η μερίδα να είναι διπλάσια από αυτή που είχαμε σκοπό να καταναλώσουμε και παρόλα αυτά να την καταναλώνουμε.
Να βρεθούμε μπροστά σε πλούσια τραπέζια και μπουφέδες και γεμίζουμε τα πιάτα μας ασφυκτικά.
Να ανοίξουμε ξανά την κατσαρόλα και να βάλουμε και δεύτερη μερίδα φαγητό.

Η κατανάλωση μερίδας πολύ μεγαλύτερης από αυτή που αναλογεί στο σώμα και τις ανάγκες μας έχει ως συνέπεια να παρατηρείται μία μετακίνηση του δείκτη της ζυγαριάς προς τα δεξιά η οποία καθόλου δεν μας ευχαριστεί. Με τον καινούριο χρόνο, είναι καλό να γνωρίσουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας και να προσπαθούμε να καταναλώνουμε την ποσότητα της τροφής που χρειάζεται χωρίς να παρασυρόμαστε από τους πειρασμούς που βρίσκονται παντού γύρω μας. Οι πειρασμοί δεν πρόκειται να εξαφανιστούν, εμείς καλούμαστε να τους διαχειριστούμε.

3. Να πίνω περισσότερο νερό.
Είναι σε όλους γνωστό ότι η ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού και γενικότερα την καλή υγεία του οργανισμού. Εντάξει, συμφωνώ ότι δεν είπαμε κάτι καινούριο αλλά αφού είναι γνωστό σε όλους γιατί δεν το κάνουμε;

4. Να καταναλώνω λιγότερα προπαρασκευασμένα τρόφιμα.
Προτηγανισμένα γεύματα, έτοιμες σάλτσες, σούπες σε σκόνη, κατεψυγμένες πίτες, πίτσες, παστίτσιο, σπανακόρυζο, έτοιμες κομμένες σαλάτες κ.α. ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Οι επιλογές αυτές είναι βέβαιο πως θα περιέχουν χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, συντηρητικά και διογκοτικές ύλες. Εμείς γιατί να τα καταναλώνουμε; Μειώστε το μέγεθος της λίστας του σούπερ μάρκετ και αυξήστε τη λίστα του μανάβη, του ψαρά και του κρεοπώλη.

5. Να αυξήσω την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνω.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι αξιόλογες πηγές νερού, αντιοξειδωτικών ουσιών και φυτικών ινών. Για να επιτύχετε τον συγκεκριμένο στόχο αρκεί να συνοδεύεται καθημερινά τα γεύματά σας με σαλάτα εποχής και να εντάξετε τα φρούτα στα καθημερινά σας σνακ. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα μπορείτε να καταφύγετε στη λύση των αποξηραμένων φρούτων που μπορείτε να τα έχετε μονίμως στην τσάντα σας.

6. Να περιορίσω την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
Αντικαταστήστε την κατανάλωση ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι, η βότκα, το τζιν, με 1-2 ποτήρια κρασί ή μπίρα στην εβδομαδιαία σας έξοδο. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πέρα των γνωστών συνεπειών προκαλεί αφυδάτωση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την αντίσταση του ατόμου στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Έτσι, όταν καταναλώνουμε αρκετά μεγάλες δόσεις αλκοόλ γίνεται δύσκολο να συγκρατηθούμε μπροστά σε ένα διατροφικό πειρασμό.

Ο καθένας από εμάς κάνει τα δικά του διατροφικά λάθη και βρίσκει στον εαυτό του τις δικές του προσωπικές διατροφικές αδυναμίες. Τώρα που αρχίζει η καινούρια χρονιά φτιάξτε τη δική σας λίστα διατροφικών στόχων και κολλήσετε τη στο ψυγείο. Εύχομαι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχετε πετύχει όλους σας τους στόχους! Καλή χρονιά, με υγεία και αγάπη!