Η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη απαντάει στην ερώτηση σας: «Τι μπορώ να κάνω για να κάψω λίπος και πόσο χρόνο παίρνει για να χάσεις πόντους;»

Η διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη απαντάει στην ερώτηση σας: «Τι μπορώ να κάνω για να κάψω λίπος και πόσο χρόνο παίρνει για να χάσεις πόντους;»

To queen απαντάει στις ερωτήσεις σας

Ερώτηση αναγνώστριας


Γεια σας!! Είμαι 22 χρονών, έχω ύψος 1,60μ. και είμαι 44 κιλά. Καταναλώνω 1000 θερμίδες ημερησίως και τρώω σχετικά υγειiνά δεν τρώω επεξερμασμένες τροφές,ελάχιστο αλάτι και καθόλου ζάχαρη Γυμνάζομαι καθημερινά 3 ώρες την ημέρα κάνοντας μπαλέτο και pilates.
Η απορία μου είναι η εξής: ενώ είμαι αδύνατη και έχω σωματότυπο σωλήνα έχω λίγες καμπύλες στα πλαινα.Τι μπορώ να κάνω για να κάψω από εκεί το λίπος και πόσο χρόνο παίρνει για να χάσεις πόντους??
Ευχαριστώ πολύ!!

Απάντηση


Καλησπέρα,
Για να μπορέσουμε να δώσουμε μία συμβουλή στην αναγνώστρια μας, πρέπει πρώτα να αξιολογήσουμε το σωματικό της βάρος. Χρησιμοποιούμε για αυτό το σκοπό το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ο ΔΜΣ είναι ένα μέγεθος που μας βοηθά να κατατάξουμε τους ανθρώπους ανάλογα με το βάρος και το ύψος τους σε λιποβαρείς, φυσιολογικούς βάρους, υπέρβαρους και παχύσαρκους. Όταν ο ΔΜΣ παίρνει τιμές από 18,5 έως 25 το βάρος μας θεωρείται φυσιολογικό. Για ΔΜΣ 25-30 θεωρούμαστε υπέρβαροι και από 30 και πάνω παχύσαρκοι. Αν ο δείκτης μάζας σώματος είναι κάτω από 18,5 θεωρούμαστε λιποβαρείς και υποσιτισμένοι.

Η αναγνώστριά μας έχει ΔΜΣ = 17,2. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο ΔΜΣ της είναι χαμηλότερος από το 18,5 που θεωρείται η χαμηλότερη τιμή φυσιολογικού ΔΜΣ. Άρα αυτή τη στιγμή η αναγνώστριά μας δεν έχει φυσιολογικό- υγιές βάρος. Αυτό συνδυάζεται με παρατεταμένη δίαιτα και έντονη καθημερινή άσκηση. Η παρατεταμένη δίαιτα εκλαμβάνεται πλέον από τον οργανισμό ως υποσιτισμός. Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται την κατάσταση ως ασιτία ή αλλιώς παρατεταμένη νηστεία και ενεργοποιεί μηχανισμούς προστασίας ενάντια στην χαμηλή πρόσληψη ενέργειας. Έτσι ο οργανισμός ρίχνει τον μεταβολισμό ενέργειας. Σταματάει να "καίει" λίπος με σκοπό να κρατήσει την ενέργεια που προσφέρει το λίπος για την κάλυψη βασικών αναγκών όπως η αναπνοή και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των υπόλοιπων οργάνων κλπ. Έτσι σταματάμε να χάνουμε βάρος και ακόμη περισσότερο σταματάμε να χάνουμε λίπος.

Δυστυχώς η αναγνώστριά μας το έχει παρακάνει με τη δίαιτα και πλέον ο ίδιος ο οργανισμός δεν της επιτρέπει να χάνει βάρος αφού αυτό είναι επικίνδυνο και για την ίδια της τη ζωή. Για να μπορέσει η αναγνώστρια μας να βελτιώσει την υγεία της, να γίνει ανθεκτική σε λοιμώξεις όπως η γρίπη, οι ουρολοιμώξεις και οι μυκητιάσεις από τις οποίες κινδυνεύει έντονα αυτή τη στιγμή, πρέπει να αυξήσει το σωματικό της βάρος τουλάχιστον στο ελάχιστο φυσιολογικό. Το ελάχιστο φυσιολογικό βάρος για την αναγνώστριά μας είναι τα 47 κιλά.

Μπορεί ο αριθμός στη ζυγαριά να φοβίζει, όμως ένα υγιές βάρος εξασφαλίζει ένα υγιές σώμα και φυσικά μια πολύ ομορφότερη εικόνα από αυτή που έχει το υποσιτισμένο κορμί. Άλλωστε αν επιθυμούμε ένα γραμμωμένο σώμα πρέπει να μην έχουμε καταστρέψει- "καταναλώσει" τους μυς μας. Ένα υποσιτισμένο σώμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μυϊκά και φυσικά δεν μπορεί να δείξει γερό και δυνατό. Κρίμα τόση γυμναστική να πάει στράφι!

Στείλτε τις δικές σας ερωτήσεις ΕΔΩ