3 διατροφικοί μύθοι και η αλήθεια πίσω από αυτούς
Καθημερινά οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από τα media, φίλους, συναδέλφους αλλά και τους γιατρούς μας, σε σχέση με την διατροφή είναι πολλές και αντιφατικές.
Αυτό συμβαίνει επειδή έρευνες που αφορούν το θέμα διεξάγονται συνέχεια, και τα αποτελέσματα της κάθεμίας από αυτές ανακοινώνονται σαν να μιλάμε για την μόνη, απόλυτη αλήθεια. Πριν υιοθετήσετε οποιαδήποτε συμβουλή διατροφής, καλό θα είναι να επιβεβαιώσετε ότι η πηγή από την οποία αυτή προέρχεται είναι έγκυρη, καθώς και ότι η σχετική έρευνα έχει γίνει εδώ και καιρό. Κάποιοι από τους συνηθέστερους διατροφικούς μύθους που σιγουρα έχετε ακούσει και οι απαντήσεις τους.
1)Τα light αναψυκτικά είναι «αθώα» για την υγεία μας
Πώς είναι δυνατόν ένα ποτό, με μηδενικό αριθμό θερμίδων (με εξαίρεση το νερό) να επιβαρύνει τον οργανισμό ή το βάρος μας; Η απάντηση βρίσκεται στην γλυκαντική ουσία που περιέχεται σε αυτό. Η σουκραλόζη ή η ασπαρτάμη, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα light αναψυκτικά, είναι πιθανόν να αυξάνουν την επιθυμία μας για γλυκό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι που καταναλώνουν τρία light αναψυκτικά την ημέρα έχουν 40% μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα. Η κατανάλωση των γλυκαντικών αυτών ουσιών έχει συνδεθεί ακόμα και με την επιβράδυνση της λειτουργίας των νεφρών, τις καρδιακές παθήσεις αλλά και τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια. Οι έρευνες διεξάγονται ακόμα αλλά, μέχρι να υπάρξουν τα τελικά τους αποτελέσματα, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε νερό, βρύσης, εμφιαλωμένο ή και μεταλλικό, με μία φέτα λεμονιού ή lime, ή και συνδυασμένο με φυσικό χυμό φρούτων.
2)Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε τροφές χαμηλές σε λιπαρά
Την δεκαετία του '90, τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά ήταν η απάντηση στα πάντα, αφού λιγότερα λιπαρά συνεπάγονται απώλεια βάρους. Κανείς, όμως, δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι το βάρος δεν αυξάνεται αποκλειστικά από τα λιπαρά. Επιπλέον θερμίδες και ζάχαρη μπορούν να «κρύβονται», σε αυξημένη ποσότητα, στις τροφές με χαμηλά λιπαρά, ώστε να αναπληρώσουν την γεύση, όπως συμβαίνει κατά κόρον, στα low fat επιδόρπια. Επίσης σημασία έχει και το είδος των λιπαρών που χρησιμοποιούνται. Ακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά όπως είναι το ελαιόλαδο, το φυστικέλαιο, το σησαμέλειο ή το ηλιέλαιο είναι τα πιο υγιεινά. Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα συνήθως περιέχουν κορεσμένα ή υδρογονωμένα λίπη, τα οποία συναντάμε συνήθως στα τηγανητά, τις σφολιάτες, τα μπισκότα, το γλάσο, τα τσιπς κλπ. Αυτό μπορει να κάνει τα συγκεκριμένα τρόφιμα πιο γευστικά, αλλά ταυτόχρονα μπορεί και να αυξήσει τον κίδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και αύξησης της κακής χοληστερίνης. Καλό θα είναι, λοιπόν, πριν ενδώσετε στην αγορά οποιασδήποτε τροφής με την σήμανση «χαμηλό σε λιπαρά», να συμβουλευτείτε την ετικέτα της συσκευασίας της.
3)Είναι καλό να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα μπολ δημητριακά
Εν μέρει είναι αλήθεια. Και λέμε εν μέρει επειδή τα δημητριακά, από μόνα τους, συμβάλλουν θετικά στην λειτουργία του οργανισμού. Το πρόβλημα βρίσκεται σε κάποια έτοιμα προϊόντα που αγοράζουμε από τα σούπερ μαρκετ στα οποία τα δημητριακά καλύπτονται από ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σοκολάτα κλπ., που αυξάνουν την θερμιδική αξία του προϊόντος. Καλό είναι πριν προμηθευτούμε αυτά τα προϊόντα να διαβάζουμε καλά τις ετικέτες με τα συστατικά τους και να αποφεύγουμε τις επίμαχες τροφές. Η καλύτερη λύση για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι νιφάδες βρώμης, βρασμένες σε γάλα, με λίγη καστανή ζάχαρη, κανέλα και λίγο σιρόπι maple, για έξτρα γεύση.